Jump to content
Българският форум за музиканти

Струни за акустична 13-ки


StoyanStoyanov

Recommended Posts

Здравейте на всички,искам да попитам има ли някой във форума който ползва 13-ки струни за акустична китара и ако има да сподели има ли голяма разлика от 12-ки тъй като в момента съм с такива но трябва да ги сменям и съм се насочил към най-дебелите 13-ки.Да спомена ще ги ползвам на китара Epiphone aj-220 s.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много години свиря преди всичко с акустична китара и препоръчвам следните варианти: - За начинаещ китарист или такъв, който рядко пипа китара не препоръчвам дебели струни 12 или13 -ки, защото няма да ги понесе физически за повече от 30 минути. Ако това време му е достатъчно нека ги ползва, но ако иска да си посвири по-дълго, нека да ползва 11- или 10ки. Освен това дебелите струни много бързо "изяждат" праговете, а и някои по-слаби грифове се изкривяват лошо и затова дебелите струни, а и не само те, трябва да стоят разхлабени, когато не се ползва китарата. Дебелите струни са подходящи за по-ниски (drop)строеве.

Най-добре е да имаш поне две китари - едната с дебели струни за готин звук или за професионална употреба на концерт или в студио, а другата с по-меки струни за продължителни упражнения.

За щастие "Martin & Co" отскоро произвеждат нов модел меки и дебели струни SP Flexible Core

Вече ги има и в някои софийски муз. магазини - лично ги видях и пипнах, но все още не съм ги купувал. Цената им е около 18-20лв.

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както каза и колегата, а и по мои наблюдения с дебелите струни по-бързичко почват да те болят пръстите (особено при сола - повдигания на струните, понеже съпротивлението е по-голямо).

Иначе откъм звучене - звънливостта е различна, но особена разлика няма да усетиш, освен ако не си в студио (или използваш професионална апаратура).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ви за подробната информация,спрях се на 10-50 размер и усещам че са ми по удобни от 12ки.

Редактирано от StoyanStoyanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.