Jump to content
Българският форум за музиканти

H&K Puretone - ревю, размисли, страсти и т.н.


Recommended Posts

Наскоро имах късмета да се сдобия с един доста як усилвател - Hughes & Kettner Puretone. Ще се опитам да напиша нещо като кратко ревю от гледна точка на пишман китарист и още по-пишман майстор, както и (по-късно) да добавя някакви семпли. Надявам се да се получи нещо интересно. :)

 

PureTone-03.jpg

PureTone-02.jpg

Усилвателят е доста нетипичен. Самото име Puretone загатва за това каква е концепцията му - перфектчен чист тон! За да постигнат това немците са отстранили всякакви гадости и вредни "екстри" - няма канали, няма превключванки, няма ривърби, няма луупове, няма нищо. Три врътки и тонове звук, това е! :)

  • Първият потенциометър е Growl и работи подобно на цъкалката Thick, налична при Vox NightTrain. Елиминира ЕКю секцията и добавя повече гейн и звукът става по-суров. Само че тук няма две твърди позиции, а ефектът може да се дозира. Един вид работи и като гейн контрол, ама не баш. Леко странно и нетипично, но в положителна насока.
  • След това има страндартен 3-лентов еквилайзер. Тук няма нищо странно. Звукът се променя в достатъчно голяма степен и звучи добре.
  • Последната врътка е Volume, поне така е надписан. За мен си е чист гейн контрол, но тъй като няма Master Volume е кръстен така. Докъм 20-30% звукът е сравнително чист, след това почва да криви малко. Над средата не съм го пускал, тъй като дори тогава си иска стадион! Много е силно! :)
  • На задния панел има една цъкалка тип attenuator, която има спорна полза (даже за мен е безполезна). Уж намаля изходната мощност на 80 и 50%, но на ухо разликата е доста малка. Примерно от 100% до 50% става толкова по-"тихо", че като мръдна Volume с половин деление и вече е пак същата сила на звука. Освен това ми се струва, че се появяват някакви дефекти в звука, когато е активирана опцията.
И това е то. Усещането да се свири с тоя амп е доста интересно. Все едно имаш още два волюм контрола в пръстите, всяко движенийце се усеща супер ясно. Ужасно е динамичен, в същото време звукът е много ясен. Предполагам е идеален за свирене с някакви буустърчета и драйв педали отпред. За мен е супер подходящ за неща като Ерик Клептън, SRV, Марк Нопфлър. Нямам представа дали е достатъчно чист за джаз феновете. За ритъм стъргалки с акорди 5-ци не е особено подходящ, но за някакви водещи линии/мелодии е невероятен. Вади ужасно различен звук според това как са нагласени контролите на китарата - сингъл адаптер или хъмбъкер, бридж или два заедно, волюма на самата китара - всичко е някак "преекспонирано", но в добрия смисъл! Супер лесно си личи като свириш недобре. :)

 

Усилвателя го купих за чист канал на другата ми (все още предстояща) покупка, от където ще използвам драйв и лийд канал чрез някаква все още неуточнена система за превключване. Ама да стигнем дотам...

 

За днес толкова. В следващите "епизоди" ще пусна някоя снимка на червата и евентуално интересни места в схемата, макар е не знам дали ще има интерес. По някое време ще гледам и да пусна аудио/видео материали (в момента е леко разпарчедисан), макар че на запис няма да се усети за какво става дума. Но все пак ще гледам да документирам! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ха честито, първо ! Със здраве както се казва и тапите за уши да са винаги подръка :)

Фторо, гледам с EL34 шишенца е и веднага се сещам за един тук съфорумец който  ми обяснява че само в 6"Х"6 ламбите е истината.

