Jump to content
Българският форум за музиканти

aarab

как се свързват висок клас преамп с AD/DA конвертор?

Recommended Posts

Винаги ми е било интересно, ама днес се загледах, че ниския клас преампи и интерфейси се свързват с line in на интерфейса. Високия клас обаче, нямат line in. Имат AES/EBU , както и Toslink, Spidif.

Някой може ли да ме осветли примерно Goldenn age Project 73 Jr как се свързва с RME ADI 4 DD Converter?

Мерси предварително :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Google is your friend. Разгледай спецификациите на продуктите, прочети за интерфейсите и нещата си идват на мястото. Не е ракетна наука.

Share this post


Link to post
Share on other sites

За да питам, значи има нещо, което не става ясно от Гугъл. Примерно различни ли са кабелите канон - канон за AES връзката от нормалните?

Както и други такива неща, моля ако някой ползва да сподели.

Share this post


Link to post
Share on other sites

AES използва 110-омови връзки. Предлагат се такива онлайн (примерно в thomann има доста варианти, като https://www.thomann.de/gb/cae_29014_aesebu_kabel.htm е бърз пример). DMX кабелите също вършат работа, тъй като са със същия импеданс. 

 

В общия случай се твърди, че става и с нормални, но на къси разстояния. Но пък хората са си казали какво трябва да е :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Въпросът е безсмислен. Цитирания по-горе конвертор на RME конвертира цифрови сигнали от AES към ADAT стандарт и няма нищо общо с АЦП, еле пък от "висок клас". Предусилвателя си е предусилвател - вдига нивото на микрофонния сигнал до вменяемо линейно. Двете няма как да се използват в една система без допълнително АЦП оборудване, примерно такова
Ама за какъв член след това да се използва RME-то - не мога да си представя.
 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Просто хванах произволен преамп и конвертор, не съм гледал подробно. Гледах за Mutec, но после постанх този на RME. 

Благодаря за инфото :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Т.е. не са при теб устройствата и нямаш АЦП? Каква е целта на всичко това тогава? При такова положение въпросът наистина е меко казано странен.

Но препоръката с четенето остава.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Недейте така остро, хора.

 

aarab през годините е показал, че се интересува и чете доста. Някои въпроси не стават достатъчно ясни обаче, дори и след доста ровене в google. Друго е да стане дискусия с компетентни хора ;)

 

Между другото, според мен е малко тъжно, че в последната година/две, така замря форум Хардуер (както и до голяма степен Звукозапис като цяло). Преди няколко години мисля имаше доста повече активност. Дори от Валяка не съм забелязвал постове скоро (въпреки че не следя Изработка и ремонт).

 

Извинявам се за off-topica.

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Вечният проблем при онлайн общуването :)

Смайловете не могат да предадат емоциите като при живо пиене на бира(примерно). Твърдо вярвам, че никой не се е родил научен, включително и аз. Та - не съм имал намерение да обиждам някого или да демонстрирам превъззходство пред когото и да било с каквото и да било :).

Ама все пак AES/EBU си е цифров стандарт за пренос на аудио :)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Мисля да огранича питанията, понеже не можах да разбера с какво предизвиках мнения от типа на "прочети" или "то си е стандарт"....

Ако го знам, няма да питам, а след като имаме форум, е нормално да питам, и ако знам нещо се опитвам да го обясня на всеки, който ме пита, без да искам нищо, защото знам колко е трудно да се намери вярна информация в тази сфера.

Може и да е стандарт, но когато го нямаш на масата е различно.

Нищо лично. Мир, Любов и Весели Празници!

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Въпроса може и да е безсмислен, но можеш ли да зададеш правилно въпрос, за нещо което не знаеш???

Искам да проуча възможността да записвам с външен преамп и конвертор (АЦП/ЦАП) или както искайте му викайте. Правил съм го с по-нисък клас и там връзките са други. ЗАТОВА питах за тези връзки, за да знам повече. Няма да Ви притеснявам повече с безсмислените си въпроси.

Заради такива реакции форума страда.

Share this post


Link to post
Share on other sites

То и високия клас си е все същото - предусилвател -> АЦП (Аналого-Цифров Преобразувател) => интерфейс към компютъра. Където ->  е аналогова връзка (обикновено линеен сигнал), а => е вече цифровизирания(дигитализиран) сигнал. Не всички АЦП имат директна връзка към компютъра (USB, FireWire, Thunderbolt), та затова се налага и допълнителния интерфейс за "вкарване" на цифровия сигнал в компютъра. Стандартно повечето АЦП дават изход във форматите ADAT, MADI или AES/EBU. В наши дни си има и Dante и някои други интерфейси, базирани на Ethernet. Избора на един или друг формат се определя вече не само от качеството, което се подразбира, а и (в по-голяма степен) от конкретните технологични задачи, които трябва да реши съответния комплекс апаратура - съгласуване със стари стандарти, работа с няколко студия едновременно, при постпродукция - интегриране във вече съществуваща структура и т.н.

Употребата на подобни решения в домашно студио е излишно скъпа (в повечето случаи). По-практичният вариант би бил закупуването на едно устройство, което съчетава всички тези елементи. Предусилвателите вече са отделна бира - но при наличието на великолепни емулации на всяккакъв вид analog gear, бих се придържал към максимално прозрачни преампове в аудиоинтерфейса - на етапа смесване вече може да се експериментира с какво ли не.

Успех!

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Никой не е бил негативно настроен или искал да звучи остро и предизвиква негативни помисли. В отговори от този сорт на подобни въпроси често изхождам и от себе си, а впоследствие не разбрах точно каква е целта на занятието при липса на въпросната техника. За четенето пък съм на мнение, че е най-обогатяващо да става от книги. За всички ни.

 

Поздрави и нека новата година бъде добра и плодородна! :)

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.