Jump to content
Българският форум за музиканти

Калайдисване на поялник


Recommended Posts

Здравейте,

Наскоро си закупих поялник тип писалка от близката железария на цена 6 лв, Toolux TKH050  и тинол с неясен за мен грамаж, дебелина и съдържание (просто върху макарата пишеше цена 4,20 лева и нямаше никакви стикери или нещо друго). След първия опит за запояване далеч не се оправдаха очакванията ми! Тинола не се топеше въобще от човката, а само от другата част на поялника, тоест там под човката. След 10-15 минути загряване успя някак си да го разтопи, но при всичките опити за топене, независимо къде, тинола се делеше на малки капки, които за секунди падаха и се втвърдяваха мигновено! Тоест разтопява се една малка част от него, образува се капка, капката за секунди пада и вече е твърда. За нищо не става, така и нищо не успях да запоя. След което четох доста неща в интертет, и разбрах, че поялника трябва да се калайдиса. В нито една околна железария няма флюс, пасти за спойки или нещо друго, та имам само и единствено тинол и поялника. След няколко опита за запоявана, все същото ставаше. Накрая опитах да почистя почернялата човка и я измих (свалена от поялника), пробвах с шкурка и други неща. Изчисти се до известна степен, но въпреки всичко резултата беше същия. Днес пробвах пак и отново, нищо не се получи. Топих малко пластмаса с него и човката съвсем почерня и вече не може да топи тинола съвсем! Върха на човката, така и нито веднъж не успя да стопи тинол! Гледах много видеа в интернет и четох доста теми, но нищо от описаното там не помогна и нищо от видеата не се получи така, както е показано! И с аспирин пробвах да топя човката (миризмата е ужасна), но нищо не се получи. Моля за помощ! Какво мога да направя с поялника и тинола в това им състояние, за да успея да ги използвам пълноценно и да запоявам!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблема не ти е в поялника,а в тинола.

Какво да направиш?

Изхвърли тинола, намери магазин за електроника в твоя град и си купи от там и флюс,и читав тинол.С тях ще можеш и да калайдисаш, а след това да запояваш.

Редактирано от ciriljhonson
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има различни мощности на поялниците.По-слабите някъде 30-40вата мисля бяха едва могат да стопят тинолаИли ти трябва по-мощен или нещо тинола не става.Ползвай колофон!Тея флюсове и киселини много разяждат метала, дори да запоиш лесно после ръждясва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямам нито колофон, нито флюс, но може следващия път вместо тинол, колофон да взема. Поялника е 50W уж, по данни на производителя. Разбира се, че не е точно толкова, този път като го включих не загряваше. Отворих го и се оказа стопена жичка от кабела. Свалих малко от изолацията на жичката на кабела и ги съединих с телка, продължаваща към поялника. Както и най-горе, едното парче тел не допираше до човката и това оправих. Възможно е вече мощността му още да е паднала от началната, а пък или да се е увеличила, от тази, която беше при закупуването. Допускам за вероятно, да е бил малко стопен кабела при закупуване и като цяло този поялник ми изглеждаше ползван като го купих, или лоша изработка, тъй като винтовете са корозирали. Както и да е, аз за тези пари, повече не съм и очаквал. Тинола е купен от друга железария, в същия квартал. Та явно е, че този поялник няма да го бъде, въпреки "поправянето", или ще топя пластмаси с него. Та за това, ще помоля за предложение за къдърен за елементарни нужди поялник, плюс такъв тинол и флюс (ако е необходимо за него), до цена 15 лева, от някой онлайн магазин! Благодаря на всеки, който би си направил труда! И като цяло, ще помоля някой да направи кратко ръководство, или нещо подобно, относно това как точно се калайдисва поялника и човката му, или направо какво точно трябва да се направи при покупката на нов поялник, за да може да се запоява с него без проблеми и как да се поддържа и чисти след време! То предполагам първия път се прави само калайдисване, но моля да се опише как се прави то. За запояването ми е наясно в известна степен, така и не успях нищо да запоя. Преди доста време съм работил с поялник тип пистол, не индукционен, но той беше доста стар и скъп. Та него само директно го ползвах за каквото ми трябваше и не съм имал никакви проблеми и грижи. Този ми е първия тип писалка (то и предишния беше с такава човка), както и първия чисто нов и евтин!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

 

ето тука има как се калайдисва...хубаво да е поялника с терморегулатор

и да се калайдисва на по ниска температура за да не прегаря ... 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На някои поялници има изрично изискване да не се поврежда покритието на човката.

Отделно качествения припой.

Напоследък и на мен не ми се получават идеални спойки.

Винаги прегаря човката.Дали индукционен,или с нагревател.

Навремето ползвахме един доста дебел припой и прости поялници и спойките ставаха идеални.

Не знам от възраста ли е,или от нещо друго. :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Когато си купиш "поялник" /оригинален китайски/ всъщност си купуваш  1,5 метра кабел с щепсъл, пластмасова дръжка, реотан с неясна мощност /без значение какво пише на опаковката/ и човка или от желязо или от сплав в която мед може да бъде открита само след старателен химически анализ... Изхвърляш човката и си купуваш медна. Почистваш върха  с шкурка 320 - 480  и спирт. Монтираш я на поялника възможно най навътре /до където влезе/. Включваш поялника и натопяваш човката в колофон когато е достатъчно топла за да разтопи колофона. С увеличаването на температурата пробваш да разтопиш тинол. Когато това стане, лесно ще калайдисаш върха на човката. След това слагаш една капка калай на човката и оставяш поялника на стойката. Наблюдаваш калая на човката - ако започне да посинява и да се окислява значи прегаря. Разхлабваш човката и я изваждаш с 1-2 милиметра навън /отдалечаваш върха на човката от нагревателя/ - по този начин понижаваш температурата на върха на човката. Почистваш прегорелия калай /например с навлажнена салфетка/ топиш в колофон, нова капка калай на човката и пак гледаш... И така докато калая си остава разтопен на човката без да прегаря... Това е варианта да си купиш поялник за без пари и да го докараш до нещо с което може да се работи. Дано съм бил полезен на някого.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не дано, ами супер беше полезен! Точно, кратко, ясно. Благодарност!

Мога ли да помоля за съвет къде в София могат да се намерят качествени човки?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.