Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Здравейте, някой може ли да ми препоръча цяла цигулка за начинаещ, но да е за левичар, т.е. лъкът да се държи с лявата ръка. Благодаря!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Отговорено (Редактирано)

Ако е за начинаещ вземаш една каква да е здрава цигулка(може и китайска от магазина).

Обръщаш магарето(може би трябва да се напасне наново).

Обръщаш струните и  подбрадника и си готов.

Обаче ако е за професионалист няма да стане така лесно.

Ще трябва да се отвори и смени моста и мястото на душата.

Може би и нови дупки за ключовете.

А защо не се опиташ да се учиш като за десняк?

Аз в моята 60 годишна практика познавах само един колега от софийски солисти,който свиреше на обратно.

Иначе доста колеги са левичари,ама държат цигулката нормално.

То за начинаещия ще е все трудно и необичайно. :D

Успех.

Редактирано от lyubohar

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е за мен да свиря като десняк, ще се уча с лъка в лявата ръка :) Цигулката, която ми трябва е за начинаещ, но незнам откъде да намеря да ми я обърнат.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако си от София мога да помогна.

Като ти чета поста оставам с впечатление, че с лявата ръка мислиш че ще ти е по лесно с лъка.

Ама да знаеш, че с дясната няма да ти е по леко да работиш с цигулката.

А не можеш и нея с лявата.

Така, че за теб ще е без значение коя ръка какво ще държи-и в двете положения ще ти е доста трудно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, Verji,

Прочетох Вашето искане и реших да Ви пиша.  Нямам чак 60 годишна практика зад подбрадника, но са доста години възпитание на пръсти, сухожилия и мускулни групи върху желания от Вас инструмент.

!. Никакво значение няма с коя ръка свирите на цигулката. Колкото е удобна за десничари, толкова е удобна и за левичари. Свиренето с дясна ръка е по-рядко. Дори бих написал много рядко по доста необясними за мен причини. (Припомнете си, а ако сте по-млад запитайте защо по комунистическо всички пишеха с дясната ръка...? Нещо такова е и с цигулката, но стотина пъти по-трудно, защото инструментът трябва да е пригоден за дясна ръка.) Цигулката не е писалка, шпага или пистолет/револвер, та да се обърнат чирените ида се използва уреда. Много малко майстори биха се хванали да изработят инструмент за левичар, а изработката би свалила и още една-две кожи от поръчителя-левичар...

Сега на Вашето искане.

Разбирам, че имате желание, надявам се и време, за занимания с инструмента цигулка. Похвално, защото сигурно сте на години, в които няма родители или преподаватели да Ви натискат да свирите, а Вие сам ще го правите целенасочено и умно преследвайки целта и усъвършенстване на несъвършеното.

Запомнете две-три неща и хващайте лъка:

- свиренето на цигулка е мисловен процес, който с усъвършенстването се превръща в емоционално състояние с два пласта мислене - слогови наименования на нотния текст и ВАШАТА емоция върху текста, изпълнявайки го. Няма значение после каква музика ще свирите. Това ще Ви остане и когато ползвате ноти, и когато ги чувате (дай, Боже да имате и абсолютен слух) и имитирате, импровизирате и т.н. разни сложнотии.

- глупав човек на цигулка не може да свири.

- цигулката свири чрез ЛЪКА! Той е много по-важен от нея. Моженето с него ще Ви изразява, а ако независимо коя ръка е върху цигулката - дясната или лявата - директно, на микрон от мига ще можете да поправите с малко цигуларски хитринки тона ако а по-висок, или по-нисък... (прост пример - опитайте да вземете филия хляб с ръка, направо от масата и с лъжица и вилица поставени една върху друга. Второто ще Ви е много по-трудно - това е лъкът! другото е работата на ръката върху инструмента.)

&&&&&&&&&&&&&&&&

За начало бихте могли да ползвате т.н. "нормална цигулка" за старт и опити. Това ще е доста трудно за инструмента и тонът му ще е лош. (Вашият също. След около стотина часа свирене можете да получите що-годе добър звук, но не очаквайте много от инструмента.) Причини за лошия тон:

1.В акустичната кутия на цигулката има залепено парче дърво с много малък "просвет" към горната дека. Това е мостът на цигулката, който противостои на и се намира под най-ниската струна "сол"; на определено място и с определен ъгъл, малко дървено цилиндърче предава трептенията между двете деки. Това е "душичката". Тя е малко по-навън от най-високата струна - "ми2" Ако инструментът е изработен за десничари мостът е от ляво, а душичката в дясно. При Вашето искане мостът ще трябва да е огледално - в дясно, а душичката - в ляво. Ако решите да ползвате на първо време т.н. "стандартен" инструмент, ще се получи стегнат скърцащ и ... "блокиран, рязък" тон. Нещо като да карате кола с лява дирекция, но отдясно...

 За начало, за опити - приема се и бихте могли да се борите с него, но скоро ще разберете, че нещата ще опрат до друго положение, за което ще Ви пиша по-долу.

2.Ако някой Ви каже или напише "обърнете струните и сте готов" - не му вярвайте, пък бил той и със сто-годишен стаж като свирач. Обяснявам Ви защо - ъгълът, конфигурацията на грифа е много, ама много малко по-различна за ниска и висока струна.

