Jump to content
Българският форум за музиканти

Помощ за избор на дигитално пиано


lilia.ivanova

Recommended Posts

При разните Беларус има много добри попадения и цената им е 1/3 от тази на дигиталните за които говорим!

Факт е, че ако детето ще се занимава с класическа музика не е по-добре! Ако има интерес в електронната музика, тогава е по-добре да говорим за електронни инструменти. Да не забравяме, че все пак те са алтернатива на акустичните!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Излизат акустични ама от 10 едно става,останалите са се усукали и разсъхнали отвсякъде,интрументи които не са акордирани от десетилетия и стават само за украса.Преди 2 дена капарирах едно Cherny  за 300 евро,ама късмет голям няма и 150 часа  свирени,надявам се с 2 акордирания да се оправи.

 Става въпрос за Мадрид Испания,в България предполагам е  горе долу същата история.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Факт е, че тези пиана са най-търсени, защото са на достъпна цена и обикновено хората ги купуват, когато започват да се учат, защото са подходящи за развиването на техниката и музикалния слух, и не маловажно е, че оформят ръчичката при най-малките. Аз лично съм свирила 15 години на Беларус. Когато напреднат с пианото, хората искат по-добро качество и тъй като не могат да си позволят ново пиано Стенуей или Ямаха примерно (които са Мерцедес и BMW за пианата въобще),а искат да им е по-лесно да си свирят трудните пиеси и се спират на подобието на хубавите акустични пиана, записан звук от точно тези  хубави пиана, които са толкова перфектни, че нямат нищо общо с истинските (разбирай дървените). Пиано, на което не е свирено и не е акордирано отдавана му трябва повече време да се климатизира, т.е. да свикне с климата на новата си стая, тъй като е от дърво, което диша, поема влага, съхне, променя се и т.н, За това най-доброто, което можеш да направиш за него (а и за себе си) е да свириш на него, колкото може повече! И след месец (най-много) пак да го акордираш. След това би трябвало да не ти се налага поне година.  

Кавай не са лоши пиана, напротив, но лично за мен Ямаха са  по-добрите електронни такива и говоря за усещането при свирене, не за това от какво са направени и какви екстри имат, чисто като звук повече ми допадат. В крайна сметка трябва детето само да го пробва и да си го хареса, останалото са подробности :)

Надявам се да съм била полезна!

Редактирано от annimm
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Кавай не са лоши пиана, напротив, но лично за мен Ямаха са  по-добрите електронни такива и говоря за усещането при свирене, не за това от какво са направени и какви екстри имат, чисто като звук повече ми допадат. 

 

Пак да обърна внимание. Когато се твърди "Каваи са по-добри от Ямаха", това означава, че си пробвала всички модели на Каваи и на Ямаха и можеш спокойно да кажеш, че всички на Ямаха са по-добри от всички на Каваи. Надявам се да е така.

 

Смея да твърдя, че съм пробвал практически всички модели дигитални пиана на пазара, което правя от поне 10-15 години, защото ми е нещо като страст и при всеки удобен случай, когато ходя в чужбина, минавам през големите музикални магазини, за да си попълня впечатленията от всеки нов модел. На база това не мога да заявя нищо категорично по отношение на цели марки. Мога да кажа, че има модели на Ямаха, които много ми харесват и модели на Каваи, които много ми харесват. Както и на Роланд и Касио и т.н.. Нещо, което със сигурност мога да гарантирам е, че като съотношение цена/качество, Каваи са определено по-добри от Ямаха. Ако в момента имах неограничен бюджет, бих си купил някой от моделите Yamaha AvantGrand, които имат истинска механика от роял и само звукът е електронен. Това определено са най-добрите дигитални пиано на пазара. Но има едно голямо НО - цената на най-ниския модел е някъде около 14 000лв, а най-високият гони 30 000лв, което са цени като за нов акустичен роял все пак. От там надолу слизаме в категорията на Clavinova, където дори най-високият модел клавинова има най-обикновена механика от сгънат тип:

 

graded-hammer-key-action-1.jpg

 

Това е например при най-високият модел в линията Clavinova - CLP-585, който е около 8000лв.

 

В същото време аналогични модели като характеристики на Kawai, например CA67 имат механика от изцяло дървени клавиши, които се доближават до истинската механика на роял, например:

 

img_ph_03.png

(горе е истинската механика, долу е Kawai GF2)

 

За мен лично усещането на дървената механика GF2 е много по-реалистично сравнено с CLP-585. Това разбира се е лично мнение.

