Jump to content
Българският форум за музиканти

я ся всеки китарист тука да си признае...


hellsing

Recommended Posts

Ся искам всеки китарист тука да си каже честно с ръка на сърце ^_^ но преди това малко увод ;)

 

Начи предполагам че почти всеки тук свири предимно за собствено удоволствие и душевна хармония... в тва число и аз :greenangel: сигурен съм че всеки китарист тука освен да свири некви свои си работи от време на време обича да си пуска некое тракче на любимата група и да си подрънква заедно с тях ;) също така предполагам че всеки китарист тука обича и да си пуска тракове само за да си ги слуша и да се наслаждава на хубавия звън на лючбимия инструмент :rolleyes: и аз както всеки един от вас тука обичам да си пускам разни тракчета и къде да ги просвирвам къде само да им се наслаждавам... но ето че идва един момент в който човек попада на неподходящия изпълнител и съответно на неподходящия трак :) ко имам впредвид... всеки тука си знае нивото на което свири в момента както знае и това че колкото повече се упражнява толкова по-добър ще стане - всичко е единствено въпрос на време и инат :)

 

Та ситуацията е такава: слушкате си вие некви тракове на плейърчето... къде просвирвате къде само се наслаждавате... обаче в един момент хоп плеърчето решило да пусне бат Van Halen с Eruption (примера е от моя случай) :) начи определено не казвам че съм луд фен на солови изпълнения от по неколко минути но все пак доста си се кефя на това което може да направи един такъв човек с китарата си ;) та слушате си вие трака... и слушате... и по ено време егото се обажда: "аве то тфа май може и аз да го опитам а... нищо че нито съм му на годините, нито пък на чекиите, а камо ли на опита който има... но все пак съм си тарикатче и шо пък дан се пробвам"... дотук добре :rolleyes: да речем хващате неква по-лесна част такаа и започвате да свирите редом с батко... естествено викате си "ми че то не било чак такъв зор ве" и сте щастливи :greenball: ОБАЧЕ ето че идва и любимия момент... вече ви е обвзела еуфорията и сте щастливи че криво ляво сте хванали неква част от цикленето на батко ;) но изведнъж батко му прещраква нещо на втория етаж и започва да свири кат машина... свири с такава скорост че имате чувството че неговите пръсти са направени от много високо технологични материали а вашите са просто дървени трупчета :blink: е в този момент аз лично осъзнавам колко назад съм с материала... осъзнавам колко гони още трябва да минат, колко много чекии имам да ударя, и колко упорит трябва да бъда и да се упражнявам докато и моите пръсти се превърнат в свръх звукови самолети :lol:

 

ТА я да си признаят китаристите тука... някога имали ли сте подобни случки и ако да, какви са били те :)

 

П.П. към модераторите: ако смятате че темата не е за тук преместете я където и е мястото :) аз лично я постнах тука шот тука сме се събрали само китаристи ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 49
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Наскоро ми се случи с Coception - Roll the fire. Е онова бързото реших, че ще стане. Пробвах го няколко дена по 15-тина минути само него и реших да пробвам пак догодина по това време :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами... не.

 

Скоростта на свирене, ако става дума само за една определена песен, може да ти отнеме около месец ако си системен и упорит и разбира се не прекаляваш. Винаги обаче съм чувствал колко съм назад с материала, когато чуя една страхотна мелодия и се замисля че не мога да сътворя чак толкова добра или когато имам една музикална идея и ми трябват 2-3 дни докато я изсвиря на практика...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

редовно имам такива случки, обикновено сядам да уча неща които са над нивото ми за да ме дърпат напред, пък и така винаги е интересно :greenangel:

аз използвам един плъг ин за уин ампа, пийс мейкър мисля че се казваше. С него си забавям темпото на песента/солото за да свиря с нея/него. Това ми е адски полезно за увъртяните сола, за да мога да чуя всеки тон ясно.

При првилно упражняване/свирене проблема със скороста изчезва. Но трябва да се стараеш да свириш нещата точно така както трябва да са, макар и на по бавно темпо, аджеба да не умазваш тонове и да не си изграждаш грешни навици.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

+1 за fLiSk

 

единствено съм се чувствал свръх изпит откъм ИДЕИ, креативност и новаторство когато за пръв път преслушах Animate Inanimate на Петручи... Вярно свири супер но не е нещо което да не може да се постигне, виж обаче откъм хармония, звучене и чувство... :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

нима това е най-важното? :greenball:

 

аз винаги съм се кефил да свиря така, че да усещам и да знам всеки тон, който искам да чуя, но също и защо и кога... и в този ред на мисли винаги (най-вече напоследък) съм можел да свиря доста по-бързо, отколкото мога да мисля. което нищо не променя, ако ми следите мисълта - като не мога да мисля бързо кел файда, че свиря бързо (особено ако не знам какво да изсвиря бързо). това си е моето мнение де, не обвързвам никой с него.

 

а иначе упражнение , слушане и вадене на музика му е майката... по-пряк път няма...

 

и накрая - каква е връзката на заглавието на темата с нейното съдържание :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

хах, че се е случвало-случвало се е

работата е да не се отачайваш или да си мислиш, че си много зле и т.н.

