Jump to content
Българският форум за музиканти

Най-мразената от вас апаратура


bratmito

Recommended Posts

Пускам една развлекателна тема да си излеем мъките и да похейтнем малко дъното на китарната апаратура(пък и не само). Целта на темата не е да се изпокараме и да спорим, а чисто субективно да наплюем най-омразната апаратура в личните си класации(+причината да бъде там)

Кое е това нещо, което като отидете в обществена репетиционна или видите колега китарист да използва ви кара да изгубите апетит и да предпочетете да бяхте си останали вкъщи? (тук изключваме задкитарното устройство)

 

Моят личен фаворит е небезизвестният за жалост Fender FM212R. Чувал съм много повече и по-лошо звучащи усилватели, но този специално ми бърка в здравето по особен, личен начин. Дали заради популярността си, дали заради звука си(който е на другия полюс на това, което харесвам) не мога да кажа, но ме е карал да си нося 35 килограмовото комбо от вкъщи само и само да не се включа в такъв усилвател.

 

Let the hate begin :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

1) Marshall JCM 2000! Много пъти преоценен усилвател, абсолютно не сбалансиран, не универсален и просто откровенно гадно ми звучи като овърдрайв тон.

 

2) Bugera. Без значение какво се пише след думата Bugera. 

 

3) Blackheart. Много, много гадно направени ампове! Текстолита им има 6-7 слоя , и отгоре на текстолита стоят много горещи компоненти, със времето цяла конструкция се пече и накрая всичко отива на кино и сменяш цял амп. Не подлежи ремонт после!

Редактирано от Jim-ph
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Не е много положителна тая тема, ама карай да върви.

Та всички процесори.Онея двата скъпите не съм ги пробвал и сигурно никога няма да ги пробвам.Просто за толкова много пари бих си кпил истински китари, ефекти и усилватели.

Fender FM212 наистина е хит на гадния звук.FM сигурно е свързано с това че може да ловиш радиото :) Доста съм се мъчил докато извадя приличен саунд, а да не говорим колко пъти изпушва и му сменяха говорители(не беше мой)

Beringer също всичко на тази нивируятна марка.

Line 6 доста от нещата им.

За Bugera, и Blackheart съм съгласен също.

 

Jimph - за Marshall JCM 2000 ще има да вземаш.Няма по-универсален усилвател.Единстения минуси са недотам добрия clean channel и fx loop.

Разбрал съм отдавна, че нямаш вкус за китарен звук.Или просто е по-извратен от нормалния.

Редактирано от Heartman
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Защо насочвате омразата към апаратурата? Насочете я към тези, които са решили да спестят някой лев, т.е. към себе си.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо насочвате омразата към апаратурата? Насочете я към тези, които са решили да спестят някой лев, т.е. към себе си.

Нещата не винаги опират до това какво си си купил. В един момент съдбата те свързва с някои продукти без твое желание. В моя случай Fender FM212 не съм имал, но се е налагало многократно да свиря на такъв поради определени обстоятелства. Някои от нещата в горните мнения не са и евтини.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

 Има много усилватели, които не са ми по вкуса, но според мен лоши усилватели почти няма, освен някои наистина много евтини, а при тях наистина няма какво да очакваме, предвид цената им. Просто много често искаме от усилвателя неща, за които той не е пригоден. Аз лично, напоследък свиря най често с транзисторен Роланд от 80те за около 200 лева и го харесвам доста за нещата които правя, а съм сигурен, че болшинството хора тук биха повърнали от сърце (и с право), ако трябва да свирят с него ( ужасен драйв, странен клиин и тн.).

 

Иначе в топа на личната ми класация са моделиращите ампове (Line 6, Peavey, Behringer и тн, с изключение на два присета на Fender SCXD) и Bogie Triple Rectifier плюс всичките му клонове.

 

 

п.п. Няма универсални ампове, има прекалено много видове китарен саунд, за да се извадят прилично от един амп, какъвто и да е

Редактирано от kolio_k
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Май никой тук не помни марката Vermona - едно от най-противните неща, с които някога ми се е случвало да вдигам шум :(

 

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Според мен двете неща за които човек не бива да си дава парите са:

1.китарни ефекти-камиончета на Берингер - тотална шитня са и май повечето неща на Берингер са така.

2. всички китарни мулти-ефект процесори БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ с типичния им противоестествен и супер компресиран дигитален звук. / включително даже и големия VOX-a с лампата, който е най-впечатляващият процесор, който съм виждал-чувал /  

 

П.С.

Изненадан съм от мнениет  за Line6 .. не съм ги ползвал, но винаги съм мислил, че нещата им стават

 

И във връзка с гореизложеното малко оффтопик:

Когато ходя на джем сешъни по клубове виждам, че 90 процента от колегите свирят с мултиефект процесори което за съжаление убива китарното звучене / лично мнение /

До голяма степен разбирам това, защото осъзнавам, че е много по-лесно / и мързеливо и дори евтино /  да мъкнеш един процесор който има вграден амп симулатор и така просто го ръгваш в пулта.. и хоп имаш 1000 ефекта... и една китара, а баламите като мен мъкнат -.Китара,  Педалиера с камиони и 40 ватово комбо за капак. ;-) Найс а?

