Jump to content
Българският форум за музиканти

Сетъп на тремоло на Fender Stratocaster


jorotomov

Recommended Posts

Здравейте,

 

Извинявам се ако има подобна тема, но аз не успях да открия.

 

Става въпрос за сравнително висок клас инструмент- Fender American Deluxe Stratocaster

Опитвам се да направя така, че при работа с тремолото китарата да не се разтройва, но нещо не ми се получава.

Гледах клипове които казват, че това е възможно, пробвах с дърпането на струните, натиска на определени места, настройването една по една струните и натискане на тремолото до долу и т.н. Но след което при използването на тремолото строя отива нагоре. Далече съм от мисълта, че ще се постигне ефект като тремоло тип Флойд, но ми се иска да го ползвам от време на време.

Тремолото е двуточково.

 

Моля за съвет в тази посока или информация, кой майстор би се заел да ми съдейства

 

Благодаря предварително,

Жоро

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей, имам Фендер Стандарт с двуточково тремоло, преди имах същия проблем, изгледах сума ти клипчета в YouTube...така и не успявах,все се разтройваше и вдигаше строя.

Наскоро пробвах друг начин...като навивам струните,гледам на ключовете струната да е навита поне няколко пъти(преди ги правех с нещо като възел и струната правеше малко обиколка около ключето)

После,важно е с какво пружини си на тремолото....моите са сменяни и по-твърди-при 10ки струни държат тремолото долепено до тялото.

Ако искам да го ползвам,махам едната пружина и след като настроя китарата,самото тремоло стои не в хоризонтална линия,а леко опънато напред-към грифа(главата)  така и самата ръчка,която заводски има накакъв умишлен ъгъл-си идва на удобното място за боравене....иначе,при хоризонтално тремело,стои вирната нагоре и е някак си неудобна..

Не съм специалист,но с това мога да помогна...

Редактирано от nolly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При мен ключовете са заключващи и не мисля че от там е проблема, но може да е от пружините. Аз съм с три пружини и ги смених комплект преди няколко месеца.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-скоро трябва да си регулираш опъна на пружините,така че при настроена китара тремолото да е 'леко вирнато' напред-ако можеш да ме разбереш какво имам в предвид....да не е хоризонтално спрямо тялото на китарата.

Моите ключове на са заключващи и въпреки това нямам проблеми с разстройването...хем го мачкам яко понякога :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравй! Този проблем е занимавал много китаристи и лютиери дълги години. Главната причина за този проблем е, че струните срещат голямо триене в много точки. На първо място е седлото на бриджа, където струната се огъва Г-образно, после в каналите на нъта, стринг гайда и накрая намотаната струна около вретеното на ключа. Опитай нещо просто-сложи по една малка капка масло във всяка от тези точки на триене, а намотките около ключовете намали до минимум. Така разтройването ще намалее значително. По-сложният вариант е замяната на стратокастерското тремоло с Флойд роуз, но за тази операция трябва много добър лютиер.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако си от Пловдив, може да се видим и ще ти покажа как съм балансирал моята китара-доколкото съм успял :)

С това мога да помогна....

Редактирано от nolly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо нагласи тремолото да е хоризонтално и ако не искаш да ти вдига строя не дърпай струните като ги слагаш.Сега както си ги дърпал вече натисни тремолото да отпусне струните 2-3 пъти и настрой пак така и настрой и като бендваш ще ти пада строя но като натиснеш тремолото да охлаби струните строя ще се върне. С две думи след бенд или опън нагоре на тремолото трябва да отпуснеш с тремолото струните за да се върне строя.Поздрави!

Редактирано от mita4eto1977
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Освен гореспоменатите варианти (точките на триене), причина за неправилната работа на тремолото могат да бъдат прецаканите стъдове или контактуващите в тях ножове. Оправял съм (друг тип) плаващо тремоло с купуването на нови стъдове, даже два пъти. Поради незнание/некадърност на предишни собственици, които бяха въртяли стъдовете под напрежение, въпросните бяха се прецакали и поради появилите се неравности в каналите им системата просто не работеше идеално. И се започват едно добутванки, опипванки и какви ли не шаманства, за да се установи кога по дяволите тремолото връща в "нулева" позиция без да е разстроена китарата... :)

 

Също така не е добре да имаш много навивки по ключовете. Даже щом са заключващи се - оставяш струната 2 см по-дълга и като я заключиш и навиеш да няма повече от МАХ една навивка по ключа. Многото навивки създават условия последните да се разхлабват при "dive", след което китарата е "висока".

 

lock_2.jpgTeleUpgrade2.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за предложението, но не съм от Пловдив, в София съм.

 

Мисля, че не трябва да експериментирам повече, а най-добре е да намеря някой специалист, който да види китарата и да я сетъпне професионално.

Ако може ми препоръчайте някой в София, ще съм благодарен и за координати.

 

Благодаря

Жоро

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Heartman

Показаното на втория клип го пробвам стъпка по стъпка вече втори път (при нова смяна на струни) и не се получава. След крайното настройване, при ползване на тремолото китарата се разтройва, натискам ръчката на тремолото до долу, както е показано за да се върне нормалния строй, но повечето струни стават по-високи.

Има нещо, което не е наред или аз не правя както трябва............

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

абе с заключващи се ключове колкото по-малко намотка да има - толково по-добре. 

също по темата:

- роллер или графитов нът

- сетъп на пружини

- капка масло на всяко седло

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.