въпроса е да наблегнеш на неща, които ти отнемат стабилно време с къртски труд за да можеш горе-долу да ги правиш

аз сега съм така с The Call Of Ktulu(ей, тия смени на струните ме побъркват, дайте някъв съвет)

а супер скоростните неща...колкото по-близо си до тях, толкова повече те вълнуват други неща

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз съм на мнението, че бързината не е всичко. важното е не колко добре свириш, а колко си идеен, защото никой не е станал голям със свирене на кавъри.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

[аз сега съм така с The Call Of Ktulu(ей, тия смени на струните ме побъркват, дайте някъв съвет)

а супер скоростните неща...колкото по-близо си до тях, толкова повече те вълнуват други неща

 

The Call of Ctulu -определено не е трудна

въпроса е, че съм свирил и други неща на Кърк и групата

и като хванеш нечий стил е по - лесно

има значение и от колко време свириш - не е много реалистично да очакваш с 1-2 години свирене

да свириш както трябва кавъри -( предполагам, че единици са в състояние да го правят обаче).

Eruption - също става(или поне ставаше когато го свирех - в момента ми е аут ъф майнд - но винаги лесно може да се припомни нещо което си правил) -но пък има и неща на които се озорвам- и те не са малко

какво работя в момента

солото на Foll for your loving vs Black night

-та жицата на Вай -е доста логична единствената трудност да направя дабълхенда между октавовата мелодия в темпо - и мисля че ще стане -за дни

докато - жицата на Ричи - макар - без такива бързини - е доста по- нелогична и трудна за запомняне, а пък и Ричи има негов си начин на третиране на Блус схемата (Кърк Хамет - не по малко я ползва - но подрежда тоневете по друг начин) - и да му усетиш предполагам импровизациите - не става за ден - два,

по скоро - месеци, години

 

 

Hellsing - аз не сьм про, свиря "предимно за собствено удоволствие и душевна хармония"

 

всичко е единствено въпрос на време и инат - тук вече грешиш

всеки е лимитиран по негов си пьт - тоест може да се развиваш в рамките на това което - природата или господ или както там се нарича ,ти е отредила.смисъла е да се опитваш да се наскочиш отвреме на време - някои непростосмъртни го првят по често.

 

"Наскоро ми се случи с Coception - Roll the fire. Е онова бързото реших, че ще стане. Пробвах го няколко дена по 15-тина минути само него и реших да пробвам пак догодина по това време " -

ами и аз така - с други неща разбира се - конкретното дори не съм чувал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ми аз май съм доста далеч от про,ама имало е такива моменти - както споменаха колегите по-горе...не само за скоростта , но и за някой определен риф...по принцип си вадя песните на слух..ама си спомням че е имало случаи дето не мога да хвана нищо - де от бързина...де от незнам си кво...и тогава разбирам че съм назад...ама не се отчайвам - всички тези изпълнители са толкова известни защото са добри..ако всеки можеше да е като тях,те нямаше да са нищо особено...

А иначе бързината се докарва с много циклене и опити...спокс...:greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

начи преди да сме излезли офтопик и да навлезем единствено в темата "бързина на свирене" ще направя ено леко напомняне или пояснение :greenball: по принцип въпроса е дали попадате в моменти в който осъзнавате че има още много път да изминете като китаристи :rolleyes: примера който дадох аз е с бързината и е в моя случай... може да не е бързина, може да е техника или усет за нещата или пък нещо друго :rolleyes: затова питах дали сте имали такива случки, и ако е така какви са били те, в каква насока, от какво естество... и пак казвам бързината е в моя случай :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз пък просто сменям трак-а и това е :greenangel:

случва ми се доста на често..

та цели песни незнам :greenball:

аз и за про не минавам, на светлинни години съм

обаче да си кажа :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Естествено, че ми се случва- някои неща на Jason Becker, Schuldiner... може би най-много ме е яд на едни sweep арпежи във For The Love Of God на Vai, щото ми е любима песен и само тоя момент ми е много куц :> Но всичко с времето си. Пък и нещата, които ме затрудняват ме амбицират :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

начи преди да сме излезли офтопик и да навлезем единствено в темата "бързина на свирене" ще направя ено леко напомняне или пояснение :) по принцип въпроса е дали попадате в моменти в който осъзнавате че има още много път да изминете като китаристи ;) примера който дадох аз е с бързината и е в моя случай... може да не е бързина, може да е техника или усет за нещата или пък нещо друго :) затова питах дали сте имали такива случки, и ако е така какви са били те, в каква насока, от какво естество... и пак казвам бързината е в моя случай :drummer:

 

според мен всеки, който има уши, сърце и акъл ще осъзнае, че човешкото развитие, в която и да е област е безкрайно(в случая - музикалното изкуство)... в същото време вече не ми прави впечатление, когато много мои(наши) БЪЛГАРСКИ колеги казват "аз вече няма какво да изсвиря в рок/джаз/блус (което и да е)"... в началото ме дразнеше, но сега просто разбрах, че за да осъзнаеш къде се намираш си трябва и ухо, за да го чуеш, и сърце, за да го усетиш и акъл, за да го осмислиш... и не е срамно да кажеш "аз имам много да уча", а напротив - показва една реална позиция и демонстрира откритост и "земност"... другото е за кориците на списанията... аз лично отделям много време на музиката -свирене, слушане, анализ, четене на теория... и съм едва в началото... не му виждам края на този път... дано и да съм на правилния път де, че то и тва го има....

 

успех на всички (ни) :)

Редактирано от kitaratapesho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.