Jump to content
Българският форум за музиканти

Избор м/у две китари Epiphone


Recommended Posts

Здравейте!
След половин години в занимание над акустичната китара, минаване през  музикалната теория, основно ниво свирене по ноти, таблатури и работа с метроном, съм решил да мина към електрическа китара. Бюджета ми е 600лв +/- 20. Китара + усилвател.

Изчетох почти всички теми от близките няколко години. Наясно съм, че за тея пари надали ще имам нещо читаво, наясно съм, че трябва да се пробва на живо. Това, което не съм наясно е от Epiphone SG Special и Epiphone Les Paul 100 коя би била по-разумния избор? Ще се свири най-много рок. Аз клоня леко към SG-то заради факта, че ще ми останат повече пари за усилвател. Може би греша в разсъжденията си. Ако сега взема SG другата ще е LP с поне тройна цена от текущата дето избирам. Като характеристики ми се изглеждат на хартия еднакви. Ще помоля за малко помощ. :)

 

LP 100

Body: mahogany

Top: maple

Neck: mahogany

Neck Joint: Bolt-on; Tapered Heel; 4 bolt recessed

Scale: 24.75

Nut Width: 1.68”

Fingerboard: rosewood with Dot Inlays

Fingerboard Radius: 12”

Pickups: 700T Humbucker (bridge) 650R (neck)

Controls: 2-Volume, 2-Tone

Tailpiece: LockTone™ Tune-o-matic

Hardware: Nickel 

 

SG Special

 

  • Body Material: Mahogany
  • Neck Material: Hard Maple
  • Neck Shape: SlimTaper
  • Neck Joint: Bolt-on
  • Scale Length: 24.75"
  • Fingerboard Material: Rosewood
  • Fingerboard Radius: 12"
  • Nut Width: 1.68"
  • Hardware: Chrome
  • Machine Heads: Covered
  • Neck Pickup: 650R Humbucker
  • Bridge Pickup: 700T Humbucker
  • Pickguard: 2-Layer; Black/White
  • Controls: 1- Master Volume, 1-Master Tone with KillPot Effect!
  • Pickup Selector: 3-way Epiphone toggle
  • Bridge: LockTone Tune-o-matic
  • Tailpiece: LockTone Stopbar 
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Двете не ме устройват. Търся нещо без тремоло т.с. с фиксиран бридж и ми е по-трудно да се навия на втора употреба без необходимия опит с ел. китара. Ще свиря основно у дома или на уроци в домашна обстановка.

Бих се радвал, ако повече хора с опит вземат участие. Факта, че питам тук, ами не другаде говори добре за форума. Дори на ЛС да ми пишете за мен няма да е проблем.
Ще помоля администратор да ми махне ограниченията за писане на постове. Ясно е, че не съм интернет трол целящ да залее със спам. Благодаря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре де,ти какво искаш да свириш?Ако си от София има и голям магазин с нови и втора употреба китари.

Пък и Телекастър може да ти хареса,това е уникална китара.

Аз като опит-имал съм Епифон ес-джи 400 - звучеше добре,дебел гриф,което за човек свикнал с акустична е добре,то и това е важно-да ти е удобна за ръката,този Епифон не знам как е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още в първия мой пост съм написал по въпроса за музиката " Ще се свири най-много рок." Кефя се на рок, блус и всяка друга музика с жица+/-пиано.

SG-то е по-леко. Решил съм да свиря прав. Ако имате някакви предложения в този диапазон съм отворен за  тях. 

@Hillbilly не разбирам за кой телекастър говориш?
За усилвател съм се спрял на този.

Като резервен вариант, ако не ми харесат двата модела на живо съм се спрял на по-скъп инстумент Epiphone LS Studio Alphina White. Както за тях, така и за този чета доста добри думи и силни препоръки към прохождащи с ел. китара. 
 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Два много бързи уточняващи въпроса -

 

От коя губерния на кралството си?

и

Защо ти е трудно да се навиеш на китара втора ръка?

