Jump to content
Българският форум за музиканти

Лампи за Vox AC30 CC2X, какви?


Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Искам да питам, какви крайни лампи и изправителна лампа бихте препоръчали за усилвател Vox AC30 CC2X. Също така, биха ли могли да се намерят у нас или трябва да се поръчват.

 

Става дума за 4 лампи EL84 и една изправителна GZ34 / 5AR4.

Също така, има ли голям смисъл да търся matched квартет?

Кои лампи според вас са най-подходящи. По принцип AC30CC2 има ключе за промяна на катодното съпротивление на крайните лампи, но и в двете позиции пържи доста яко горките лампички (мисля, че сменя 50/82 ома общо катодно съпротивление или нещо такова) и на практика тока на покой на крайните лампи е доста височък...

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лампи се намират и у нас:  http://musicdivision.bg/%D0%A3%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-amps-amplifiers/%D0%9B%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B8-tubes

 

Имат добър избор на крайни лампи, имат и токоизправителната.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евто, от експериментите ми с EL84 засега съм най-доволен от дуракоустойчивостта и звука на ElectroHarmonix, мисля че конкретната лампа беше модел ЕН. Имам мачнат чифт в "чист" усилвател (Koch Studiotone) и звучи много добре. Мисля че и Ники споделя подобно мнение за ЕН след доста опити по негови усилватели. Дали си струва да търсиш мачната четворка - не разбирам много но според мен да. Иначе виж и Tube Town или Banzai Music.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Electro Harmonix/EH EL84 FTW :)  Matched. 

TAD GZ34 или Brimar от ebay.co.uk - намират се относително лесно и цените все още са поносими.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз лично нямам (все още) измервачка и нямам голям личен опит в тази насока, но като цяло съм фен на матчнатите комплекти. Друго си е да знаеш, че лампите са читави и работят в коректен режим. ;) Трябва обаче да се подбере коректен и надежден търговец, който ясно и коректно подава информация за измерванията, които е направил.
 
Това, че някъде нещо е обявено като Matched Set не е непременно "гаранция за успех". Има най-различни варианти...

  • Примерно мерещият да го прави през пръсти. Някои (основно в еБей) използват супер древни тестери със съмнително качество или просто куци модели. Има разни, които светят в зелено, че уж лампата е ОК, ама реално нещата не са така. Някои са и некалибрирани, което също е кофти.
  • Може да са измерени при ниско анодно (примерно 250 волта за EL34/6L6), което е проблем, тъй като реално в ампа те няма да работят на толкова и съответно тока при покой (и другите им параметри) няма да са същите в бойни условия.
  • Не се мерят достатъчно параметри, примерно мери се само гейн на пре-лампите, а те имат и други параметри, които също са от важно значение.
  • Съществуват мнения, че преди матчването лампите трябва да поработят известно време, тъй като в първите няколко часа, след изваждането им от кашона, параметрите им могат силно да се променят. И така перфектно матчнат при слагането в ампа комплект след 1 седмица работа може да е недотам матчнат. Затова някои сериозни търговци подлагат лампите на burn-in test преди измерванията.
  • Откровено злоупотребява с подаденото инфо. Искрено се надявам това да са крайно редки случаи, но е факт, че има и такива.

Не че толкова е важно да е супер балансирано всичко (особено в китарен амп), но при измерванията отсяват бройките, на които някой от параметрите е силно нивата. При произволно взети от поточната линия бройки може да има доста големи отклонения в тази или онази лампа. Най-добре е да се купуват от сериозен реномиран търговец ясно даващ коректна информация за процедурата по измерването и параметрите на продаваните лампи. Такива търговци използват специализирани стендове и компютъризирани измервателни системи. Цените са малко по-високи, но според мен си заслужава. Tube-Town засега са ми фаворит за лампи ново производство. Но има 10-тина дни срок за доставка + шипинг.

 

П.П. Някои търговци предлагат подбрани сетове за конкретни известни марки ампове. Или при запитване могат да върнат информация за това какво е най-подходящо да се избере в конкретния случай.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^+1

 

Аз като един средно тъп юзър едва наскоро забелязах подобни стикери на някои от лампите (има ги когато наистина производителя и продавача са сериозни) -->

 

IMG_4322.jpg

Редактирано от jabs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

TAD при всички случаи, когато става въпрос за допълнително, сериозно мачване в Европа.

 

Повечето от останалите разчитат на услугите на производителя, които в крайна сметка също са валидни :)  

Така или иначе търговците също си гледат интереса и при зачестяване на върнатите комплекти обръщат внимание на производителя (или поне така твърдят) :).

