Jump to content
Българският форум за музиканти

Тема за слушалки


CyberGene

Recommended Posts

Отивате в аудиофилски води, момчета - скоро ще почнете да говорите как нещо ви звучи по-опушено, друго по-стипчиво, а трето - по лилаво (на зелени точки). Тия с ламповите ДАКове и хипер-астероидните слушалки с цена на среден Боинг такива езици говорят. :)

 

Аз съм избрал да си остана проС и си слушам в къщи със същите (мега-нелинейни) капачки QC3, които ужким бях взел само за самолетни пътувания. Нямам оплаквания.

 

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Редактирано от Бицев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти Гена! :) Много готина тема! И слушалките са голяма мания! ;)

Ето с какво разполагам аз:

 

CAD MH310 (затворени) $60. Звучат доста прилично за този клас слушалки. Ако търсиш евтини и затворени слушалки с добър бас - тези са много добро решение. Ползвам ги основно за запис на вокали.

 

AKG K271 MKII (затворени) $160. Тези също звучат добре, но са с по-малко бас от CAD. Използвам ги основно за запис.

 

AKG K240 Studio (полу-отворени) $70. Тези са същите като К271, но полу-отворени. Тези са доста универсални.

 

Shure SRH1840 (отворени) $500. Много ясен детайл във високите и цялостната картина е много мека и приятна. Използвам за критично слушане, смесване, мастериране. Включвам ги в NI Komplete Audio 6 и звучат много добре и топло.

 

Koss KTXpro1 (малки) $15. Много, много бас за размера и цената си. С тези си проверявам баса ;)

 

До тук с големите слушалки - сега с малките.

 

По едно време имах всички модели на Shure IEM (112, 215, 315, 425, 535 и 846). Оставих си само два - SE215 и SE846.

SE112 $50 - Изкараха няколко години и се разпаднаха - все пак са евтина пластмаса. Но звучаха прилично и ми бяха най-удобни.

SE215 $100 - С тези съм навън - звучат по-добре от 112 и имат контрол на звука удобен за слушане от телефон.

SE315 $200 - Тези са с BA говорители и баса им е много слаб. Най-слабия модел според мен.

SE425 $300 - Тези дадох на жена ми за мониторни слушалки - много неотрален звук идеален за мониторни слушалки на вокалисти.

SE535 $500 - Тези ми ги купи барабаниста - имат повече бас от 425.

SE846 $1000 - Тези са моите мониторни слушалки - имат акустични филтри, нещо като акустично EQ и им направих силиконова отливка. Звучат като големи слушалки - имат сгънат субуфер в тях.

 

 

SE846 са с много нисък импеданс (9 ohm) и Shure предлагат DAC за тях, но не съм сигурен дали наистина ще промени звука толкова значително. Някои хора са правили тестове на iPhone DAC-овете и твърдят, че са доста добри и няма нужда от външен DAC. Освен че заема място, батерията пада относително бързо и разликата в звука не е $1000... И се двоумя...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дойде дакчето (Apogee Groove) и правих разни сравнения между него и изхода от Mac Mini-то ми. Успях да намеря една лека разлика на едно парче на Jamiroquai, което има доста нисък и мощен електронен бас, при което с дакчето има малко повече детайл, докато от мака има леко размазване. Но разликите са толкова малки, че не съм сигурен дали няма и голяма доза внушение :) Дали си струва €330. Не, не мисля. Ако човек има Apple компютър и не държи да има 0.01% по-добър звук, изобщо не си струва. Но ако човек е маниак и често страда от OCD (obsessive compulsive disorder), какъвто е моят случай, всяко едно подобрение, дори имагинерно, дава спокойствие на душата :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз Мини-то го държа с оптичен кабел в един сравнително евтин, сравнително линеен и сравнително древен ресийвър Pioneer. Правил съм опити да чуя разлика между неговия слушалков изход и този на приличен аудио интерфейс, но или съм глух или такава няма. :)

 

Снощи се заиграх с плъгина за калибрация на слушалки на Sonarworks. Доста интересно, но и бая скъпо софтче. А и не съм сигурен, че е ОК за ежедневно слушане на музика. Виж за смесване май е доста полезно, но ще ръчкам още.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Без да искам да развалям кефа от новата покупка, но според мен тези слушалки се нуждаят от наистина сериозен слушалков усилвател с добре филтрирано захранване, какъвто опасявам се, този не е. Вероятно ще е upgrade спрямо вградените звукови карти, но наистина не би имало огромна разлика.

 

Защо не се разходиш със слушалките, лаптопа и някои от любимите си дискове до 2-3 HiFi магазина и да сравниш звука от лаптопа и Groove с този през CD player и истински слушалков усилвател. Не знам какво се предлага на българския пазар, но би трябвало да намериш нещо. Поне ще знаеш колко и каква е разликата, но гарантирам, че ще е чуваема.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много е важно да уточним за какво говорим в случая. В момента с този дак/усилвател и слушалки съм достигнал ниво на прецизност на звука, която предполагам доближава това, което е заложено от аудио инженерите в записа :) Едва ли има нещо скрито в записите, което ще излезе наяве само с някакви много специални оборудвания. Аз лично не чувам недостатъци, не чувам дефекти, звукът за мен е съвършено чист, ясен и кристален, записите звучат така, както би трябвало да звучат, няма проблеми с честоти, недостатъчна мощност, неравномерна честотна характеристика... Дори няма смисъл да уточнявам, че няма шум, пукания или такива неща, защото дори вграденото аудио няма такива проблеми. (Макар че един познат има сравнително скъп Asus лаптоп, на който вграденото аудио дава смущения от работата на твърдия му диск... Apple са много-много напред в това отношение.)

