Jump to content
Българският форум за музиканти

китарни синтезатори имат ли почва у нас


panko

Recommended Posts

^ Това, че е моно ме спира да си взема едно.

 

ТОНИ, ясно е че повечето неща на пазара са 10 в 1 , но на мен ми се струва по-интересно да говорим за различните звуци от колкото за симулираните. Ще кажеш Родес присета например симулира ел. пиано - ОК, но това не е стандартен звук за китара. Докато симулацията на класическа или 12 струнка е. Това имах в предвид. Реално аз и от Родес и такива разни симулации не се интересувам ами наистина да можеш да синтезираш нов звук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

musicman (нов съм във форума и не ми е ясно дали трябва да сложа ^)

Аз не се притеснявам за моното, защото имам и GP-10. Страхотен е. След дълги проучвания в нета се оказа, че е по-добър от 55-цата. Също така (пак по съвети от мрежата) сложих GK-3 адаптера не на основната китара (пък и S Ibanez-а нямаше и място с тия 24 прагчета- едва са събрали пикъпите  :virtuoz: ) а на един Скуaйър (разбира се със сложено лого и капачка Fender заради маниаците, които винаги след концерт ми оглеждат китарите, като че ли това е най-важното). Просто не мога да Ви се нахваля какви звуци вади това нещо. От народна банда ме викат да им свиря с бленди на гайда, кларинет, саксофон...

Но по темата. Малко ретроспекция. Аз съм от поколението, започнало да свири с Вермони в провинцията. А след това съм виждал и чувал какво ли не. Прегледах линковете на някои участници във форума и останах с впечатлението, че почти всички са "самодейци"- в добрия смисъл на думата, т.е. свирят за кеф. На времето, почти 14 години бях професионален музикант (разбирайте в кръчми и по сватби- навремето в един 25-хиляден град имаше 4 ресторанта и поне в 2 от тях имаше жива музика- бендове от по 4-5 човека- хубави времена за музиканти). И след като вече обясних ситуацията, ще Ви споделя, че тогава не ни беше много важно, пък и нямахме възможност,  какъв ти винтиж (тогава му викаме ретро) звук имаш. Една-две репетиции на седмица за нови песни и всяка вечер свириш едно и също. Пък и тогава в провинцията нямахме възможност за се добираме до качествени неща. А при заплата около 150 лв. (за сватба- по 50 лв. на човек) един Шур беше към 7-800 лв. Аз си купих Страт, правен в Пловдив, за 700 лв. и си я харесвах много, повече от Галаксиса (купен с връзки от Чехия).

Сега, когато в къщи имам 18 камиончета и процесори, съм си стъкнал някакъв звук за Хард рок (май само моето поколение прави разлика между Hard и Heavy). Моето мнение е, че не е хубаво в политиката, спорта, религията и музиката да има фанатици. Ако в къщи си държиш един 100-ватов кютюк, то обикновено е защото те кефи, можеш да си го позволиш и можеш да се похвалиш (комшиите едва ли го разбират като похвала).

Харесват ми съветите на някои съфорумци- отделяйте време за свирене. Другото, повЕрвайте ми, ще си дойде само. А пък и някой във форума беше споменал, че не китарата прави китариста. За един голям артист и група е по-лесно- той си харесва някакво звучене и обикновено свири с него, за да е разпознаваем. И когато ние свирим кавъри на различни групи, би трябвало да търсим тези звуци, наподобявайки възможно най-точно оригиналите. Ето затова, моя опит показва, че мултиефектите и синтезаторите вършат по-добра работа от самотните камиончета, колкото и прехвалени да са те. Е, ако свириш метъл- там е лесно, волумето и гейна на хай, само че мен всякакви експерименти с еолийски, миксолидийски ладове и с какви ли не маками ми дразнят ушите. Отделно, сигурен съм, че и членовете на групата, ако не знаят текста наизуст, често не могат да разберат какво пее вокала :singer:.

Та... след като си взех първия синтезатор, започнах да разбирам, че скъпите китари и пикъпи вече няма да се продават толкова. За една китара вече най-важното ще е да не се разстройва и да е удобна за свирене. За останалото ще се грижат синтезаторите. Сега има COSM технология, навярно ще се появят и други. Пробвах GP-то и с 10 и с 25 киловатова апаратура. Е, звучи си. Предполагам, че много колеги ще се нахвърлят да ме убеждават, че скъпите Джипсъни звучат страхотно, ама аз отсега казвам, че вече са си намерили майстора и бъдещето е на технологиите. Наистина, "Традициите не са това, което бяха". Знам, че колкото и да ми е скапана колата, колкото и да ми е дебела жената, ще си ги хваля, защото ги обичам. Правете го и Вие на воля, ако обичате "оръдията на труда си".

Редактирано от wiseppman
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпросът не е в това дали се притесняваш а какво ти върши работа :)

На мен моно би ми свършило частична, за това не съм го взел. Ако пуснат полифонична версия - веднага :)

 

 

 

П.П. Дайте да не обръщаме темата в дигитално срещу аналогово, процесори срещу камиончета и т.н. да пишем по същество за китарните синтове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От скоро имам първо поколение Роланд синт ВГ-8...така, правя уговорката, че аз съм предимно акустичен китарист и там ми е сърцето...

 

Обаче не мога да си кривя душата, супер яко е. Симулациите за мен не стават за нищо, освен ако не реша да свиря с акустичната с миди пикъп и ми затрябва съвсем за малко някакъв чист електрически тон. Каквото и да е , динамиката на мидито, изобщо не е сравнима с нормалната китара.

Синт лийдовете обаче са жестоки. Осемдесетарски, леко пластмасови , динамика няма, обаче мен много ме кефят точно такива :)...

Аз лично обаче виждам зор да настроя миди пикъпа и най вероятно ще закупя единн годин след време

 

 

Е го..https://video-fra3-1.xx.fbcdn.net/v/t43.1792-2/16784990_769920423155139_3729033383985020928_n.mp4?efg=eyJybHIiOjIzNDEsInJsYSI6MTcyMCwidmVuY29kZV90YWciOiJzdmVfaGQifQ%3D%3D&rl=2341&vabr=1561&oh=f3a8826baf995c0b3c95861d8f7999f7&oe=58AF61B8

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

Аз имам Fishman Triple Play. Сложих го на акустична китара и тракинга след настройка и бъзикане е много добър. Ползвал съм го точно веднъж за 2 години... 

Редактирано от trendkiller
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.