 

И когато обсъждаме дървената механика при Kawai, сме в диапазона на цени около 4500лв, което е почти наполовина това на Yamaha. A за малко повече пари, да кажем 6000лв, имаме Kawai CA97, който освен всичко друго използва специална система за възпроизвеждане на звука с истински дървен резонатор в корпуса на пианото, в който се генерират механични вибрации - така както се генерира звук в едно акустично пиано, а не просто да се ползват високоговорители като при Yamaha. Пак въпрос на личен вкус, но с тази система CA97 за мен звучи и се усеща като истинско пиано, звукът излиза от целия корпус, разпространява се отвсякъде, а не точково - от високоговорители и това също е значителна разлика.

 

Разбира се, използването на някакви такива "екстри" не е гаранция, че дадено пиано е по-добро от друго, но е хубаво да се знаят тези неща, когато сравняваме и избираме модели. Защото за да придобиеш усещане за едно пиано, трябва и да посвириш достатъчно време на него, но и да знаеш как да го изпробваш, за какво да слушаш, къде да се концентрираш, кои биха били слабите и силните му страни и дали за теб това е важно.

 

Естествено, че бих предпочел Yamaha CLP-585 пред някакъв нисък модел на Kawai, но би било грешно да вадим генерални изводи на база такива сравнения. Не казвам, че ти не си сравнявала еквивалентни модели и отново приемам, че в крайна сметка звукът и усещането са въпрос на вкус и ти може би предпочиташ този на Yamaha. Това е напълно приемливо. Просто е добре да бъде подкрепяно с малко повече факти за конкретни модели, които се сравняват, защото не мога да повярвам, че могат в едно изречение да се вкарат директни сравнения между цели марки. Това е като да кажеш: Тойота са по-добри от Фолксваген :) То дори ако кажеш Мерцедес са по-добри от Фолксваген, пак няма да значи нищо, ако не кажем кои модели сравняваме :) И на какви цени ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Добре обяснено! [emoji106]

Съгласен съм напълно при все лекото си пристрастие към Yamaha пред Kawai. (То не почива на дълбоко познание, а е чисто субективно).

 

В къщи от години има една Clavinova CLP (не ми се слиза долу за цифрата, но беше от по-високия клас в серията). Изборът стана ненаучно, по следния начин:

 

Като дойдохме в Англия, моите нехранимайковци не бяха пипали дигитално пиано и не бяха чували името на никоя марка. И двамата са пианисти с академична подготовка и постановка и бяха свирили на сериозни акустични пиана и рояли. В новата къщурка нямаше излишък на място и реших да пробвам дигитален вариант.

 

Два последователни уикенда ги водих по големите лондонски музикални къщи и ги пусках да свирят на воля на всички модели, с единствената заръка да гледат кое им е най-удобно и най-привично спрямо акустичните им навици. Все при тая Yamaha се връщаха, сравняваха и пак се връщаха.

 

По едно време се появи много съмнително 'второ място' - някакво евтино Casio, което харесваха повече от други, по-висок клас престижни марки. Но към края на упражнението Yamaha-та убедително взе връх и дойде в къщи.

- - -

 

Един приятен 'бонус' дойде 3-4 години по-късно. Първо дойде лошата новина: 2-3 клавиша на случайни места загубиха атака, позаглъхнаха, а един почти онемя. Обадихме се на дистрибутора и отговорът, че трябва да се смени цялата клавиатура не беше приятен (бяхме вече далеч извън гаранция).

Дойде техник, за минути смени клавиатурата и, когато поисках сметката, каза, че... не дължим нищо! Нито дори за труда и идването му! Фирмата знаела за проблем с тези клавиши и, като направили подобрена конструкция, взели решение да ги сменят безплатно и на извънгаранционните инструменти.