Добре - ще обърнете Вие или Ваш човек, майстор или друг... все едно кой - струните, магаренцето... Става, но ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се изработи ново прагче. (Това е мястото на което опират струните върху грифа.  Новото трябва да е с посока дясно- "сол" : ляво "ми2" като дебелина на прорезите и височина към грифа. Тя е различна, защото амплитудата на отклонение на по-дебела и но по-тънка струна е различна.) Само с ново рязане и наместване на наличното прагче няма да стане. Подложките ще пречат. Ако не е фиксирано добре това място, само ще се мъчите и то не по Ваша вина, което води до разколебаване, а не това е целта.

3. Кутията за ключовете ще е в обратна конфигурация и поставянето на струните там ще е нелогично. (за начало - може. После сам ще се убедите, че не така трябва. За потвърждение на прежде-написаното ще кажа, че е необходимо за добър тон всяка струна да отговаря на мястото си и на съответното разстояние от прагчето. Същото се отнася за разстоянието от струнника до магаренцето.)

4. още има...

5. още има...

Но засега опитайте с това: Ако сте съвсем начинаещ - някаква цигулка; да Ви изработят прагче и с кръста на риска разменете струните ѝ, магаренцето... Ще си имате "детско колело с помощни колелета" за да се научите да... "пазите равновесие".

Не вземайте какъв да е лък! Нужен Ви е ... полу-професионален, за цяла цигулка към 71-73см. Във Вашия случай с лека извивка надясно. Такива са повечето и това е добре дошло за Вас, защото Вие ще го държите с лява ръка. Внимание! Винаги след свирене го отпускайте, защото ако е натегнат напрежението ще изкриви пръчката, ще отслаби нейната пружина, а и ще се скъсват повече косми. (Сравнявам отново с велосипеда със скорости - оставя се на най-малкия венец отпред и на най-малкия венец отзад. Така се спасява пружината. Същото е...)

Свирете пред огледало - така ще виждате

- кога инструментът Ви се навежда надолу (нежелателно и неудобно - получава се от умора в рамото от стискане)

- кога левият ви лакът "увисва" (също от стягане в лявото рамо, което води и до "косене" с лъка, а не поддържане на прав ъгъл върху струните)

- кога главата Ви ще се наклони наляво, което ще доведе до неправилно изкривяване, а е и не толкова красиво отстрани.

- и куп други неща, които няма как да видите сам свирейки.

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Обещах съвет - потърсете след време в нета електрическа цигулка за левичари. Това ще Ви спести (или навлече ;-))) ) главоболия със съседите. Цените са около хиляда лева, които могат да се спестят от цигари, алкохол или други занимания, които ще заменяте със свирене 3-4 месеца до "проглеждането". После ще е по-лесно за ориентация.

Един от "големите" цигулари на ХХ век е започнал на 28 години; за 4 години с по 10-12часа свирене на ден - с наистина добър педагог и йезуитско отношение към себе си, защото е знаел и искал постигане на целта си, се вписва в световната двадесетица. И това само за някакви си ~1500 дни!!!  (Няма как - пак скобите. Разговорът между двамата: Наистина ли го искате? -Да. Можете ли в следващите 4-5 години да свирите по 10-ина часа на ден? Имате ли средства да се издържате и да ми платите уроците? -Да Ще изпълнявате ли моите изисквания и насоки, препоръки? -Да ...Да почваме! И така 4 години само гами във всички техни разновидности и безумно скучните и адски трудни комбинации на Отокар Шефчик! На четвъртата година затварят и последната страница на Шефчик. Преподавателят казва - напред! Вие нямате проблеми с цигулковата литература.) Последвайте съветите му - не се хвърляйте веднага на мелодии, на народна музика или опити за импровизация. Това, ако нямате необходимата техника на двете ръце, ще е загубено време. Нещо, което е погубило много кадърни хора.

Извинявам се, че бях толкова многословен, с дълга лекция и т.н. Мисля, че бе полезно, а ако искате - намира се скайп, който е ура! безплатен - за връзка и помощ от цял свят!

Успехи! Много ще е трудно да намерите кой да Ви направи свирката. Ще почнат едни усукваници и обяснения... "Така не става, няма как, то иска едно такова"... и т.н.Отминете ги с гордост и си карайте както трябва, а то да става каквото ще!

Ваш доброжелател.

  • Like 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От Варна съм и ще съм благодарна ако можете да ме насочите към някой. Благодаря!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Verji,

Аз също Ви пиша от Варна. В този град няма кой да Ви помогне за инструмента, но говорих с мой приятел, добър - нека пиша - лютиер от Добрич. Разговорихме се с него за Вашето желание и той е на моето мнение, че инструмент за десничари трябва да се "пипне" за да стане за Вас.

Вече с него можете да се разберете дали да е вариант А - само обръщане + изработка на ново прагче, или да е вариант В - отваряне на горната дека и смяна на местата на душичката и моста, т.н. "басова треда".

Можете да му звъннете когато желаете. Той знае за Вашето желание от мен.

Ще го намерите на мобилен: 0889 769598 Димитър Киров / гр. Добрич

Самият той изработва цигулки, репарира и се справя много добре.

Свържете се с него и кажете, че имате мобилния му № от Виктор. Това е достатъчно.

Успех! Не се отказвайте, защото такива като Вас са зрънце в общия пясък, но с друг цвят ;-)))

Аз

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване

×

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.