Jump to content
Българският форум за музиканти

Помощ за избор електрическа китара


TronDron

Recommended Posts

Здравейте!
Мога да свиря на акустична китара и реших да си взема ел. китара. Мисля да си я взимам от този магазин: ТУК

Не разбирам много от ел. китари, затова ми трябва помощта ви, засега съм си харесал ето тази: ТУК

Но гледам тази няма whammy bar, а аз искам да е с whammy bar. На нея предимно ще свиря метал и рок.

Ще съм благодарен, ако някой ми обясни по - добре ли е да са повече адаптерите, които са на тялото на китарата, под струните.

Макс бюджета ми за китарата е 300 лв. Приемам всякакви предложения.

 

Благодаря предварително!

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

И все пак да ти спестя време и четене - за бюджет 300 лева шанса да получиш нещо ново свестно, особено с "whammy bar" както сам казваш, не е много голям.

Според моя скромен опит с китари, вариантите в този бюджет са два:

1) да си купиш употребявана китара от "сигурен" източник; трябва ти някой, който разбира да прецени дали няма нещо не в ред по нея, което ще е прекалено скъпо да се оправи/подмени;

2) да си купиш китара с фиксиран бридж (при една и съща цена която ще платиш за нея, тремолото е доста по-скъп компонент от фиксирания бридж, разбирай в една и съща обща цена, от него са спестили още повече); отново ти трябва някой, който разбира и има търпение да пробвате 10-20 китари и да ти каже коя е най-добре направената според него (измежду еднаквите);

Разбира се има и трети вариант, да "отсвириш" моето мнение (с което изобщо не искам да те ангажирам, както казах това си е моя скромен опит), както и мненията на другите във форума и да си купиш китара "на цвят", надявайки се, че точно твоята е правена във вторник сутринта а не в петък следобяд, когато тъкмо са получили по-качествената пратка хардуер и електроника в завода. :)

Иначе конкретната, която си показал има тремоло (вибрато, whammy bar, или както искаш го наричай), но това е ултра нисък клас китара (дори не съм сигурен дали термина "бюджетна" пасва) с всичките си теоретични минуси.

Ако разгледаш обявите по известните сайтова за втора употреба, ще видиш много подобни китари да се продават в състояние на практически нови и обяснения, че продавача е искал да се научи да свири, ама нещо се бил отказал и продава китарата - аз си мисля, че в тези случаи тя е имала доста голяма роля в "отказването"... А пък има звезди, свирещи музиката, която искаш да свириш, които повече от перфектно се оправят дори с "джаз" китара (в случай, че си се "хванал" толкова здраво за тремолото). ;)

Моите 5 стотинки, както се казва. Успех с търсенето и да се похвалиш!

Редактирано от therealbadmadafaka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ТронДрон - В София има толкова магазини за китари,направи си труда и ги посети,там работят музиканти и на място ще те консултират ! Защото трябва да я пипнеш да усетиш дали ти е удобна, т.н. щом не искаш да четеш ! 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както каза колегата.. в магазина ще те консултират и насочат. Единствено съм скептичен към момента с Whammy bar-a просто защото единствено при висок клас китари whammy bar-ър работи добре и китарата не се разстройва лесно. просто не се сещам за китара под 600-700 лева та дори и под 1 000 лв  с добре конструиран и работещ Whammy bar. И за това с този бюджет е по-добре да оставиш идеята за Tremolo  система или whammy bar. По мое мнение заложи на адаптери тип "humbucker" щом ще свириш метъл.

Ако някой е на друго мнение да ме обори.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Препоръчвам ти китара втора употреба за тези пари,с хъмбъкери,без тремоло и задължително да подрънкаш на нея,например: http://mmg-music.com/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Давам ти просто още едно потвърждение на мненията на съформуците до тук !

 

Наистина нова китара дори до около 1000, че понякога и повече лева , често има проблеми с тремолото (Tremolo bridge, Floyd Rose , Whammy bar - както го наричаш ти и т.н.).  Просто много лесно се разстройва - понякога и от първото докосване на ръчката - некачествена стомана и изработка.

 

Щом сега започваш и това ще ти е първата китара - според мен нека с ръчка да бъде поне чак 3-тата или 4-тата ти китара. Ако до тогава все още свириш и имаш мерак (в което всеки тук се надява) вече много добре ще знаеш за какво става дума !

 

За твърда музика - метъл се ползват най-често дойните адаптори т.н. humbucker (широки около два пръста ). Важно е поне този при магарето да ти бъде такъв - bridge pickup - humbucker.  От него идва "якия джангър"

 

Единичните (или single coil ) са тесните (широки около един пръст) Те имат по-ясен звук, но не чак толкова плътен, като двойните. Ако този при магарето е такъв ...не звучиш чак толкова метъл - хайде да го наречем като хард рок.

 

Идеята за китара втора употреба , която ти дават тук като за първа електрическа китара въобще не е лоша !

 

Моята първа електрическа също беше втора употреба , без ръчка и със Single адаптор при магарето макар че исках да свиря и аз метъл. Но тогава ......малцина знаеха какво е Internet -  нямаше кой да ми напише във форум за двойни и единични адаптори :)))))

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моята и първата и втората ми бяха втора употреба и с доста неизяснен произход. Можех само да си мечтая за нова... пък какво остава за ръчки и адаптери да имам претенции.

Първата ми ел. китара ми беше подарена / бях  някъде на13г. / беше много грозна - многоъгълна форма и зелен цвят Оказа се, че е някакъв изрватен модел на Пълдин.който се опитвах да амлифицирам с едно старо радио.  За китарен усилвател и дума не можеше да става.  После ми попадна някаква хендмейд сглобка ...реплика на Ibanez.  която пребоядисах и разглобих лично...и после включвах в преносимо мини маршалче на батерии и чак третата ми китара беше един Скуайър Булет Страт която ми се виждаше космическа в сравнение с предишните ми. Тогава с него си купих и първия китарен усилвател ... 15 ватово комбо. И така .. човек изминава пътя и през това време учи много неща. Сега времената са по-различни .. има магазини... има огромен избор на китари и въобще условията са други

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.