Jump to content
Българският форум за музиканти

За Audigy...


the_gorer

Recommended Posts

мога съвсем смело да твърдя че откакто си смених картата, смяна която съвпадна и със сменянето на адаптерите , нямам абсолютно никакъв шум освен този, който ефекта си издава сам

 

демек шума на гитар риг с включена в него китара е равен на шума който ефекта си генерира без да има включено каквото и да е в него

 

без съмненение и ЕМГ адаптерите си казаха думата, но мисля че главните заслуги са на 0404, защото тествайки с микрофон мога да направя много бърза съпоставка с предишния ми сетъп - берингер мик 200 и аудижи 4, шума е очевадно по малко

 

китарата е jackson JS 35 KV, с EMG 81/85, най обикновен проел кабел (от динакорд, дадоха ми го за най тих, и май има нещо вярно, поне спрямо стария ми кабел който беше на 4-5 години), без ДИ бокс, директно във 0404

 

А този шум от ефекта не намаля ли?

Не съм много навътре, но си мислех че той в голяма степен зависи от входния шум на DAC-а на картата.

Ясно е че при разните софтуерни манипулации от типа на eq, компресия и gain, софтуера практически генерира шум, но при положение че някои vst-та ги рекламират като 64-bit internal processing (като iZotope Trash) този шум би трябвало да е по-нисък от входния шум дължащ се на DAC-а на картата. При 16-бит дигитализиране той е около 95 dB.

 

Моля тези които разбират от тези работи да ме поправят ако греша.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 92
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Направих това за което ме беше помолил, дано да ти свърши някаква работа... записвам с мютнат инструмент, после гейн през 20 дб, и стойноста която кубейс показва:

 

emunoiseuh3.png

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

колкото до шума, не знам дали ти е извесно, но всеки електронен компонент, било то активен или пасивен, резистор, кондензатор, транзистор и т.н. генерира шум

 

не е задължително АЦП-то да е източник на шума, той си се трупа със всеки компонент, и дори да нямаш абсолютно нищо на входа, имаш шум на изхода

не знам ВСТ ефектите на какъв прицип ги правят, но е факт че си шумят също като истинските устройства

 

BTW чак сега забелязах ама:

Не съм много навътре, но си мислех че той в голяма степен зависи от входния шум на DAC-а на картата

DAC digital -> analog converter

в случая поне доколкото на мен ми стана ясно говорим за ADC

Редактирано от LOE
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно, освен ако ефекта умишлено не симулира И ШУМА, би трябвало при липса на шум от картата, да няма шум. Това лесно може да се провери, като за източник на сигнал взмете сигнал от софтуерен синтезатор, или просто не вземете сигнал от никъде - ефекта не шуми.

 

Едни от най-добрите китарни адптери имат съотношения от 90-92 дБ, нормален хъмбъкер има около 80 на сравнително добро място(не баш пред монитора), а единичен - около 50-60дБ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guitar rig по default има опция да симулира 50/60 херцовия мрежов брум.

Иначе другит симулатори(повечето) не шумят изобщо.

Наистина, ако не зададем в софтуера изтиочник на сигнал, и изключим всички нойзгейтое в симулатора, или пък му подадем бял софтуерно-генериран шум с много малко ниво (от порядъка на -110 дб)за да не си спира ефекта процесите, ефекта вече няма чуваем шум.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, guitar rig симулира пума на преампа, но други симулатори - не.

Пробвах revalver2, simulanalog, warp, и не шумят.

За amplitube не знам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, от снощи и аз вече съм щастлив юзър на emu 0404 usb.

 

LOE, бива те за рекламен агент. Дивайса си е супер както и да го погледнеш, единствено не успях (засега) да открия ъпдейтвани драйвери на сайта им, то не че ми трябват, но въпроса е принципен.

 

Сега за шума на софтуерните китарни процесори (сравнявам emu 0404 usb с audigy 2 zs):

При Гитар риг 2.1 няма съществена разлика. Там, както казва Evtim Djerekarov, най-вероятно шума идва от умишлено симулирания такъв, въпреки че идеята е да се симулира бръм.

Амплитюб 2.1 има подобрение, макар и малко. Сега обаче е ясно че входния шум основно идва от адаптера и кабела на китарата ми, защото зависи от волюм-потенциометъра. Е, дори и при мютнат волюм има известен шум, но той вече си е от амплитюба. Не успях да подкарам Амплитюбе 2.1 като stand-alone обаче, разпознава emu 0404 usb asio, обаче като го избера казва че такъв дивайс нема. Като vst си върви добре и под Cubase и под Reaper.

