Jump to content
Българският форум за музиканти

Музика и текст...


Recommended Posts

Тъй като още се уча да свиря на китара и не съм напреднал не бих могул да кажа, че съм измислил зверска песен, но според мен като за моето ниво е ок!

С текстовете мисля, че не срещам сериозен проблем и все пак има още много какво да се иска!

Въпросът ми е:как свързвате песента с музиката??Имам предвид, ако имате готова мелодия, нагаждате ли текста към нея или обратното? :think:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много е трудно (поне за мен) да измисля добро пеене към някоя песен. Все като подхвана нещо и ми звучи тъпо! :blink: Но при всички положения процедирам така:

 

Отначало само с тананикане или някакъв безразборен текст и после като измисля свястна мелодия и започвам да мисля текст по нея.Тва е моят алгоритъм ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз мисля песните си(ни,с наште горди момци и мома) паралелно,т.е. текст и музика заедно.

Проимерно идва ми нещо готино или гадно на акъла докато свиря.Това веднага рефлектира върху опитите ми да направя мелодия.В следствие,когато измисля основната,която в последствие става припев или куплет(зависи как последва от ве4е измисленото)се връщам към емоцията повлияла ми и я анализирам в дадена ситуация. И така имаш настроение в песента, и връзка към нея в текста...това е основното.. и началото.

После ако искаш да има гледаш да мислиш за обрати,вмъквания,"увисвания" и т.н.... и така нататък.. :blink: ,и съответно смени на тоналности,ритъм,брейкове,сола и т.н.козметични добавки..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мисля текстове щото не ми се отдава. Понякога ми идва музиката в главата от някой текст който ме е заинтригувал. Т.е мелодията да създава усещането което създава текста. Всичко въпрос на настроение и кондиция.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Винаги започвам с мелодията , защото там съм силна.След това самата мелодия ми "говори" какъв ще е текста.Обикновено, си пиша текстовете сама.И...какво да видя! :cheers: Оказва се, че и там съм силна.Нека не прозвучи самохвално, но наистина на повечето свои песни аз измислям текста.Там, където се чувствам изчерпана оставям инструментала да говори сам за себе си.

Аз , обаче, имам друг въпрос.Какво правите с готовите песни? :rolleyes: Тези, които свирят :guitar: и пеят в групи, може би, сами си ги изпълняват..Въпросът ми е, по-скоро, към тези, които нямат тази възможност, а творят.За кого са предназначени техните песни?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При мен нещата не са много по-различни.Това което сам творил винаги е засило много от протеворечивото ми състояние,но в повечето случаи мине ли седмица-две унищожавам написаното,не знам защо.Преди около месец,по време на сесията бях изпълнен с много протиоречиви чувства и написах три парчета,които запазих.Странното е,че ми идваше идеята за текста,а после той доста красноречиво ми диктуваше мелодията,която впоследствие търпеше промени.Някакси при мен помощно средство се явява музиката към песента.Но важното в крайна сметка е да изразяваме чувствата,които ни държат будни по цели нощи,нали! То,като гледам колко е часа,току виж сам седнал да напиша още нещо. :happy:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.