Jump to content
Българският форум за музиканти

Цигулка за левичари


Recommended Posts

Здравейте, някой може ли да ми препоръча цяла цигулка за начинаещ, но да е за левичар, т.е. лъкът да се държи с лявата ръка. Благодаря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ако е за начинаещ вземаш една каква да е здрава цигулка(може и китайска от магазина).

Обръщаш магарето(може би трябва да се напасне наново).

Обръщаш струните и  подбрадника и си готов.

Обаче ако е за професионалист няма да стане така лесно.

Ще трябва да се отвори и смени моста и мястото на душата.

Може би и нови дупки за ключовете.

А защо не се опиташ да се учиш като за десняк?

Аз в моята 60 годишна практика познавах само един колега от софийски солисти,който свиреше на обратно.

Иначе доста колеги са левичари,ама държат цигулката нормално.

То за начинаещия ще е все трудно и необичайно. :D

Успех.

Редактирано от lyubohar
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е за мен да свиря като десняк, ще се уча с лъка в лявата ръка :) Цигулката, която ми трябва е за начинаещ, но незнам откъде да намеря да ми я обърнат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако си от София мога да помогна.

Като ти чета поста оставам с впечатление, че с лявата ръка мислиш че ще ти е по лесно с лъка.

Ама да знаеш, че с дясната няма да ти е по леко да работиш с цигулката.

А не можеш и нея с лявата.

Така, че за теб ще е без значение коя ръка какво ще държи-и в двете положения ще ти е доста трудно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, Verji,

Прочетох Вашето искане и реших да Ви пиша.  Нямам чак 60 годишна практика зад подбрадника, но са доста години възпитание на пръсти, сухожилия и мускулни групи върху желания от Вас инструмент.

!. Никакво значение няма с коя ръка свирите на цигулката. Колкото е удобна за десничари, толкова е удобна и за левичари. Свиренето с дясна ръка е по-рядко. Дори бих написал много рядко по доста необясними за мен причини. (Припомнете си, а ако сте по-млад запитайте защо по комунистическо всички пишеха с дясната ръка...? Нещо такова е и с цигулката, но стотина пъти по-трудно, защото инструментът трябва да е пригоден за дясна ръка.) Цигулката не е писалка, шпага или пистолет/револвер, та да се обърнат чирените ида се използва уреда. Много малко майстори биха се хванали да изработят инструмент за левичар, а изработката би свалила и още една-две кожи от поръчителя-левичар...

Сега на Вашето искане.

Разбирам, че имате желание, надявам се и време, за занимания с инструмента цигулка. Похвално, защото сигурно сте на години, в които няма родители или преподаватели да Ви натискат да свирите, а Вие сам ще го правите целенасочено и умно преследвайки целта и усъвършенстване на несъвършеното.

Запомнете две-три неща и хващайте лъка:

- свиренето на цигулка е мисловен процес, който с усъвършенстването се превръща в емоционално състояние с два пласта мислене - слогови наименования на нотния текст и ВАШАТА емоция върху текста, изпълнявайки го. Няма значение после каква музика ще свирите. Това ще Ви остане и когато ползвате ноти, и когато ги чувате (дай, Боже да имате и абсолютен слух) и имитирате, импровизирате и т.н. разни сложнотии.

- глупав човек на цигулка не може да свири.

- цигулката свири чрез ЛЪКА! Той е много по-важен от нея. Моженето с него ще Ви изразява, а ако независимо коя ръка е върху цигулката - дясната или лявата - директно, на микрон от мига ще можете да поправите с малко цигуларски хитринки тона ако а по-висок, или по-нисък... (прост пример - опитайте да вземете филия хляб с ръка, направо от масата и с лъжица и вилица поставени една върху друга. Второто ще Ви е много по-трудно - това е лъкът! другото е работата на ръката върху инструмента.)

&&&&&&&&&&&&&&&&

За начало бихте могли да ползвате т.н. "нормална цигулка" за старт и опити. Това ще е доста трудно за инструмента и тонът му ще е лош. (Вашият също. След около стотина часа свирене можете да получите що-годе добър звук, но не очаквайте много от инструмента.) Причини за лошия тон:

1.В акустичната кутия на цигулката има залепено парче дърво с много малък "просвет" към горната дека. Това е мостът на цигулката, който противостои на и се намира под най-ниската струна "сол"; на определено място и с определен ъгъл, малко дървено цилиндърче предава трептенията между двете деки. Това е "душичката". Тя е малко по-навън от най-високата струна - "ми2" Ако инструментът е изработен за десничари мостът е от ляво, а душичката в дясно. При Вашето искане мостът ще трябва да е огледално - в дясно, а душичката - в ляво. Ако решите да ползвате на първо време т.н. "стандартен" инструмент, ще се получи стегнат скърцащ и ... "блокиран, рязък" тон. Нещо като да карате кола с лява дирекция, но отдясно...

 За начало, за опити - приема се и бихте могли да се борите с него, но скоро ще разберете, че нещата ще опрат до друго положение, за което ще Ви пиша по-долу.

2.Ако някой Ви каже или напише "обърнете струните и сте готов" - не му вярвайте, пък бил той и със сто-годишен стаж като свирач. Обяснявам Ви защо - ъгълът, конфигурацията на грифа е много, ама много малко по-различна за ниска и висока струна.

