Jump to content
Българският форум за музиканти

Мерак с грешен подход


Deezer

Recommended Posts

Здравейте,

Хванал ме е голям мерак за нов бас. Ситуацията е такава, че в момента нямам група и ми изглежда малко неперспективно да хвърлям много пари в това начинание. Едновременно с това голям мерак. И хем ми се иска, хем не ми стиска. Много ми харесва идеята да похарча около 800 лв., но повече от седмица гледам сайтове и вдигнах на около 1200 лв.

Сега за грешния подход :) Големият проблем е, че забравям да гледам на тази покупка като на инвестиция в инструмент и си избирам както някой във форума се беше изразил "на цвят". С този си подход зачеркнах Warwick, защото не ми галят окото, а Ibanez и Yamaha са ми компромисни варианти. За да има смисъл въобще от тоя пост, спирам с мрънкането и ще си задам трудната (поне за мен) задача.

 

До тук съм харесал три варианта:

 

Cort Artisan A5: В него като водещи предимства виждам neck-through конструкцията и това, че го има наличен в София да го пипна на живо.

 

Cort Artisan B5 Plus AS: Моделът от 2016 г. е ъпгрейднат с Markbass електроника, но не е neck-through. В ревютата хората се изказват, че въпреки това си има достатъчен състейн. Предимствата са марковата електроника и по-ниската цена, но пък като недостатък може да се каже, че го няма в България и трябва да го поръчам от Томан без да го пробвам предварително.

 

Schecter Hellraiser Extreme: Тук изборът ми е само "на цвят". Нямам идея колко би струвал този бас, тъй като в български магазин намерих само едно Stiletto Extreme за 1200 лв. Въпреки, че не съм свирил с маркови адаптери имам изградено (незнайно откъде) предпочитание към Bartolini, а този бас е с EMG.

 

Подусловие 1 на задачата: Трябва ли да бягам от Cort, въпреки че явно са ми легнали на сърце?

 

Подусловие 2 на задачата: Ако е Cort, кое е по-голямото предимство? Neck-through или Markbass електрониката?

 

Подусловие 3 на задачата: Моля за мнения за Schecter.

 

Подусловие 4 на задачата: Моля за всякакви съвети и мнения по ваше усмотрение :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вкусове всякакви, но аз бих избегнал споменатите от теб инструменти и вероятно бих се огледал за нещо втора ръка - сумата е достатъчна за да се купи добър бас. Ако задължително ще се пазарува от магазин бих взел за 675 EUR  G&L Tribute 2500 - http://www.thomann.de/gb/gl_tribute_l_2500_tsb_mn.htm.

 

Кажи все пак каква музика харесваш да слушаш/свириш, кои са ти любимите басисти и т.н. Ще помогне да получиш адекватни препоръки

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Слушам основно рок и метъл (без екстремности). Около тези стилове се въртят и предпочитанията ми за свирене.

Когато реших да започна с баса като малък бях казал "Ще бъда като Клиф Бъртън, никога няма да свиря с перце". Но любими басисти не мога да конкретизирам.

Като звучене на баса мога да дам пример какво ме кефи с тази песен:

 

 

Твоето предложение дава много добър пример защо задачата е с повишена трудност и в заглавието на темата съм добавил "с грешен подход". Басът, който ми показваш сигурно е много добър инструмент, но на външен вид ми е леко странен и бих го зачислил като компромисен вариант. Тъпо нали? Хем го осъзнавам, хем не мога да се преборя със себе си :) На всичкото отгоре като лаик на тема електрониката в бас китарата щом не пише Bartolini pickups веднага му слагам един минус в оценката.

Благодаря ти. Май освен да получа отговори на конкретните въпроси, които съм задал се надявам на повече постове като твоя :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Подхода ти не е изцяло грешен.  Първия инструмент трябва да изглежда така, че всеки път като го видиш в стаята, да ти се досвири !

Предложението на Разбойника е много добро - много сериозен инструмент за малко пари !  Обаче, ако го сложиш до Хелрейзъра - на кой от двата искаш да свириш ? ;-)

 

По отношение на Бартолини не си прав - адаптерите им, които влизат в евтините (до средни) модели на Ибанец са най-ниските серии, и общо взето са посредствени.  Хубавите им адаптери си ги купуваш отделно, за едни хубави пари.  Така е и с EMG-тата...

 

Друго, което е хубаво да го разбереш от сега - няма идеален бас. В един ти харесва едно, в друг - друго, затова по- старите басисти с годините са натрупали по 5-6 инструмента.