Как такава фирмена политика да не ме направи лоялен фен?! [emoji7]

 

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Yamaha са огромна корпорация, която произвежда всякакви неща, има голямо покритие по целия свят. Уважавам ги и съм им бивш дългогодишен фен :) Напълно разбирам ефекта, който оказва дори само емблемата им. Kawai са малък производител на акустични пиана (основателят е един от първите майстори в работилницата на Yamaha, като се отделя и основава своя собствена компания за пиана през 1927). Те се занимават сравнително от скоро с дигитални пиана и имат слабо покритие в световен мащаб. Доста малко хора са ги чували, дори в пиано средите. Но това за мен е голямо предимство, защото за да могат да се конкурират с големите риби, въведоха "екстри" от високия клас в по-ниските. Отделно, че са отворени към публиката. Аз лично си комуникирам с един пич от документаторския им отдел, който е... голям пич :) Откривал съм бъг в софтуера им, той го предаде на инженерите веднага, до седмица ми пратиха тестов фърмуер, а малко по-късно пуснаха и официален ъпдейт. Yamaha не само, че нямат представител в Интернет пространството, но и почти не пускат поправки на софтуера си. За справка може да потърсите за един известен проблем с Yamaha NU-1, при който на случаен принцип някои клавиши изведнъж генерират много силен звук. В един момент си актуализираха упътването и написаха, че "случва се, но много рядко и е нормално, не е повод за притеснение".

 

Както и да е, не исках да се получава пост срещу Ямаха, защото имат много кадърни инструменти и както казах имат и най-добрите хибридни/дигитални пиана в премиум класа.

 

Най-правилно е човек да отиде на място и да избере онова, което му харесва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И да, обмислям да си купя като следващо пиано Yamaha N1X, което се очаква догодина. Реално без малко да платя за N1, в което се влюбих, но в същия ден излезе информация за наследника му, направо беше на косъм да съм текущ собственик на прекрасен инструмент Yamaha, така че да не каже някой, че съм хейтър :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Yamaha CLP 545, 575 и 585 имат дървени клавиши  от този тип http://www.normans.co.uk/blog/wp-content/uploads/2014/08/A613F458C0E14B93ADF4FFFEE4579DE6_12074.jpg

 

В крайна сметка, ако имате търпеливи съседи може да си позволите и някое запазено Беларусче. 

 

Но ако нямате търпеливи съседи дигиталните са добра алтернатива.

 

Да не забравяме все пак, меракът за свирене е водещия и той не се купува. Който иска да свири ще се научи дори и на посредствен инструмент, а друг може да има хубав и качествен инструмент и да не стигне по-далеч от "мила моя мамо" 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Клавишите на CLP-545/575/585 са пластмасови и цялата структура е пластмасова. Единствено имат добавен дървени фурнирни ленти отстрани, които са с изцяло декоративна функция и не са част от структурата на клавиша. За мен това е доста плосък маркетингов трик, за да се каже, че клавишите са "дървени". Ямаха имаха доста отдавна един модел CLP-990, който имаше дълги клавиши изцяло от дърво, но по някаква причина се отказаха от това (вероятно за да не изяждат сегмента на хибридните си пиана) и ползват класическата сгъната пластмасова структура, която по принцип ползват от около 20 години. Тя не е лоша, в крайна сметка си е хамър механика. Просто не е "дървена" ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре де какво значение има, Никога дигиталното пиано няма да стане като дървеното, както и робота не може да стане човек, колкото и да го удурдисват. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чудесно обяснено CyberGene, не случайно когато избирах първото си електронно пиано се допитах до теб и смея да твърдя, че за миг не съм съжалила за избора :), който всъщност беше Роланд. И до сега смятам, че Роланд са с по-добър звук, но темата е друга. Нямам чак такъв досег с електрониките на Кавай, поради простата причина, че не съм имала интерес да търся точно в тази марка някакви по-специални качества. Като цяло пианата, на които свирихме едно време в училище бяха Kawai и не бяха нищо особено, даже бяха дразнещо глухи и може би от там идва и общата нагласа, да имам едно наум. Не робувам на марки, макар всички да знаем, че зад името на дадена марка стоят много опити и грешки, но наистина тези (определено не всички на света модели) на Кавай, които съм пробвала, не отговарят на Ямахата, за която говорим. Някои от важните неща на пръв поглед за да изпробваш един електронен инструмент е да пробваш динамика пиано  (т.е. много тихо ), двойни репетиции (т.е. повтарянето в бързо темпо на един и същ клавиш), форте (силно), високият и ниският му регистър ( тоест клавишите в дясно и в ляво различни динамики) и педала (при смесването на вълните някой път е доста неприятен). В най общи линии това е. Да, трябва и да можеш да изсвириш някоя пиеска, за да направиш разликата :))) Иначе каквото е вътрешното ти усещане докато свириш на този или онзи инструмент е най-важното, защото после ти ще си го слушаш 5-10 години, пък и повече..   