Но накрая си струва. Струва си искаш наистина добър и органичен звук.

И дори и на публиката да им е все тая. дали звукът е процесорен или от китарен усилвател, то личното ми удоволствие е безспорен факт!

Редактирано от DaftFunk
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^Зависи, кой как може да си настройва апаратурата (и да свири с нея). В епохата на зумчетата (края на 90-те и началото на новия век) съм чувал доста приличен лайв саунд със Zoom505 и някакъв непретенциозен усилвател (евентуално, с хубав говорител). Много от мултиефектите могат да заместят купчина по-обикновени (не-бутикови) настъпикутийки, в голяма степен, стига човек да не се отплесва с изцъклянето на настройките.

 

Все пак, повечето "legacy" настъпикутийки са купчина операционни усилватели, някои друг транзистор, диод  и евентуално някоя закъснителна линия във времевите ефекти. Не е нещо, което не може да се имитира, особено при процесор с по-качествени конвертор и и по-бързо CPU.

 

Прав си за мързела, но трябва да имаш предвид, че пренасянето на някои усилватели (примерно VOX-a, на който сменях лампи скоро) си е логистично приключение - теглото се доближава до това на два електрожена "Кракра", но ако терена не позволява да се ползват колелцата, е доста по-неудобен за носене от електрожен. Колкото до педалиерата с камиони - скромна винаги върши работа, но поддържането на огромна такава е по-скоро излишество и кутия на пандора за технически неизправности, проявяващи се точно в началото на солото на най-яката песен от сета. Все пак, 20 настъпи-копчета, байпас вериги, кабелчета.... Прокарвайки сигнала през толкова много чаркове, можеш да го скапеш дори доста повече, отколкото с мултиефект.

 

ЗА Fender FM (особено за FM100/212) съм абсолютно съгласен, поне до толкова, до колкото съм пробвал такива в репетиционна. Ако на един LAT/Larios L55 му се сложи добър говорител, обикновено ми харесва много повече от FM212. Не знам, как са успели, да го постигнат.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има и читави продукти от конкретна (считана и спомената по-горе за гадна) марка - Беринджър, Лайн 6 и т.н.

Примерно DI Box кутийките на Бери не са откровено гадни или пък някои от рак процовете им. За китарните ефектчета съм съгласен, че са отврат.

На Лайн 6 съм имал 3 дилея (Echo Park) и смятам, че е доста добър. Разните емулации/симулации са смотани обаче. Още си спомням с мъка на сърцето какви отвратителни скибуцания издава 100 вата "ламповата" им глава с дизайн на крайното от Богнър... :slap:

 

Ако генерализираме обаче (и пренебрегнем ментета и хипер евтинджоси), в моята лична класация водещи са китара Фендър, стъргалка Бос и амп Маршал.

fender.pngboss.pngmarshall.png 

The Ultimate Anti-Rig! :yes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Jimph - за Marshall JCM 2000 ще има да вземаш.Няма по-универсален усилвател.Единстения минуси са недотам добрия clean channel и fx loop.

Разбрал съм отдавна, че нямаш вкус за китарен звук.Или просто е по-извратен от нормалния.

 

усилвател без чист звук не може да бъде универсален. Гнусав гаден овърдрайв също става за много ограничено количество на приложения. Маршалл звук е плекси, или ЖМС800.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Фендер фронтмен определено е най-гадното нещо в което съм се включвал,и то не защото е транзистор-свирил съм с Роланд джаз хорус,пак транзистор,но звучеше много хубаво.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Да ненавиждащ Фендер, Бос и Маршал си е професионално хейтърство ;-) Това е все едно да отпишеш 50 процента от саунда на легендарни музиканти.

Признавам талантлив си!

 

Относно отговора на Евтим:  склонен съм да се съглася, че има терени на които не е подходящо да мъкнеш електрожена.

А инак имитацията на камиончета  относително. Можеш да имитираш времевите процесинги като дилей, ехо....флейнж.. и т.н. и всичко което подлежи на дигитализация, и тук идва уловката....

Можеш да нашиеш 323343444 дигитални ехота и времеви процесинги които звучат що годе идентично, но не можеш да имитраш един добър органично звучащ аналогов драйв. Инак TS808 нямаше да струва колкото един китарен процесор ;-) за Клонове и Кентаври въобще няма да говорим. А за аналогов драйв през добър китарен усилвател да не говорим. Ще е битка на пластмаса срещу органична материя.

Освен това онова нещо "амп симулация" е пълен .. майтап. Все едно имаш амп ама не точно. Това може би повече осъкатява звука и от мултиефект процесорите.

Но това е голяма тема и можем да спорим цял ден. Мир и прекратяване на огъня предлагам!

Редактирано от DaftFunk
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Определено Фендер ФМ води моята класация. При все че старите лампови фендери са ми еталон за звук.

Никога не можах да се разбера и с Маршалите, прекален сух и ритащ звук имат за моя вкус. Но това си е лична драма.

 

Също така и не съм намерил удобен за мен стратокастерски гриф , при все че съм свирил на доста и имам такъв и сега. Обаче пусто ми звучат уникално и не мога да се откажа :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.