Jump to content
Българският форум за музиканти

RaverWild

Дезинфекция на духови инстр. (хармоника?)

Recommended Posts

Привет,

 

Наскоро попаднах на тази статия:

 

http://www.telegraph.co.uk/science/2016/08/22/playing-the-bagpipes-daily-could-be-fatal-warn-doctors/

 

Тука описват случай на човек, който си е скапал дробовете с гайда. Замислих се как ли човек може да се предпази от такива неща.

 

Айде гайдата е сложна - мях, тръби това онова. Като дете взимах уроци по тромпет. Диригента мине-немине дезинфекцираше мундщука със спирт (инструмента не беше мой и свирех само в репетиционната). Но това си е 100% метален инструмент (поне класическия вариант) и предполагам си има лесни начини - някакъв вид баня или знам ли и аз.

 

Повода да намеря статията беше че в Туитър един човек който преподава хармоника го пусна и пишеше че някои от учениците му си носели хармониките във вакумирани пликове. Поне това беше написал.

 

Мен конкретния ми въпрос е за хармоника - начинаещ съм и отвсякъде чувам че това не се мие и дезинфекцира, но можело да се чисти ако имаш познанията да го разглобиш и сглобиш читаво. Добре де, тя верно е доста по-малка и не би задържала много неща, моята особено е с пластмасово тяло (говоря за comb-а), но все пак това може ли да се дезинфекцира с нещо, да речем да го правя на 2-3 месеца или нещо... Ей на миналия месец кофти - разболях се, тамън се оправих и детето ме зарази и то и се вкарах в един месец филм болен-здрав, зарязах свиренето през това време и се почудих какво ли правят другите. Тук помня имаше едно момче дето доста разбираше от хармоники, надявам се да отговори.

 

А и от обща култура ми е интересно - вие дезинфекцирате ли си нещата с нещо и как?

 

Мерси.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравей.

Хармониката задължително трябва да се разглоби (не го намирам за никак сложно сглобяването) на 2,3 или 5 (зависи как я съхраняваш) месеца и да се измие с препарат за миене на съдове и четка за зъби. Ако я носиш без кутия или плик по джобовете тя бързо се задръства пухчета и какви ли не други дребни неща. Хубаво е също и да не свириш на духов инструмент докато се храниш или веднага след хранене. В YouTube има достатъчно видео как да си измиеш хармониката.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здрасти,

 

Мерси за отговора. Това за храненето го знам. Мен не ме притеснява да развия и завия няколко винтчета, но бях чел че има значение и колко ги натягаш при завинтването. Поне така четох. Иначе аз така или иначе си човъркам колелото, където е далеч по-мръсно, но като го четох това и викам си знам ли сега, аз и за спиците на колелото си мислех че е по-лесно да ги завинтиш за да изправиш джантата, ама се оказа че финиширах в сервиза и там ми го оправиха. Не за друго.

 

Иначе си я нося в оригиналната кутия - тя е пластмасова и нарочно вътре съм оставил оригиналнатя диплянка, не за друго а да действа малко като попиване на влагата. Вечерта след използване иначе избърсвам с влажна кърпа отвън, после със суха. Евентуално оставям през нощта да съм сигурен че влагата се е махнаха и така. Иначе за миене, другото което съм се чудил е да не и стане нещо от препарата. На пластмасата ясно, ма другото...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не трябва да стягаш винтчетата много единствено за да не развалиш резбата. Влагата няма да ти развали хармониката (освен може би ако си взел някой боклучав инструмент) все пак е направена да бъде олигавена. Най-много трябва да внимаваш как движиш четката като миеш платките, да не вкараш косъм между платката и някоя пластинка че може да изкривиш пластинката. За това ти препоръчах да видиш някое видео, там е обяснено добре.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Мерси, ще опитам

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Similar Content

  • By Silver String
   На 26-ти този месец (събота)  Павката ( бонги, хармоника и вокали ) и аз Свилена( китара и вокал)  ще посвирим в бар Anormal на "Поп Богомил" 23   освен акустични интерпретации на любими парчета на ( Nick Cave, Billy Idol, The Cure, Ozzy и още и още), ще има и авторска музика, както и чисто ново парче !
   https://www.facebook.com/events/1466468810329498/ ето го и събитието във Facebook
  • By VoraciousAether
   Здравейте. Търся информация относно къде, препоръчително в София или околността, могат да се намерят хубави каба гайда и кавал, и на каква цена. Предполагам в този форум има хора, които разбират и имат опит с инструментите и произвеждащи ги ръчно хора, бих могъл да търся информация сляпо в интернет, но знам че няма да открия търсеното. Благодаря на всеки, който би отделил време да отговори.
   Никифор
  • By alekseybg
   Индивидуални уроци 
    
    по джура и родопска гайда
    
    в гр.Варна
    
   За контакт: 0897 25 80 92
  • By Jim-ph
   best of 2011 - 2013 от фестивала ми на устна хармоника. 
    

    
   https://itunes.apple.com/us/album/2012-2013-sampler/id734154025
    
   http://www.amazon.com/2012-Sampler-Harp-Summer-Festival/dp/B00G9Y9X4U/ref=sr_1_1?s=dmusic&ie=UTF8&sr=1-1&keywords=harp+summer
    
   http://www.last.fm/music/Harp+Summer+Festival/2012+-+2013+Sampler
  • By alekseybg
   Изработване на професионални джура гайди и всичко свързано с тях.
   Инструментите се акордират и тестват от професионалист с ценз!
   За повече информация, лични съобщения.
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.