Jump to content
Българският форум за музиканти

Препоръчайте ми usb външна саунд карта


Recommended Posts

Здравейте,

 

на скоро си взех лаптоп (Lenovo T430s) но звуковата карта/или драйверите за Windows-a са идеално зле. Звука е писклив, според мен чувам само среди и високи, басите са някак орязани. Под Linux звучи малко по-добре, но пък там не мога да си намеря equalizer.. както и да е.

 

Може ли някой да ми предложи външна USB карта за лаптопа ми?

Четох за някакви дак-ове, но честно казано не разбрах каква е разликата между дак и саунд карта?

 

Бюджета е около 200лв.

Картата ще се ползва най-вече за музика, слушане на слушалки (Beats Pro, ако има значение)

 

Благодаря предварително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Focusrite Scarlett имат добра репутация, но техните са правени предимно за записване на музика, тъй че ако вземеш такава - може би ще доплатиш за нещо, което няма да ползваш. Тъй че нека и някой друг пише. Иначе аз имам такава и съм доволен. Ако все пак се спреш на нея - при положение, че няма да записваш, си потърси модела Solo. 

Редактирано от НиколайGK
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много важно е преди да тръгнеш на пазар конкретно да прецениш какво ще правиш с интерфейса, съответно какви "екстри" е нужно да има. Брой входове, линейни/микрофонни, Hi-Z опция, хардуерен миксер, брой независими изходи, поддръжка на устройства (таблети)...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Свидетел си на обичайните за вградена звукова карта характеристики. Аз принципно бих препоръчал FireWire аудио интерфейс.

А за звукозапис и музикална продукция под Linux по-добре забрави. Ще имаш главоболия и дефицит откъм софтуер и драйвери. Повечето системи от Unix фамилията са предимно за сървърни решения; силата им е най-вече под конзолата, в цялостната архитектура на ОС, различните налични инструменти и в това, че са POSIX-compliant (последното бърка най-вече нас, програмистите). От тази фамилия единствено Mac OS много добре съчетава двата свята и притежава нужното, за да бъде комфортна като десктоп. Даже Линус Торвалдс счита, че Линукс не стои добре като десктоп. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:offtopic-001: Quick note: FireWire (400 и 800) е вече архаична технология, от която се опитват да избягат всички производители. Сега на мода е по-младото му братче Thunderbolt. :) Модерните USB протоколи са достатъчно стабилни и гъвкави, особено за малки интерфейси. Да не говорим, че масово се просвеждат и 32 канални USB интерфейси и конвертори (Orion 32, Midas и т.н.) 

Редактирано от anomandrus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Архаична е силно казано и е грешно мислене да го отписваш. FireWire още се използва активно и в близките 10-ина години поне съпорт със сигурност ще има. Thunderbolt все още не се е наложил така. А за някои технически подробности по USB протоколите може да си поговорим през свободното ми време, ако те интересува. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И за приоритизацията на устройствата и заделянето на гарантиран bandwidth във firewire също ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, разликата м/у даковете на Иво (Audioplatinum) и даковете на Antelope е една (поне) нула в цената...
Ако е за обикновено потребителско слушане на музика, Варна-дакчетата са отличен избор, особено за цената си. Ако обаче е за запис на музика, ти трябва "интерфейс", където нещата са по-различни, в зависимост от твоите изисквания и бюджета.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Здравейте. За да не отварям нова тема и аз като колегата търся съвет за звукова карта за около 100-200лв. Някой по-горе беше препоръчал Scarlet 2i2, които наистина не са лоши май, но на мен вход за микрофон не ми е нужен(няма да записвам вокали). Идеята ми е да ползвам Guitar Rig или Bias FX за ефекти и евентуално през Cubase, Reaper или някой подобен DAW за записи под Win10.

Какво мислите за Behringer U-Phoria UMC22. Влиза ми в бюджета (даже е на доста прилична цена)?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.