Jump to content
Българският форум за музиканти

Активна електроника за китара - 9 към 18 волта и обратно чрез суич


Recommended Posts

Здравейте !

Имам питане към по-компетентните колеги. Възможно ли е да се върже суич 5-ца , така че да сменя напрежението подавано от батериите ( две по 9 волта ) към активната електроника на китарата ?

 

 

Edit: Снимката е примерна.

Редактирано от agrogrind
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Суича ще го ползваш само за това, или искаш да превключва адаптерите + да превключва батериите? Ако е първото, според мен ще стане и с 3-way, ако е второто, може и да стане за една позиция (само за единия адаптер), но не ми изглежда добро решение, защото ще стане пълно мазало коя позиция на ключа за какво е. Това ако адаптерите са два. А ако са три и искаш втората опция, по-скоро няма да стане с такъв ключ.

Според мен най добрата ти опция е да добавиш една дупка в китарата и да монтираш едно "цк" или пък "dpdt" ключе. Другия вариант, ако искаш всичко да става с 5-way ключа, е да си купиш от вида, известен като "super switch", но дори и така си мисля, че ще си ограничен откъм комбинации при позициите му, докато с отделното копче ще можеш да включваш 9/18 волта при всяка отделна позиция на сегашния ти суич за адаптерите, демек ще имаш максимална (хубавата българска дума) флексибилност.

Редактирано от therealbadmadafaka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Е значи не трябва да имаш проблеми.

3-way switch по принцип работи така: имаш два края (пина) и един среден (общо 3). Във всяка от крайните позиции, средния пин се окъсява със съответния краен (или с противположния краен, зависи от модела на ключа, но общо взето крайна позиция означва окъсяване на среден и краен пин), а в средна позиция са окъсени и трите (двата крайни и средния). За мен в зависимост от това как ти е навързана електрониката, тези положения са ти достатъчни за да направиш това, което искаш. Средния пин трябва да ти е "изхода" защото той винаги е активен, тоест на него трябва да е закачено това, което по принцип е закачено на плюса на батерията.

Ако на китарата имаш монтиран 5-степенен, можеш 1) да си го ползваш него, но ще имаш доста "безсмислени" позиции (ако това не те дразни, той общо взето работи по същия начин за крайните позиции), или 2) да го замениш с 3-степенен (почти всички 3- и 5-степенни са с еднакви размери и замяната не трябва да включва нищо повече от развиване на два винта и завиването им в другия ключ, освен ако китарата не е някой екзотичен модел с някакъв уникален превключвател).

Важно: Всичко, което написах се отнася за т.н. "Import" суич (нещо като този на снимката ти, който всъщност повече ми прилича точно на 3-way), ако китарата ти е американска (с американси "Фендър" ключ, при който пиновете са от двете страни а не подредени един до друг) и искаш да си ползваш оригиналния, можеш да потърсиш схеми в нета кое с кое се окъсява при различните положения на ключа за този модел, за да сметнеш кое къде трябва да закачиш.

Успех от мен. ;)

 

PS: Ако ти е трудно да разбереш какво се опитвам да обясня, нарисувай максимално ясна схема на цялата електроника на китарата за да пробвам да покажа на нея кое къде да свържеш. ;)

Редактирано от therealbadmadafaka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.