Добре - ще обърнете Вие или Ваш човек, майстор или друг... все едно кой - струните, магаренцето... Става, но ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се изработи ново прагче. (Това е мястото на което опират струните върху грифа.  Новото трябва да е с посока дясно- "сол" : ляво "ми2" като дебелина на прорезите и височина към грифа. Тя е различна, защото амплитудата на отклонение на по-дебела и но по-тънка струна е различна.) Само с ново рязане и наместване на наличното прагче няма да стане. Подложките ще пречат. Ако не е фиксирано добре това място, само ще се мъчите и то не по Ваша вина, което води до разколебаване, а не това е целта.

3. Кутията за ключовете ще е в обратна конфигурация и поставянето на струните там ще е нелогично. (за начало - може. После сам ще се убедите, че не така трябва. За потвърждение на прежде-написаното ще кажа, че е необходимо за добър тон всяка струна да отговаря на мястото си и на съответното разстояние от прагчето. Същото се отнася за разстоянието от струнника до магаренцето.)

4. още има...

5. още има...

Но засега опитайте с това: Ако сте съвсем начинаещ - някаква цигулка; да Ви изработят прагче и с кръста на риска разменете струните ѝ, магаренцето... Ще си имате "детско колело с помощни колелета" за да се научите да... "пазите равновесие".

Не вземайте какъв да е лък! Нужен Ви е ... полу-професионален, за цяла цигулка към 71-73см. Във Вашия случай с лека извивка надясно. Такива са повечето и това е добре дошло за Вас, защото Вие ще го държите с лява ръка. Внимание! Винаги след свирене го отпускайте, защото ако е натегнат напрежението ще изкриви пръчката, ще отслаби нейната пружина, а и ще се скъсват повече косми. (Сравнявам отново с велосипеда със скорости - оставя се на най-малкия венец отпред и на най-малкия венец отзад. Така се спасява пружината. Същото е...)

Свирете пред огледало - така ще виждате

- кога инструментът Ви се навежда надолу (нежелателно и неудобно - получава се от умора в рамото от стискане)

- кога левият ви лакът "увисва" (също от стягане в лявото рамо, което води и до "косене" с лъка, а не поддържане на прав ъгъл върху струните)

- кога главата Ви ще се наклони наляво, което ще доведе до неправилно изкривяване, а е и не толкова красиво отстрани.

- и куп други неща, които няма как да видите сам свирейки.

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Обещах съвет - потърсете след време в нета електрическа цигулка за левичари. Това ще Ви спести (или навлече ;-))) ) главоболия със съседите. Цените са около хиляда лева, които могат да се спестят от цигари, алкохол или други занимания, които ще заменяте със свирене 3-4 месеца до "проглеждането". После ще е по-лесно за ориентация.

Един от "големите" цигулари на ХХ век е започнал на 28 години; за 4 години с по 10-12часа свирене на ден - с наистина добър педагог и йезуитско отношение към себе си, защото е знаел и искал постигане на целта си, се вписва в световната двадесетица. И това само за някакви си ~1500 дни!!!  (Няма как - пак скобите. Разговорът между двамата: Наистина ли го искате? -Да. Можете ли в следващите 4-5 години да свирите по 10-ина часа на ден? Имате ли средства да се издържате и да ми платите уроците? -Да Ще изпълнявате ли моите изисквания и насоки, препоръки? -Да ...Да почваме! И така 4 години само гами във всички техни разновидности и безумно скучните и адски трудни комбинации на Отокар Шефчик! На четвъртата година затварят и последната страница на Шефчик. Преподавателят казва - напред! Вие нямате проблеми с цигулковата литература.) Последвайте съветите му - не се хвърляйте веднага на мелодии, на народна музика или опити за импровизация. Това, ако нямате необходимата техника на двете ръце, ще е загубено време. Нещо, което е погубило много кадърни хора.

Извинявам се, че бях толкова многословен, с дълга лекция и т.н. Мисля, че бе полезно, а ако искате - намира се скайп, който е ура! безплатен - за връзка и помощ от цял свят!

Успехи! Много ще е трудно да намерите кой да Ви направи свирката. Ще почнат едни усукваници и обяснения... "Така не става, няма как, то иска едно такова"... и т.н.Отминете ги с гордост и си карайте както трябва, а то да става каквото ще!

Ваш доброжелател.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Verji,

Аз също Ви пиша от Варна. В този град няма кой да Ви помогне за инструмента, но говорих с мой приятел, добър - нека пиша - лютиер от Добрич. Разговорихме се с него за Вашето желание и той е на моето мнение, че инструмент за десничари трябва да се "пипне" за да стане за Вас.

Вече с него можете да се разберете дали да е вариант А - само обръщане + изработка на ново прагче, или да е вариант В - отваряне на горната дека и смяна на местата на душичката и моста, т.н. "басова треда".

Можете да му звъннете когато желаете. Той знае за Вашето желание от мен.

Ще го намерите на мобилен: 0889 769598 Димитър Киров / гр. Добрич

Самият той изработва цигулки, репарира и се справя много добре.

Свържете се с него и кажете, че имате мобилния му № от Виктор. Това е достатъчно.

Успех! Не се отказвайте, защото такива като Вас са зрънце в общия пясък, но с друг цвят ;-)))

Аз

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.