 

Отново - няма как, който и да е - да предвиди с абсолютна точност какви точно ще са параметрите, с които ще работи конкретния усилвател. В този ред на мисли, като се боднат лампите в усилвателя и се измери може да имаме окончателно мнение (с данни) по въпроса :)

 

При всичките комплекти лампи, с които разполагам е доста сериозна рядкост (като 2 на 50) при купен комплект да има разминаване повече от 2 - 3 милиампера между лампите, което за мен е ок.

 

Така че, не мисля, че е сериозна драма купуването на комплект, от който и да е от европейските търговци.

Всички си имат недостатъци - ТАД са обикновено по-скъпи, Tube-Town не разполагат с някои марки, в Banzai не винаги обявените за налични лампи, наистина са налични и се чака.

Musicdivision също си е опция.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Аз като един средно тъп юзър едва наскоро забелязах подобни стикери на някои от лампите (има ги когато наистина производителя и продавача са сериозни)

 

 

Има обаче един детайл и той е, че не се знае на какви напрежения са паснати лампите. Както стана дума някои пасват на 250В, което няма нищо общо с реалността. Други пасват примерно анодно 450, решетки 400В, което пак не е масов случай. В повечето случаи обаче е важно лампите да са прогорени поне няколко часа, най-добре поне 24часа. Някои дават обяснения запроцеса, други не.

Лампите на Tube town са добре паснати, а Банзай могат да пасват при зададени напрежения, но трябва да им се каже изрично, най-добре по телефона. Що се отнася до проблеми с лампи мога да посоча RUBY, купени от Банзай и то въпреки, че са заводски паснати, но там пък досега не съм имал проблем с връщането на дефектни лампи, даже ти дават кредит за стойността на пратката.

Едно време купувах на едро директно от Електро Хармоникс и понякога ми носят мой амп с лампи отпреди 5г, които все още са в час и не са се "разпаснали", обаче и там имаше по едно време едни калпави партиди, така че за по-новите не мога да коментирам.

Редактирано от Gregg
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Старо производство 6П14П бих препоръчал аз, но виждам, че си решил въпроса. Особено военната версия ЕВ. Проблем евентуално обаче ще е да получиш гаранция, че не са ползвани и да намериш калибрирани 4-ки от тях. Иначе по форумите и в олх изскачат на много добри цени, в повечето случаи далеч от магазинните в момента. От към звук честно казано почти не намирам разлика между различните производители при крайните лампи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чувал съм в интервюта двама-трима от мега гурувците да твърдят, че разликата в звука на ампа при използване на различни крайни лампи е максимум 5% и то ако се използва при такива настройки, че да има някакво кривене и от тях (което е факт доста рядко). И поради това безкрайните спорове кои крайни лампи са по-яки, както и съпътстващите ги харчове и тестове, са по-скоро безмислени и/или занимавка за скучаещите. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ама 5% от какво - зеле, домати, компоти, морски мили. Според мен, количественото измерение е безсмислено, ако не са казали какви са тези 5% :) 

 

А някакво изкривяване в крайното стъпало при китарните усилватели не е толкова рядко срещано явление според мен при определени условия (които изключват например усилватели с Мастър волюм  усилен на 1 от 11, при което очевидно няма как да се постигне този ефект).

 

Разлики в звученето на крайните лампи има поради множество причини, но разлика категорично има.  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това не е мое мнение, чух да го казват хората в някакви клипчета, които не ми се търсят, защото могат да минат часове, докато ги издиря. :)

 

Според мен се има предвид какъв процент от тона, който има усилвателя, се формира от крайните лампи. Респективно при тяхната смяна разликата би била много малка (най-много 5%, ако двата модела са супер различни). Така го разбрах аз поне. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От моя опит между различните производители разлика не намирам почти никаква, ако има някаква то е по-скоро от различната възраст на лампите.

Между различни типове лампи, обаче, има особено EL84/6П14П звучат доста по-различно от 6L6GC например.

 

Ако трябва да избирам между различни произдовители на една и съща лампа бих заложил на издражливост(и цена), отколкото на субективни мнения в интернет за звука.

В това отношение стари СССР-ски 6П14П-ЕВ е най-добрия избор според мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^ Съвсем без да искам, да се заяждам, за информация:

http://slovored.com/search/synonymous/%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%BB%D0%B8%D0%B2

Мисля, че и ър/ръ са приемливи, но "ра" вече бърка в очите.

 

 

Лошо е, че вече почти не останаха СССР-ски, въпреки, че трябва да се признае - бая са произвели.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.