При iZotope Trash положението с шума е подобно като това на Амплитюб.

 

Китарата ми е включена директно, без DI box. Входовете на emu 0404 usb са си с вградени преампове.

 

На RMAA тестовете резултатите са сходни с твоите.

 

Хр?Христов, по въпроса за шума при цифровата обработка: според мен си съществува. При всяка трансформация на даден сигнал, амплитудата му в даден момент се закръгля към най-близката дискретна стойност. Следователно при всяка операция се индуцира шум с амплитуда от 0 до половината от най-малката стъпка. При 32 или 64 bit internal processing разбира се този шум е практически пренебрежим, но все пак той съществува и амплитудата му расте с корен квадратен от броя на извършените операции. Това изцяло от теоритична гледна точка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Я кажете тези данни от скрийншотовете по-горе какъв софт ги вади?

Нещо към драйвера на картата 0404 ли?

С други думи, искам да измеря при мен как са стойностите, на говняната onboard карта.

По принцип в SoundForge виждам за какво става дума като гледам индикатора за нивото, но е по-добре да имаш точен "измерител". :metalist:

Редактирано от the_gorer
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

....по въпроса за шума при цифровата обработка: според мен си съществува. При всяка трансформация на даден сигнал, амплитудата му в даден момент се закръгля към най-близката дискретна стойност. Следователно при всяка операция се индуцира шум с амплитуда от 0 до половината от най-малката стъпка. При 32 или 64 bit internal processing разбира се този шум е практически пренебрежим, но все пак той съществува и амплитудата му расте с корен квадратен от броя на извършените операции. Това изцяло от теоритична гледна точка.

 

Шум от цифрова обработка наистина съществува, но при 64-битова обработка, например, да, кажем ако грешката от закръгляне се получава само в най-младшия бит, той е от порядъка на 1 към 18446744073709551616, или -385dB. С около 100! dB гейн, и доста обработка, може и да се добута шума до "скромните" да кажем -120dB:).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Я кажете тези данни от скрийншотовете по-горе какъв софт ги вади?

Ето линк към програмата. За да измериш вход/изходния шум на картата ти трябва само да свържеш лайн-ин входа и лайн-аут изхода на картата и да балансираш нивата. Има си wizard програмката. Ако искаш да измериш входния и изходния шум поотделно, ще ти трябва още една, по-добра карта.

 

 

Евтиме, така е, но да не забравяме че това е само теоритично разсъждение. На практика нещата винаги са по-сложни, а пък и рекламираните 32/64 бит интернал процесинг май не винаги са такива :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря. Ще тествам програмката.

Доколкото разбрах, входът и изходът трябва да са физически свързани?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес сравнявах Audigy (SB0090) със Audigy 4 (SB0610).

 

Картите са почти еднакви по всички, по-важни параметри. Катрата пак е заключена на 48000/16, както по-старите модели. Може да се слуша на 24-бита, но това беше възможно и преди с KX драйверите.

Audigy 4-ката иска kxdrv3538, не работи с по-стари версии на драйвера.

 

Входният шум е почти еднакъв - -79дБ(плюс-минус един-два децибела).

 

Изобщо, явно умишлено картите се правят така, за да си "топлят" точно тази ценова ниша.

 

Разглеждах и други creative-ски платки. Версиите на SB Live!, Audigy, Audigy2, Audigy4, и X-Fi, които са на малко платки, обикновено нямат AC97, или I2S кодек чип, и споделят само един извод за микрофон/линеен вход, които фактори, най-вероятно, водят до наистина много-много компромисни резултати. Затова, вместо да си вземете X-fi, или 4, по-добре потърсете някое старо Audigy1, или Audigy2/ Audigy 2ZS, но пълната, голяма платка с всички чипове.

 

Предполагам приставката в Platinum версиите подобрява качеството на звука до известна степен, понеже, на места четох, че използва I2S кодеци за входовете, но доколко това е така, не съм чувал.

 

Кодека за входа на 4-ката не са нишо особено:

http://www-jcsu.jesus.cam.ac.uk/~acw43/pro...9750-ds-5-3.pdf

 

Поне DAC-овете са сравнително добри:

http://www.datasheets.org.uk/datasheet.php?article=1200267

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.