 

Като толкова си се размечтал за тоя Хелрейзер - обади се на Лични, другата седмица като имаме репетиция, да дойдеш да посвириш на стария модел.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблемът е там, че най-много съм се размечтал за Cort, а според много хора те не са сериозни инструменти. За съжаление не мога да пиша на лични, но с удоволствие бих дошъл да ви послушам и да пипна един Шектър :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Със сегашния ми бас Squier MB5 изкарах 10 години. Не вярвам този, който ще купя сега да го сменя в близките 10. Затова толкова се лутам и блъскам между марки и модели. Едва ли не купувам като за последно :)

Редактирано от Deezer
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Bartolini са чудесни адаптери, имал съм през годините вероятно над 10 различни модела (в момента основния ми бас е с quad coil humbuckers), но не могат да ти гарантират добър звук. Demiurg е прав, че в такъв клас инструмент взимаш евтини техни модели, но проблемът е, че като цяло инструментът е правен евтинко, т.е. дори тези адаптери, сложени на хубав бас ще звучат по съвсем друг начин. 
G&L Tribute е чуден инструмент за рок и метъл, но след като визията не ти допада няма смисъл да ти го препоръчвам повече. 
Хубаво е да можеш да пипнеш баса преди покупка. На снимка не мога да ти препоръчам от двата модела на Корт, който си харесал. Различни са, но са в един клас - въпрос на предпочитания кой ще ти допадне повече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен има полза от препоръчването на варианти. Току виж съм се вразумил и съм взел нещо качествено в крайна сметка :) Де да можеше да го пробвам в някой магазин тоя G&L. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:)
Виж Musicman Ray5 (http://www.audio-factor.eu/onlineshop/index.php?page=product&pid=382), а ако понасяш мисълта за 4 струнен разгледай и за някакъв Fender Precision из БГ магазините. Макар и различни са екстра рокаджийски инструменти. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тези Musicman-и ги заглеждам от време на време. Макар да са далече от визията, която явно ме грабва си имам едно на ум, че може да се окажа с някой от тях в ръка. Макар че 1500 лв. вече ми идва в повече. А Fender макар да си е супер инструмент не искам със сигурност.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За тези пари най-доброто нещо (което съм пробвал, подчертавам, а не са малко) са на Yamaha BB серията (BB425) и Fender modern player V, който за съжаление трудно се намира...Иначе в сайтовете втора ръка има поне 3 баса за тея пари, които аз лично веднага бих грабнал, ако имах нужда от истински инструмент, иф ю ноу уат ай мийн :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 А Fender макар да си е супер инструмент не искам със сигурност.

Но си харесал Cort? Трудно е да се намери логика в написаното, но... хора всякакви.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Именно този грешен подход, за който говоря. Не ги възприемам като инструменти с определено качество, а ги избирам "на цвят". Fender, например не искам, защото ми е банален :) Може би затова се допитвам до вас с надеждата, че ще ми набиете малко акъл в главата и в крайна сметка ще си купя инструмент, а не украшение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно звука няма такова значение за теб,горе колегата Разбойник ти е дал супер предложение BTW ,но ти държиш повече на визията,цвят и т.н.,та да ти дам един пример с мен.Имах преди години едни свободни пари и тъй като от доста време се кефя на Warwick ( нека следващите редове не обидят никого,надявам се,не ми е това целта ),реших и си взех от Мюзик-стор един - Warwick RB Streamer...е баса дойде,няма да изпадам в подробности,освен да спомена,че веднага стана ясно,че няма звука на скъпите си немски "братя" и замина обратно ден по-късно.Звучеше откровенно казано,като подобие на бас и беше изработен криво-ляво добре.После отново преоткрих,че има много по-важни неща,като звук и т.н.,отколкото визията примерно.Според мен първо си набележи как ще искаш да звучи и после гледай дали изглежда "мега-супер-дупер" яко, естественно можеш да смениш пикъпите,ама нямаш гаранция за резултата като звук,както става 90% от случайте.С което искам да кажа,че за мен твоя подход,е не грешен,а по-скоро GAS за нещо ново.Лично аз бих си спестил парите докато "зацепя" какво точно търся,като през това време събирам още.По отношение на Cort-овете,за мен,тези инструменти звучат "изкуствено и кухо",не мога да коментирам този с Markbass,a,но ако и на него са закичили посредствени пикъпи,положението няма да по-различно.

BTW-готов си да дадеш 1200,а 1500 ти идват повечко?Не ти държа сметка на парите или въобще,ама ако се замислиш ,че ако не бързаш след няколко месеца( при условие,че имаш бас сега) би имал още някой лев от горе?

Или идеята е,че сега те сърбят ръцете да ги похарчиш ? :greenball:

Не се заяждам ,а съвсем приятелски ти давам моя съвет. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.