Jump to content
Българският форум за музиканти

1мм екшън на ел. китара


Recommended Posts

Има ли майсто (в БГ без значение къде живее), който може да направи екъшн 1мм на ел. китара??????????

Пишете ако някой е имал успех с това  приключение.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При много безпроблемни грифове и особено по-дебели струни, не е невъзможно, но свиряемостта е под въпрос (все пак, струната, за да звучи нормално, без да бръжди, извършва движения с определена амплитуда).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за съжалене не съм запознат с теорията но съм имал възможност да свиря на няколко китари с 1мм екшън. Зависи от техниката и стила на свирене то е ясно, но е невероятно да свириш на такава китара. Последния път в Българи докоснах такава китара преди 20-тина години беше ремонтирана от Петър Давидоф, светла му памет.

  Ако знаете някой добър майстор, който може да направи това независимо от цената моля споделете. :-)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това 1мм на коя позиция трябва да е?За каква китара става въпрос?Фиксиран ли е бриджа или е с тремоло?Колко е височината в момента?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Важното за нисък екшън (освен грифа да е читав - без усуквания и проблемни прагчета) е да се настрои правилно колко да е огънат грифа. Избира се размер струни, коригира се огъването от тръс род-а и се гласи екшъна според на вкус или докато започне да дразни дрънченето. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

имах възможност да посвиря на една акустична китара гибсън. цента и беше 2500долара и екшъна беше 1мм :-)

Също на един фендер и един мюзик мен ел. китарки с 10-тки струни с 1мм екшън.

Интересно ми е само в големите фирми ли могат да направят 1мм или има и майстори в БГ които могат да направят нещо подобно?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има доста именити лютиери в София, Пловдив и други градове. Можеш да се възползваш от услугите им. Те едва ли ще се включат в темата. А да си чешем езиците, смисъл няма.

 

Мога да ти кажа на теория какво може да се направи. Правил съм го с някои китари, но не винаги с твърде добър резултат - някои грифове се кривят и сучат от опъна на струните и освен ако не направиш някаква специална постановка, която имитира този опън, докато изравняваш праговете или фингърборда - никога няма да стане идеално.

 

Но говоренето не е като вършенето на работа. Въпросът ти има като че ли, теоретичен характер. На теория може да се каже много, но ако искаш някой да ти свърши работа, най-лесно е, да се обадиш и да питаш.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Екшъна на струните в посока от 1-во към 21/22-ро прагче е прогресиращ във височина.

Вярно е, че при качествено и прецизно изработените китари, ниският екшън е далеч по достижим. Въпросът тук обаче е, има ли смисъл и до каква степен?

Както колегите по горе уточниха, струните с различна дебелина и строй, имат и различна амлитуда на трептене.

Именно тази амплитуда е наложила и създала някакъв стандарт. Сега, дали е идеален или не това е друг въпрос, но прекалено ниският или прекалено високият екшън, поне според мен, убиват(в преносен смисъл) ;)

П.П. Има различни стендове и приспособления за прецизна работа по нивото на прагчетата, грифа и височината на струните. Така че, в България, това "чудо"

нисък екшън е напълно достижимо. Ще се изненадаш колко талантливи лютиери работят в България и това не са само известните тук във форума.

И за да не стават грешки, имам пълен респект и уважение към тях. ;)

 

Електрическа китара

 

1-во прагче/6-та струна - 0.6 мм

1-во прагче/1-ва струна - 0.025 мм

 

12-то прагче/6-та струна - 2 мм

12-то прагче/1-ва струна - 1.6мм


1.gif1.gif1.gif1.gif1.gif1.gif                

https://www.youtube.com/watch?v=uRq8B30kb1I

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за видеото.

Иначе съм дал вече 5 китари(3 различни модели ибанез, джаксън и уошбър) на различни майстори и 1мм още го нямам

Мога да споделя това, което ми казаха :

1.Ако искаш екшъна да е 1мм струните трябва да са поне 10-тки. (аз съм свирил на китара фендер и струните бяха 9-тки и екшъна беше 1мм :-)

   Така че си намерих струни, които на мен да ми харесват и да са 10-тки

2. Радиуса не позволява ??????????????????????? при бендинг ще се губи звука, тоест струната ще остава във въздух. Ако грифът е с малък радиус например китарата да е джаксън тогава може.

   Имаше и други неща но така или иначе ще ги спестя.

Това което ме интересува е дали имате познат майстор, които да е правил подобни неща. И ако да  МОЛЯ СПОДЕЛЕТЕ ТЕЛ.

 БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това за радиуса е вярно - ако радиусът е малък (по-малко плосък гриф) и не е коничен (compound), при нисък екшън и големи бендове - струните закачат и звука "гасне" - това си е геометрично (добре де - стереометрично)  доказуемо твърдение. Така или иначе, ако искаш да имаш твърде нисък екшън и поради тази причина твоите китари не ти харесват, може би е по-практично, да се отървеш от тях и да вземеш някоя от китарите, за които говориш, че си пробвал. Аз съм пробвап предостатъчно нови фендери, при които не може безпроблемно да се свали толкова екшъна, което ще рече, че нещата не опират само до марката. Ако си харесаш "безпроблемен" екземпляр - купувай - на късмет е :).

 

Примерно, при акустичния гибсън за който говориш, цената едва ли е била 2500 долара, само защото екшъна е бил примерно 1мм.

Но ако ти е мания твърде ниския екшън и ти трябва лютиер, който да обърне специално внимание на това - вероятно след известно (дълго) търсене, ще успееш да намериш иделният лютиер, който да има твърде голям опит, много специални приспособления, голямо работно помещение, което да ги побере, както и твърде малко поръчки и много свободно време, за да обърне всичкото внимание на света на прекомерно ниският желан от теб екшън на твоите китари. И вероятно ще работи на много народни цени. Ако цените не са проблем, можеш да ползваш услугите и на чужди лютиери, дори по всяка вероятност и на къстъм-шоповете на фирмите, за които говориш.

 

Между другото - много от добрите наши лютиери четат форума. Ако им е интересно да се доказват пред теб и имат време за това, вероятно ще те потърсят сами.

Аз се познавам лично с част от тях, за други съм слушал, но никой от тях не ми е правил (а и не съм искал това от него) 1мм екшън на китарата. Вероятно с повечето съфорумци, случаят е аналогичен. На това се дължи и известната всефорумна сдържаност с препоръките.

А, още нещо. Лютиерите у нас, едва ли са хиляди, пък именитите от тях, вероятно и ти ги знаеш. В общият случай, дори доста заетият лютиер у нас, едва ли прави заплата на senior софтуерен инженер или мениджър в голяма компания. Та, едва ли ще намериш много добър лютиер, който дълги години яде по 3 грахови зърна на ден, упражнява се и се спотайва, само и само сега за да лъсне изведнъж от небитието (че да има нужда точно ние да те светваме за неговото съществуване) , за да ти направи китарите, точно както си ги представяш.

Има теми за лютиери. Преценявай и се обаждай.

 

Успех с начинанието!

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За какъв чеп ти е 1мм екшън не знам. Най-вероятно и ти не знаеш (ако всъщност темата е сериозна, а не бъзик)...

 

Според документацията на Ibanez например, техните ел. китари от висок клас е оптимално да имат разстояние 1.5мм под първа струна и 2мм под шеста. Аз моите си ги правя дори малко повече, понеже така ми е твърде ниско. Доколкото знам доста други хора също действат така. :yes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.