Jump to content
Българският форум за музиканти

Дигитално пиано


Stela86

Recommended Posts

Здравейте. Искаме да купим на дъщеря ни синтезатор или дигитално пиано. Тя е в първи клас на музикална паралелка с инструмент пиано. Искам да е нещо хем не много скъпо, хем да може да го използва повече време, а не след 3-4 години, ако продължи с пианото, да се налага да купуваме друго. За сега това ми хареса https://www.thomann.de/intl/thomann_dp_26.htm и ще помоля за мнения или да ми препоръчате подобно до към 600 лв най-много. Благодаря :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Инструментите с марка Томан не си струват. Дигитално пиано за 600лв, дето да става за нещо няма. Евентуално на старо. Предвид, че е паралелка пиано не виждам защо трябва да правите компромис с най-важното нещо за детето си - инструмента му. Цените на приличните дигитални пиана започват от 1000лв. Ако наистина цената ви е проблем, по-добре купете някакво старо акустично пиано за 300-400лв, вместо да правите компромиси с това.

 

Нямам представа дали сте пушачи и се извинявам, ако не е така, но много хора дават 200лв за цигари на месец. С други думи два месеца без цигари се равняват на разликата между боклучавото и приличното пиано за дъщеря ви :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Подкрепям CyberGene. Това, което аз си купих и съм много доволен е: KORG-SP170S. Взех го от Thomann, но не го виждам там сега. Стойка и реалистичен педал са отделно, но си струват инвестицията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм пушач :-D. Те на този етап имат по 1 час на седмица пиано, не е засилено изучаване. Акустично пиано мъжът ми твърдо заяви, че няма да качва вкъщи. А и май предпочитам дигитално,че ще може да свири със слушалки да не дразни много съседите. Тези, които показвате, за момента са ни скъпи. Явно ще е по-добре да събираме пари за нещо по-добро и да го вземем малко по-късно. Тя и госпожата за сега не ни дава зор да взимаме нещо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Ами за хубаво дигитално пиано аз много съм харесала FP-30. Има хубав звук, разкошна клавиатура. Аз много му се зарадвах. Ще се радвам и CyberGene  да се изкаже за този модел. А и са доста приятни блутут функциите. И проложението на роланд го има и за андроид.  https://www.roland.com/global/products/fp-30/

 

По принцип е хубаво като купувате пиано, да сте имали възможност този модел да го пипнете да го чуете, дали ще ви хареса, по интернет по картинка и с демота .......... малко не става. Пиано не се купува всеки ден все пак. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, в момента от най-ниския клас пиана бих препоръчал точно Roland FP-30 и чисто новия модел Kawai ES-110. Хубаво е да се пробва, преди да се купи все пак, защото всеки пианист си има свои предпочитания :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Клавиатурата на кавая е AHAIV-F която е базовата. При роланда мен лично ме привлича бързата репетиция и ескейпмънта ( let off както му викат Кавай) Ама и те като Ямаха си пазят хубавите клавиатури за по-високия клас. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже аз цял месец проучвах точно със същата дилема, бях свел избора до следните варианти: 

 

Roland FP-30

Yamaha P-115

KAWAI ES-110

 

3-те пиана са горе долу със сходни характеристики, като звученето им е различно но това по скоро е субективно. Като клавиатура хвалят повече Roland и особено Kawai в сравнение с Yamaha, но аз лично не мога да преценя , понеже не съм свирил досега на пиано, а само на синтезатори. 

 

Kawai ES-110 е нов модел , буквално на 1 месец, затова почти го няма никъде по ревюта и сравнения, вместо това сравняват старият модел ES-100 

 

Цената е еднаква на 3-те буквално през 20лв  , като и 3-те ги има в БГ на същата цена, че даже и малко по добра от колкото в Thomen. 

 

В крайна сметка аз избрах KAWAI ES-110  , заради това че е най-новият от всички и заради изходите които има: 

 

KAWAI идва с LineOut + 2 изхода за слушалки ( Yamaha имат също 2 слушалки + LineOut , но Roland няма LineOut - само слушалки ).

 

Roland и Yamaha имат само USB за миди , но KAWAI идва с MIDI IN / OUT - което ми се стори по-полезно за моят случай, ако ми затрябва връзка с PC - един кабел е 20-тина лева от MIDI към USB 

 

Цените и на 3-те са около 1250лв с ДДС. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честито за ES-110, няма да съжаляваш :)

 

P-115 никак не ми харесва, нито ми звучи добре, нито клавиатурата ми е реалистична, но пак казвам - въпрос на вкус. Между другото ES-110 не е с AHA-IVF, с такава беше ES-100. ES-110 има RHC, което е част от RH-сериите им (аз свиря на RH2 например и съм много доволен) и това са едни от най-добрите клавиатури от сгънат вид. Естествено RHC е ентри-левъл клавиатура и затова няма три сензора, но Роланд и Ямаха също нямат в тоя клас. За ескейпмънта е въпрос на вкус, но за мен тази "екстра" е напълно излишна. На едно истинско пиано ескейпмънтът е механика, която позволява бърза репетиция, но е внезапно съпротивление в долната част на хода на клавиша, което е неестествено и което майсторите на пиана ако можеха, със сигурност щяха да премахнат. На дигиталните пиана това не е механика, репетицията там се подобрява от тройните сензори, а не от механика, затова ескейпмънтът е пълна бутафория - гумичка, покрай която минава клавишът, за да създаде съпротивление, т.е. само имитира лекото кликване  :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На сайта на Роланд никъде не пише, че има трети сензор. Но пък гледам, че и на високите им модели не се споменава, възможно е да не го смятат за нещо важно, което да рекламират. Но ако има трети сензор, това е добро предимство наистина, защото подобрява репетицията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Roland FP-30  има трети сензор. Има и възможност за запис wave на USB флашка

 

Така е, това което не ми хареса на мен беше че няма Line Out - само 2 броя за слушалки отпред, отделно няма MIDI OUT - има само USB - Иначе определено ми изглеждаше по добре от Yamahata. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е за толкоз пари толкоз. То всеки си преценява и бюджета и какво му е по-важно. 

Но например за свирене в къщи няма да ми са важни Line out нито изходите нито миди входове. 

Но ако ще го разнасям по сцени е дуга бирата. Звучи добре на собствените си колони, има възможност да се з апишеш на флашка и wave. Има възможност да го ползваш като миди клавиатура, ако се наложи, има изходи за педали, За пиано за упражнения е супер супер. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.