Jump to content
Българският форум за музиканти

компресор за бас?


grizzlogfob

Recommended Posts

Здравейте, колеги!

От известно време се замислям върху покупката на някакво устройство, което значително да облагороди звука на баса ми. Тъй като се кефя да свиря по няколко последователни тона без да заглушавам всеки предишен, а също така използвам акорди (понякога и на четирите струни), се нуждая от някакъв компресор или друга подобна машинка, която да обира целия излишен шум. Моля за съвет и препоръки!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Компресора не обира "излишния шум", а просто изравнява тоновете ти, като смачква по- силните и усилва общия звук. Компресора, който аз ползвам (предимно на концерти) е MXR M87 - скъпичък, но прозрачен (т.е. не променя естествения звук на баса ти), и при нормални настройки не мачка звука прекалено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Забравих да допълня, че ефекта от усилването на  по- слабите тонове (всъщност, то е усилване на цялостния сигнал, който е станал по- тих при натискането на случайно избилите по- силни тонове), се изразява като "състейн", тоест имаш по- дълго отзвучаване на тона.

 

А го ползвам предимно на концерт, защото при цялото подскачане и движение по сцената аз лично трудно си координирам силата на всеки тон - един съм по плеснал по- силно (компресора го натиска надолу), друг не съм го дръпнал достатъчно силно (компресора си го доусилва), и като цяло се получава по- равномерно по сила свирене.

 

 За студио, където хем седиш неподвижно, хем внимаваш за всеки тон - няма особен смисъл. Там се компресира целия ти трак в последствие, така че да пасне добре на микса - нещо, което се прави с други компресори.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Аз събираm един класически Dynacomp за нашия басист като го събера и го тествам ще споделя мнения, което ще е към неделя тая седмица. :)

Ако има мераклии електротехници имам една платка в повече. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не възнамерявам да го модвам, според мен си е екстра за прост компресор, ако се модне вече няма да се казва Dynacomp.

Събирам го барабар с трейс на платката 1:1

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.