Jump to content
Българският форум за музиканти

Допустима мощност на пасивен разделителен филтър


Recommended Posts

Въпроса ми е свързан с това, кой е определящият елемент за максималната допустимата мощност, която може да поеме един пасивен филтър от втори ред (бобина и кондензтор, 12 dB/octave) за озвучително тяло? На някои филтри например пише, че могат да се ползват само с крайни стъпала с мощност до 200 W. Коя характеристика на филтъра поставя това ограничение до 200 W – напрежението на кондензатора, напречното сечение на проводника на медната бобина или нещо друго?

Пример: Разполага с филтър от втори ред с индуктивност на бобината 3,7 mH и кондензатор 33 uF, 100 V за високоворител 8 0hm. Каква е максималната мощност на стъпалото, което може да се ползва с този филтър и как се изчислява?

Благодаря предварително.

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При бобините определящо е сечението на проводника, но също има значение и лаковата изолация, но за профи цели не се ползват пасивни филтри за събуфърите например, където се ползва най-голяма мощност по принцип.

При кондензаторите има значение и максималния импулсен ток, който могат да понесат. Този ток е честотно зависим и обикновено се дава поне за 2 честоти - 100-120 херца и 10кХц(или 100кХц).

Разгледай примерно тук: https://store.comet.bg/download-file.php?id=10108

Има таблица, която казва как се изменя импулсния ток при различни честоти спрямо 120 херца - Frequency Coefficient Of Allowable Ripple Current.

А в другата таблица е даден този ток при 120 херца и 100 килохерца, за различните размери кондензатори - общата зависимост е че с по-високо работно напрежение имат по-голям допустим ток на пулсации.

За пасивни филтри се използват предимно високоволтови НЕ-електролитни кондензатори, защото те са с по-добри параметри и са неполярни.

Аз съм гърмял електролитни кондензатори, ползвани за филтри за високочестотен...

Но масово в ниския клас озвучителни тела се ползват електролитни кондензатори, неполярни. За филтри 2 ред за нискочестотния говорител също се ползват електролитни, или няколко неелектролитни свързани в паралел, защото нужния капацитет е по-висок.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.