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Roland с последните си пиана (LX-сериите, HP-603/605, FP-90 и др.) вкараха вече изцяло моделиран звук "SuperNatural Modeling", т.е. не използват семпли (записан звук от истински роял), а вместо това генерират звука на база физически модели. Това според мен беше доста рискован ход. От една страна моделираните пиана се държат много реалистично, защото се пресъздава всеки един малък резонанс, трептението на всяка струна се влияе от всички останали струни и клавиши. От друга страна моделираният звук е прословут с това, че звучи малко изкуствено (Pianoteq например). На няколко пъти пробвах LX-17 и бях страшно впечатлен, даже имаше момент, в който много се бях нахъсал да си го купя, но след това направих директни сравнения с Yamaha CLP-585 и Kawai CA-97 и звукът наистина отстъпва чисто темброво. Иначе като резонанс (например при натиснат педал) Роланд изкъртват наред всичко останало :) В играта навлязоха и Касио, които правят все по-готини пиана. Така че конкуренция има голяма и по тоя начин фирмите започнаха и да се състезават една с друга, от което печелим само ние. Според моето лично мнение в момента Ямаха имат едно много леко изоставане от останалите в средния и особено в ниския клас. Лежат на стари лаври и клавиатурите им не са се променяли от години. Като звук са ясни, те семплират техните собствени пиана, а знаем, че там също дръпнаха много и например на последния конкурс Шопен във Варшава повече пианисти бяха избрали да свирят на рояла Ямаха, отколкото на Стейнуей и Каваи :) Мисля, че и при дигиталните пиана започнаха да наваксват малко по малко, не биха се оставили току-така, така че очаквам скоро от тях завръщане.

 

Много си права за това как да се тества едно пиано. Нещо, което бих добавил е да се пробва клавиатурата, когато се натискат клавишите в задната им част. При истинските рояли, клавишите са много дълги и по тоя начин дори да се свири в задната им част, няма значителна промяна на усилието при натиск. При дигиталните пиана, особено тези с къси пластмасови механики има осезаема разлика и много по-труден динамичен контрол в задната част на клавиша, което за един човек с по-дълги пръсти или при по-особени акорди може и да окаже влияние. Каваи се опитват да решат този проблем точно ползвайки дълги дървени клавиши, на които оста е отдалечена достатъчно назад, така че да съответства на тази на концертен роял. Друг важен показател, макар и може би за по-напреднали пианисти, е възможността да "изстреляш" чукчето без да си натиснал клавиша до долу. На английски му казват да свириш "above the escapement". Това се ползва в много бързи и същевременно много тихи пасажи. Много трудно е да свириш едновременно бързо и тихо, затова решението е да натискаш клавишите не напълно. Та в дигиталните пиана със сгъната механика това липсва, понеже там има твърда връзка между "чукчето" и клавиша и за да може сензорите да отчетат удар на чукчето, трябва и самият клавиш да е натиснат докрай. При дървената механика на Каваи това също е решено и там чукчето е свободно движещо си, като дори частичен натиск на клавиша може да го извхърли, за да се отчете то от сензора. Честно си признавам, че все още не владея добре тази техника, макар че се опитвам да свиря един прелюд на Шопен, който е почти невъзможен без това... но и техниката ми не е чак толкова добра :)

 

И пак за да не излезе, че хваля само Каваи, при тях конкретно недостатък е донякъде звукът. Може би е малко стерилен, прекалено чист, липсва му тази дървена мекота... Отделно, че тук-там излизат оплаквания за проблеми с клавиатурите, особено с дървените, където има неравномерни отстояния на клавиши и т.н. Те действат смело и заменят веднага целия инструмент и изобщо не съм чул да откажат ремонт или замяна, но все пак не е приятно :)

 

И последно, дигиталните пиана вече са достигнали едно повече от прилично ниво на реализъм, така че дори да си чешем езиците тук на тема технически постижения, повечето дигитални пиана от средния, та дори и от ниския клас вече не биха представлявали пречка за един музикант, така че трябва повече да се свири и по-малко да се сравняват показатели :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.