 

Може би не си ме разбрал правилно, аз не се оплаквам от звука. Просто смятам, че аудиото на един Apple компютър не може да се сравнява с това на повечето останали компютри с вградено аудио, които чуваемо имат проблеми и имат нужда от външни решения. Както и да е, за да имам peace of mind, си взех този Groove, за да съм сигурен, че имам възможно най-чист и неизкривен звук. Гледах доста детайлни измервания от разни компетентни издания и има не само предостатъчно (и стабилна) мощност да захрани дори 600-омови слушалки, но и отлични параметри по отношение на изкривявания, линейност и т.н. Вярвам, че щом самите Sennheiser са избрали да го продават заедно с тези слушалки, не е случайно.

 

Та ако става дума, че трябва да избягам от това и да гоня оцветяване на звука от специфични аудио компоненти като предусилватели, усилватели (в частност лампови или транзисторни) и подобни, тогава е друго :) Сигурно и дотам ще отида, от интерес де, просто не вярвам, че в момента получавам звук, който е по какъвто и да е начин лош. Иначе мога да приема това, че някои хора не харесват абсолютно чистия, неоцветен звук. Но това е различно от некачествено аудио.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Между другото аз съм пробвал слушалките с един custom made транзисторен усилвател с огромно външно стабилизирано захранване и не знам още какви ли не супер-дупер екстри бяха :) Даде ми го един колега аудиофил за известно време, когато си взех слушалките. Имаше един много лек постоянен шум на "празен ход", затова изобщо не сметнах за необходимо да го споменавам тук, аз повече от 5 мин не можах да сушам от него, ама сега като стана дума... Иначе нищо особено, не ми хареса, а беше доста прехвален и реално пак бях убеждаван, че като слушам от компютъра нещата ще са много зле и ще бъдат подобрени с външен усилвател. И като споменах за шума, ми беше обяснено, че това е нормално с тоя шум, но пък останалите неща са много по-добре. Малко се навлиза според мен в зоната на здрача, като говорим за аудио...

 

Започвам и да си мисля, че много хора са имали проблеми с някакви гадни компютърни звукови карти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То за риъл-тайм свирене и записи какви гадни използват (постоянно се пита за вградено аудио и Asio4All), смятай просто за слушане на МР3 какво е... :greenball:

 

Тия типове с плъгина имат много готини ревюта на слушалки (давам ЛИНК към едно от тях), но за съжаление само на 4-5 модела. В Ютюб имат и видео версия, но едва за два модела. За две години време нещо малко ми се струва обема, при положение, че това им е бизнеса. :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Готино ревю, между другото точно ги продавам в момента, ще го ползвам това ревю, за да ги хваля :D Имам и кандидати вече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на Ивелин за инфото.Поразгледах някои сайтове и вече си поръчах Shure SE 215.Има доста добри отзиви.Стават за монитори и за слушане от телефона.Доста заглушават шума и звуците около теб, което е малко опасно (когато се разхождаш по улиците) -37 db мисля беше.

Иначе вкъщи разцъквам с едни AKG K77 и Marshall Major.АКГ стават, но нямат много бас което е добре за миксиране.Маршалските са пълни със среди.За свирене на китара стават.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ AKG K77 ги използвам единствено за гледане на клипчета в youtube. Сравнени със сериозни мониторни слушалки са доста зле, в най различни аспекти. Силно препоръчвам да пробваш ако имаш възможност.

 

За музика в офиса използвам Audio Technica ATH-M50X. В някои дни слушам по 5-6 часа и нямам проблеми с умора, но това си е до човека. С по-гадни затворени слушалки и аз съм се уморявал на времето. За мен ATH-50X са чудесни слушалки по всички параметри. Баса може да е повдигнат леко (няколко децибела), но е равен и далеч не е толкова зле в сравнение с много hi-fi слушалки. Като оставим това, мисля че свирят доста стегнато и вярно.

 

За мониторни слушалки използвам AKG K601. Екстра са слушалките, но искат приличен amp и са напълно отворени - не се радват много хората около теб.

 

За който не знае, можете да проверите честотната характеристика на доста модели слушалки тук:

 

http://graphs.headphone.com/

 

Не знам колко може да се има вяра на такива измервания, но по мой опит звучи правдоподобно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен ми харесват понеже са затворени.Не съм пробвал много модели прав си, но само два доста скъпи пробвах и не останах очарован от звука, спрямо цената им.Чувал съм много добри отзиви само за някои модели на Audio Technica, AKG и Sennheiser, но проблема е че няма къде да пробвам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Имате ли впечатления от

B000AJIF4E-1.jpg

Sony MDR-7506

 

Продадох си аудиотехниките ATH-M50x, които ми бяха прекалено оцветени като звук - много бас и много високи, за класическа музика са много зле. Останах само с HD-650 и HD-595, които са най-доброто, за което може да съм си мечтал :) Но остана проблемът с излизащия от тях звук и съответно мрънкането на колегите. Позволявам си да ги надувам по обяд и вечер. За останалото време си търся затворени слушалки, които да имат възможно най-флат и неоцветен звук, доближаващ се възможно най-много до HD-650, до 200лв :D Наясно съм, че няма такива слушалки, но се опитвам да намеря все пак някакъв максимално компромисен вариант. Тези Сонита са най-често мяркащите се като мониторни слушалки с флат звук. В кошницата на Томан са ми и само чакат да натисна бутона... Казвайте, ако нещо друго се сетите? :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.