 

Базирайки се на отговорите на тези два въпроса, форумът ще ти предостави отличен вариант за избор на китара.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От двете бих избрал LP. Първо трябва да си решиш коя ти харесва като форма, после като звук.Малко са различни двете китари.SG-то има по-добър достъп до високите позиции.LP-то е с по-плътен тон и по-дебело тяло.Усещането за грифа е различно.После не си купувай най-евтините, защото ще се разочароваш.По-добре по-скъпа китара, а по-нататък усилвател.

 

LP не намерих по-евтин вариант

Това SG  е правено в Корея и със сигурност е по-добра изработка от китайските

http://bad_link/ad/elektricheska-kitara-gibson-epiphone-sg-ID5ydks.html#4c63153c19

Тази също

http://bad_link/ad/kitara-epiphone-sg-400-pro-1966-reissue-korea-ID646E6.html#4c63153c19

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Мога да коментирам и двете показани от автора на темата - SG-то съм го имал (купено ново), а на ЛП-то съм подрънквал няколко пъти (достатъчно, че да преценя китарата).

SG: Плюсове - много удобна и комфортна за свирене, за тази цена изработката е изненадващо прецизна и качествена, хардуера (освен ключовете) е много добър и е характерен за по-високи класове китари. Недостатъци - адаптерите не са нищо особено и за моя слух са много "замазани" и "глухи"; ключовете са пълен боклук и са с характерна форма, от която общо взето е трудно да се намерят качествени, та ъпгрейда им е доста сложен (на моята го бях направил, но ако знаех какво е, нямаше да го започвам изобщо). Ако ще купваш такава, се увери, че серийния номер не е преди 2012 година, защото в нета съм намирал информация, че до 2011 са ги правели от (нещо като) шперплат, а после са от солидно (колко е солидно само те си знаят) дърво.

LP: Плюсове - също добра изработка (пак изненадващо качествена за цената си), добре балансирана и комфортна като тегло, също много добър хардуер (без ключовете). Недостатъци - адаптерите са същите като на SG-то, ключовете също са зле, но пък са по-лесно ъпгрейдваеми; при ЛП-то като, че ли дървото е по-качествено (създава усещане за по-твърд и плътен материал отколкото СГ-то).

 

Моя напълно непрофесионален и неангажиращ съвет: Ако искаш задължително "тип" гибсънска китара, понъпани се за по-горния клас Лес Пол (тия дето започват да са със сетнекове и "истински" archtop в моделите на марката, която си харесал) - разликата в цената определено си струва.

Ако пък бюджета е наистина стегнат, вместо това СГ погледни Лес Пол Special 2 (това за годината на производство също важи) - на практика същата китара като SG-то, но с усещане за една идея по-качествен инструмент (мой приятел има такава с леки ъпгрейди, която в момента продава, та оттам имам наблюдения върху нея, но за да не правя реклама, няма да давам линк към обявата му). Все пак аз бих избрал първи вариант (скъп LP).

Успех и да се похвалиш!

Редактирано от therealbadmadafaka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодарен съм за помоща! Вашето мнение е важно за мен. Предня път потребител  ми предложи обява и си купих китара втора употреба, която излезе за страхотна не знам, но е доста добра за парите си.

@therealbadmadafaka доста интересно ми беше от първа ръка да науча за китарите. За кои китари да се напъта от ЛП?

  • От Студио нагоре ли? 
  • Epiphone LP Special 2 като цена е по-ниска от LP 100. Обикновенно съветват по-скъпи китари да се вземат. Правилно ли разбирам, че като взема от 301лв ще е д/г същата като от 488 и по-добрия вариант е 100.

 

Ще се радвам някои да споделят мнения за Epiphone LS Studio Alpine White и Epiphone G-400 Pro Limited Edition. Да, аз съм склонен да ви послушам като взема само китара за момента, а малко по-късно амп.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... и ми е по-трудно да се навия на втора употреба без необходимия опит с ел. китара. Ще свиря основно у дома или на уроци в домашна обстановка.

 

Грешен подход. След като нямаш опит е напълно възможно да си "избереш" лоша китара и от магазин, а в този ценови клас те не са рядкост. Купувайки употребяван инструмент ще получиш нещо от по-горен клас, плюс има вероятност китарата да е подбирана от някой, който има представа. Всичко е въпрос на търсене, както на подходящата китара, така и на подходящия човек, който я продава. За тези пари аз бих се оглеждал за употребяван Squier Classic Vibe Telecaster. Ще останат и пари за непретенциозно, малко комбо за домашни упражнения. Така ще имаш инструмент, който ще ти служи с години и няма да продадеш без пари след 6 месеца. След време най-много да му смениш електрониката.

