Jump to content
Българският форум за музиканти

Озвучаване в заведения, концерти и т.н.


Recommended Posts

Здравейте колеги. Решил съм да започна да си купувам озвучаване, като цяло не е спешно, не съм решил още да ходя да свиря пред публика, но искам да си понакупя това онова дето се вика като правим банкет с приятели и роднини всичко да е на 6. Понеже доста време се рових из форума да намеря нужната ми информация и не можах да я намеря реших да отворя една тема, понеже надали съм само аз този, който не е на ясно как да се озвучи в заведение, на сцена, в зала и т.н.

 

Въпросите ми са няколко ако може да отговорите на всички един по един би било полезно на още доста хора предполагам:

1. Каква мощност ще ни трябва да озвучим примерно 700 кв.м. сцена, заведение 200 кв.м. ?

2. Какъв усилвател ?

3. Какви и колко тонколони

4. Какъв смесителен пулт /за среден оркестър, банда, група от 4 човека примерно/ ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нека аз да кажа скромното си мнение:

1.Така поставения въпрос има много неизвестни фактора, които следва да се вземат предвид и влияят на качествения саунд. Първо е месторазположението на сцената или интериора на помещението- ако има дървета, билбордове и пр. на открито и чупки, колони, големи витрини без плътни завеси и т.н в помещението, звукът се "губи". На второ място е брой на хората- теоритично колкото повече хора толкова повече ватове, щото средата се насища от странични привнесени шумове, които трябва да преборим. На трето място е вида музика-за хаус трябва различна мощност в нискочестотния спектър, за рок или чалга е съвсем различно. На трето място е вида и разположението на апаратурата/озвучителните тела - силата на звука идва от чувствителността  им (децибелите) а не от мощността на телата, така че образно казано ако имаш 500 ватови 95-6db колони  и им подаваш 400 вата от усилвателя за да се чуват на 10 метра добре, то колони 500 ватови колони с чувствителност 103-5db им е нужно да се подават 250 вата и ще се чуват толкова силно като първите.

2. При всички случаи повече от един усилвател изхождайки от горното. Простото правило обаче е като мощност усилвателя да бъде поне 1/4 по-голяма отколкото е озвучителното тяло, тоест ако имаме 2 колони по 500 вт на 8 ома, то стъпалото трябва да бъде поне 2х700 вата на 8 ома. Това е с цел стъпалото да не влиза в гранични режими на работа(клип), като по този начин сие пазят и говорителите от изгаряне. естествено не му увеличаваш усилването на мах :)

3. Също много относително, но универсална апаратура за малки, до средни събития до около 80-100 човека  са  2 бр.18" субове, 2 бр. фулрейндж двулентови или трилентови 15" тонколони и 2 бр. 12" или 15" фулрейндж колони, които ще се използват за монитори или като допълнителни сателити в зависимост от случая.

4. Поне 8 канален пулт с вграден ефект-процесор, ако е двоен ефекта още по- добре. Обикновено такива пултове имат 6 моно/микрофонни канала и два стерео, т.е. могат спокойно да се включат четири инструменталиста и два микрофона за вокали + лаптоп за паузите. Виж ако има и барабани, то вече ти трябват повече канали...

В заключение бих казал че както е казал мечо Пух - "...колкото повече толкова повече" важи с пълна сила за озвучаването. По-добре е да се презастраховаш с повече апаратура и мощност отколкото да не стигне и да надуваш и да слушаш кривоч. Дано да съм полезен с мнението си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.