Jump to content
Българският форум за музиканти

Orange micro dark


lyu_records

Recommended Posts

Здравейте колеги, възнамерявам да подновя практис усилвателчето вкъщи с Orange micro dark

Няма къде да се чуе в нашите магазини и за това пиша тук, има ли някой който да го е пробвал и какви са впечатленията?

 

750-MicroDarkStk_detail3.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дори и само 1вия вариант да имат, разликата между двата едва ли ще е като ден и нощ, така че ще може да те ориентира горе долу какво представлява.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разлика между Micro Terror и Micro Dark има, цялата Dark серия е с относително "по-модерен" звук и повече гейн (доколкото си спомням е базирана на Rockerverb), като цяло и тонът е по-тъмен. Dark-овете са ориентирани за метъл, но въпреки това за хай-гейн им трябва бууст, според мен. Чистите канали и на двата ми звучат сходно, като shape контролът на Dark дава малко повече възможности за скуупнат звук. Другото допълнение е ефект лууп-а, който винаги може да влезе в употреба. Доколкото виждам, има и cab симулация, която не знам колко точно работа върши, но поне за пробата бих я ръчнал.

 

Моите спомени са от свирене с Tiny Terror и Dark Terror, които, струва ми се, са по-старите и по-големи (?) версии на микро-тата. И двата ампа звучат като Orange, поне доколкото съм свирил на такива, т.е. тонът им не е точно метъл, гейнът е "изпържен" и не е близо до идеята за модерен звук, най-близо като сравнение е Marshall тон. От двата черният определено е за по-тежката музика, белите са класически рок с характерните среди, ниските определено не са стегнати като при малките EVH/Peavey (говорейки за лънчбоксове).

 

От друга страна, като видя лънчбокс практис кабинет, получавам тикове. Много харесвам кабинетите на Orange, но определено не бих се насочил към 1х8, защото ампчето ще звучи доста тънко с него, особено в случай като моя, когато става дума за адаптри с висок аутпут за тежка музика - лесно се постига жуженето.

 

Като цяло, задължително трябва да се пробва ампът, особено ако не си свирил на Orange, защото те си имат характерен звук, който не е съвсем често срещан и ситуацията е 50/50 с харесването. Даже пробвай белите и черните, ако има налични във Форте, включително големите. Orange са си характерни и може да уцелиш нещо, което ще ти допадне повече. Има ли някой с повече наблюдения за историята на марката и опит със звука? На мен определено би ми било интересно малко A/B.

Редактирано от 2+2=0
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Към момента имам 3 оринджа и се кефя адски много на всеки един от тях. За съжаление досега съм нямал възможност да си купя нещо сериозно (50W+), но всичко с времето си. Имам Micro Terror, Dual Terror и OR15.

Конкретно за микрото мога да кажа, че въпреки скромните си размери е голямо чудовище. Около година свирих с такова на репетиции през Маршал 4х12 (мощно дуум метъл при това) и ми вършеше добра работа, но в един момент вече не можех да надвикам барабаниста и се сдобих с Dual Terror-а. Имаше една статия в блога на Ориндж, където пише малките глави по какви схеми са. Микрото конкретно е по схема на Tiny Terror. Все се каня да спретна едно сравнение между различните оранжади, дето имам...

Дарк хавите и аз знам, че са по-различни. По-модерно звучащи, демек малко по-близки до американския гейн, а не толкова бритиш. Но наистина е добре да пробваш, на видеота, примерно, дарк теръра не ми хареса, но в магазина като тествах, ме отвя отвсякъде.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

OR15 vs Dual, моля. Интересно ми е колко видими са разликите между по-винтидж сериите им и Terror-ите, които трябва да са най-нови (пак ??). Като цяло, много тарикатски ампове, жалко, че не са правени с бантустан в помислите. 

 

Другото нещо, което и аз установих, е, че повечето демо видеа са снимани от някакви пълни галоши, които могат само да начертаят усмивката и да циклят рифове на мичаликата. Преди време нааай-накрая се престраших да пробвам Dual Dark и мога да дам точно причините всички да казват, че ампът не става за метъл, а те са точно характеристиката на всички Orange-и, май - супер разлятите и тежки ниски (doooooooom) и характерните среди - тип хот роднат маршъл. За метъл - бууст + корекция на ниските, бууст на средите и ситуацията заспива. Което за мен е нормално, но от всички видеа оставам с впечатление, че са снимани от експерти в Тих труд. Оттам и лошото име на амповете, а всъщност са си перфектни, точно за фенове на бритиш звука, в случая на Dual Dark - бритиш звук, държан на верига в мазето 20 години и отгледан на комбинация от стероиди и doom. 

 

Та, канал B на Dual Dark е Dark Terror, който също съм пробвал, който, както казах по-горе, е предходния на Micro Dark. Определено не е за говорители с изразени ниски и за мътни китари в drop J, но с бууст и играчка е злобна машина. Ако става дума за рок/80-тарски неща, е традиционен избор за хората с излишни кинти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Мда, логично е Micro Dark да е по схема на Dark Terror. С микротата не мисля, че можеш да сбъркаш, което и да вземеш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми защото вкъщи нямам много място а и не е удобно да се вдига много шум иначе в репетиционната си имам 2x12 и 4x12.  :blush:

 

Аз си нарязах и кабинетче 1x8" с размерите на PPC108 от 21мм буков шперплат, даже му направих и много фешън хром решетка, като причината е че PPC108 е от талашит което си е чист шит и говоритела е китайско съмнителен.

Остава малко трудово и да се закупи един е такъв говорител:

 

 

super8_zoom1.png

 

Малко по-късно ще наснимам :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.