Jump to content
Българският форум за музиканти

50hz hum и стара инсталация проблем


Anoobis

Recommended Posts

Здравейте,
Имам следният проблем: ел. инсталацията ми е стара и контактите ми не са заземени. 
Преди две-три години бях взел един Стратокастър и един Джаксън с амп Фендър 50w(не помня модела), но имаше ужасен бръм още щом включа кабела(екраниран) в кубето. Без никакви ефекти включени - clear и пак не можеше да се свири, камо ли овърдрайв или нещо по-свирепо. местих се в различни стаи, но разликите не бяха по-големи от, да речем, 1-2%.. И Джаксънът, независимо от хъмбъкърите, си бръмчеше - явно не е било от китарите. После разпродадох техниката поради финансови причини и така, и си остана проблемът неразрешен. Сега искам пак да пробвам, но този път няма да бързам с покупките.
Та, въпросът ми е: подлежи ли на оправяне проблемът и, ако да, то по какъв начин? 

Искам като включа китарата, без ефекти, да не се чува абсолютно нищо когато не свиря.
Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много лесен начин за заземяване има-свързваш масата на жака към тръбите на парното или водопровода.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да се получи китарата да мълчи,когато не свириш ти трябва усилвател с работещ ноис гейт,добър кабел и китара с активни адаптри.Разбира се всичко трябва да е наред.Нулата в старите инсталации пак си е нула.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оправи си инсталацията! Това заземяване не служи, за да нямат брум китарите, а за да не се очисти някой ако се прецака някакъв уред и пусне фаза по шасито.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да се получи китарата да мълчи,когато не свириш ти трябва усилвател с работещ ноис гейт,добър кабел и китара с активни адаптри.Разбира се всичко трябва да е наред.Нулата в старите инсталации пак си е нула.

Малко остана да не се сдържа и да кажа ,че говориш глупости :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето тази джаджа дали ще свърши работа:


Според човека, не работи като стандартен нойс гейт, тоест, не убива звука или, поне, не толкова.

 

Още за същия продукт:


Друга версия:
Редактирано от Anoobis
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето това мисля, че е за мен: https://www.music-group.com/Categories/Behringer/Signal-Processors/DI-Boxes/HD400/p/P0387
Ако някой има опит с подобобен уред, нека сподели. А този модел поне се продава тук в muziker за 50лв.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Като начало най-добре е да викнеш някой наистина квалифициран електротехник и той да прецени какво може да се направи по инсталацията, за да се отстранят, доколкото е възможно, проблемите и минимизират вредните ефекти, а след това вече да се мисли за покупка на някакъв шумопотискащ педал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма как да не се чува нищо, когато не свириш (поне с овердрайв), но на чист канал е почти напълно постижимо.

От твоето описание не става ясно, дали си пробвал апаратурата на друго място, за да кажеш там, как се държи.

Твърде вероятно е, проблемът да е в електрическата инсталация, или в електромагнитни смущения в жилището, но не бива да се изключва и вариант, в който апаратурата има повреда.

Ако инсталацията ти не е заземена (чрез трети проводник), но е занулена (заземителните пера на щепсела са свързани с нулевия проводник), то това е положението в може би 99% от сградите, строени по соца, но най-често не е причина за някакви ненормални количества брум.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Има как и това зависи от инсталацията. Аз си купих дори уред, с който да измеря електрическите и магнитните полета в къщи (тогава бяхме в друга квартира), защото на хай-гейн не можех китарата си да чуя. Около някой стени измервах по 300-400V/m. Понеже беше квартира, нищо не направих, но като се преместихме в новото жилище, минах да замеря каква е хавата - изпълнителят се похвали каква яка е инсталацията, заземяването е локално с един здрав метален шиш в земята и така. Електрическите полета са 2-3 V/m, магнитните 10-12 nT. Скуиър страт (еталонът ми за брум), закачен към 20W Fender кубе, което е на хай-гейн не издава никакъв шум, когато не го пипаш (няма нойз гейт). За Гибсъна не говоря, там с хъмбъкърите няма съвсем ниакъв проблем. Но ако седна близо до захранващия блок на компа или някой друг траф, или включа някой скапан разклонител и се почва.

Може и нещо друго да има обаче - в един музикален магазин бях решил да тествам един усилвател. Влизам в пробната им стая, включвам и БУУУМ, обаче с много ниска честота (то в един момент вече разпознаваш 50-те херца на мрежата а това още по-ниско). Викам продавача и му викам "бе това нещо е дефектно", той ми вика - ние сме тук на втория етаж, на нашето ниво отвън на улицата е захранването на трамвайната линия. В другия край на сградата чак намалява полето от трамвайните кабели толкова, че да можеш да пробваш усилвателите. В пробната (която е по принцип за китари), всичко се включва през нойз гейт :)

Та моят съвет е - работи по инсталацията, особенно ако жилището е твое. Позитивите няма да са само за китарата, цялостната сигурност се повишава, а и някой HiFi апаратури започват да звучат по-добре. НойзГейт-ът покрива проблем, който си остава. Освен ако не живееш до трамвайна/влакова линия или под далекопровод, там електромагнитните полета се разпространяват на десетки метри наоколо и оправия няма.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересно е това, което пишеш. Но мислиш ли, че няколкото кабела, които минават през стената, с напрежение 220V AC, могат да направят 300-400V/m електрическо поле в обема ма стаята?

Може би е имало някакви други източници наоколо.

От интерес да попитам - с какви уреди се мерят тия неща - достъпни ли са?

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тези полета не са в целия обем на стаята, с отдалечаване от стената, намалява и полето... докато доближиш нещо друго :) Но качеството на инсталацията, както и самите стени с супер важни. Всъщност а до уреда стигнах по друг начин - исках да пробивам нещо в едната от стените и използвах от онези търсачки на проводници, за да не се целна в някоя жица с дрелката. Доближавам до там където ще пробивам - пищи. Премествам наляво, надясно, нагоре... абе навсякъде пищи, все едно цялата стена е проводник - а пък търсачката не е някое менте, ползвал съм я маса пъти преди и винаги е била ОК. Взех да нищя (голям недостатък понякога) и си купих един Gigahertz ME 3030B, с който потвърдих индикацията на търсачката - полетата в другите стени са силни там, където минава кабелът, а с отдалечаването от него - намаляват. А тази една стена навсякъде има някакви брутални електрически полета (не магнитни - там нямаше "аномалии"). Разпитах хазяйна (тогавашен) и той ми обясни, че стената била много стара (къщата беше на над 100 години но напълно реновирана) и крива. За да я измажат право, сложили метална мрежа по цялото и протежение - и това било само на тази стена в цялата къща. Та явно кабелите, които минават покрай мрежата, индуцират в нея и става нещо като антена - не съм се задълбавал повече, но това ми звучи някак логично.

После, както писах, се преместихме, вече имах уреда и замерих насам-натам и останах много доволен. Сега нямам никакви проблеми с аудиото, стига да не се натиквам в компютрите и техните захранвания. А, и хладилника :) Между другото, от двата лаптопа, които ползвам, единият (HP) трябва почти да допра китарата до зарядното му, за да се чуе брум, но до захранващият блок на другия (Sony Vaio), трябва да съм на поне метър, за да не ми бръмчи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.