  • Like 3
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В темите за евтини китари почти всички препоръчват Класик Вайб скуайъри втора употреба, но някой реално виждал ли е Класик Вайб втора употреба в диапазон до 400 лева (при положение, че нова струва почти хилядарка)..? Аз не съм и ми е интересно, че няколко пъти го чета като препоръка...

Иначе +1 за избирането на китара от човек без достатъчно опит, но при втората употреба има и друг вариант освен описания (да е била избирана оригинално от човек с опит и да е "подбрана") - да е купена от някого точно "по картинка" и след това собственика да се е разочаровал и да е отишла на пазара втора ръка така, че поне аз не бих определил еднозначно дали е по-добре употребявана или нова.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Освен тези който си дал:

http://www.musicworld.bg/bg/m_2120000/i_55378/f_362/Cort_CR100_CRS.html

http://www.musicworld.bg/bg/m_2120000/i_55377/f_362/Cort_CR100_BK.html

http://www.musicworld.bg/bg/m_2120000/i_30007/f_364/Cort_VX_4X_TBK.html

http://www.musicworld.bg/bg/m_2120000/i_23943/Cort_KX5_BKM.html

http://www.musicworld.bg/bg/m_2120000/i_23944/Cort_KX5_WP.html

На Vintage моделите също са добри.Например Vintage V100 и Vintage VS6

Демо:https://www.youtube.com/watch?v=L8RvMOly8c0

https://www.youtube.com/watch?v=Vjk2rdFXx2M

Основните разлики между SG и Лес Пол са ,че SG-то е по-леко и със повече среди и високи и по-малко ниски.Обратно Лес Пол-ките са със по-плътен тон.Което понякога е предимство или недостатък.

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Слушай пич иди до Икономов има китари за твоя вкус ще пробваш на място коя ти е удобна щото сам казваш че минаваш от акустична към ел.китара.В форума няма как да пробваш само в магазина! И сто въпроса да зададеш файдата е нула. Пробване е истината!

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не сьм фен на марката CORT но тази е поне с хубави адаптери , ако не дьржиш да не е непремено LP или SG

http://bad_link/ad/cort-kx101-ID66gpC.html#d4e9941dde

 

за рок , блус това уселвателче би трябвало да ти свьрши чудна работа

http://bazar.muzikant.org/auction_details.php?auction_search=1&auction_id=222379&option=basic_search&basic_search=ibanez&form_basic_search=%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8&keywords_search=ibanez&limit=10&item_type=all

 

нещата са малко над бюджета ти , но с малко пазарльци в стил / циганска работа / може да ги докараш много близко до твоя

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

В темите за евтини китари почти всички препоръчват Класик Вайб скуайъри втора употреба, но някой реално виждал ли е Класик Вайб втора употреба в диапазон до 400 лева (при положение, че нова струва почти хилядарка)..? Аз не съм и ми е интересно, че няколко пъти го чета като препоръка...

 

CV Telecaster нов струва  750-800 лв. Китарите наистина са хубави и по тази причина си държат цената по-добре от по-евтините модели Squier и Epiphone, a и пазарът не изобилства от предложения.

Не се учудвай, че тази серия се препоръчва. Всеки който е имал такъв инструмент (китара или бас) ще се съгласи, че качеството на изработка не отстъпва на мексиканските Fender, а в някои отношения дори го превишава. Съвсем не случайно, инструменти брандирани като Fender вече се произвеждат в същата, китайска фабрика. Също така, съвсем не случайно, на пазара на употребявани инструменти цените им са почти колкото на мексиканците.

 

Питащият трябва да е наясно, че няма как, хем да е за малко пари, хем да става за нещо, хем да е от магазина. Бюджетни китари има колкото щеш и всички са общо-взето от един дол дренки, няма значение какво ще пише на главата на грифа и къде точно е произведена.

Редактирано от blr
  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.