Давай някой запис да го опровергаем :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Честито за главицата!Веднага сравнявам с 18 ватовата tubemeister която имах.Като звучене това което чувам от тубата, понеже нямам възможност да чуя на живо puretone, доста си приличат по звук.Разликата е в крайните лампи на 18-ката са ЕЛ84 които доколкото знам слагат в по-маловатажните комбота и глави, а при 25 ватовата puretone са ЕЛ34, които слагат на по-мощни ампове и обикновено на Маршал.Странното е обаче че не е е много маршалски звука и на двете.Нито пък е Фендерски.Според мен Фендер и Пийви имат най-чист звук, като стандарт за чист звук на лампов амп.Там предимно ползват 6Л6.Сега най-чист е сигурно роланд джаз хорус, ама той е транзистор.

  Та има всичко необходимо в тези усилватели на H&K, обаче не са моя звук.На мен ми харесва, маршалския саунд за крънч, драйв и соло и фендерския клийн и крънч.Тоест горе долу класическия звук

   Дано на теб да ти харесва H&K ампа и да си го ползваш със здраве!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Разликата си е сериозна като пробваш двата на живо. Puretone е друга бира. Съвсем различен е като концепция, начин на звукоизвличане и всичко. Майстера е "ширпотреба" така да се каже, направен е с идеята всеки да може да свири на него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Heartman, нямат НИЩО общо двата ампа (освен табелката H&K)!
 
 
 
Втората част от ревюто ще бъде за изработката и червата на ампа.

Едно от първите неща, които се набива на очи по шасито (освен "цветомузиката", разбира се) е надписа "Made In Germany" отзад. Съответно е логично да се очаква сравнително добро качество на материалите и изработката. Разглеждан отвън ампът изглежда доста сериозно и солидно (и тежък ;) ), не се виждат ялови пластмаски/дъвении/ламаркинки. Дръжката е доста мощна и неслучайно по разни ревюта в нета пишат, че е едно от положителните неща. Което не е маловажно за глава 20 кила. В кашона има и калъф, който пасва идеално, мекичък е отвътре и изработката му е доста добра:
PureTone-01.jpg
 
Разглабянето е сравнително лесно, но трябва много да се внимава при ваденето на шасито да не се скъсат кабелчетата за "цветомузиката". С тоя термин определям прозрачния плексигласов преден панел, който е гравиран от бай Лазар и при включване всички надписи по него светват в светло синьо.
PureTone-03.jpg
Интересно е реализирано (светодиодите са по краищата на панела, невидими отпред) и е ефектно, но малко прекалено шаренко като за моя вкус сякаш. Няма такова значение, де, то това не свири. :)

Ето и самите модули, осигуряващи захранването на тази светлина, има два такива от двете страни на шасито (тук кабелчетата вече са извадени от куплунзите):
PureTone-06.jpg

Самото шаси е изработено от доста стабилен метал, а отгоре му има втори допълнителен хромиран слой, който покрива видимите части (отпред и отгоре).
PureTone-11.jpg

Използваните части (ключове, жакове и т.н.) са доста добри и изглеждат стабилно. Платката също е много добре направена - дебела, стабилна, със солидни писти (особено където са масите на филтриращите кондензатори). Нищо общо с китайския Fender Hot Rod Deluxe III например! Самите елементи по платката и извън нея също са качествени - има кондензатори WIMA, Mallory, филтриращите са F+T, повечето резистори са големи, доста от тях са с толеранс 1%. Проводниците също са доста стабилни, особено масите. Виждат се добре в т.нар. star ground:
PureTone-05.jpg

Трафовете са доста масивни и определено всяват респект! Ето сравнение с едни италиански трафове (inMADout) за 50W амп, които се водят сравнително качествени:
PureTone-12.jpg
Нищо общо с някои модели на Меса да речем. :)

Едно от странните неща е заземяването, което е просто една ламаринка точково заварена за шасито. Струва ми се, че не е много стабилно решение:
PureTone-07.jpg

Имаше и една леко съмнителна спойка, което за собствено успокоение ремонтирах набързо:
PureTone-09.jpg
Едната жица за отоплението беше на милиметър от анодното на сплитера. Попреместих кабелчето, така че да има по-голям запас за мърдане без да се избуши нещо. :)
 

Като цяло нещата са доста сериозни и лично аз съм доволен от материалите и изработката. Положителна страна е и използването на цокли + проводници за лампите, а не всичко да е на платка, както при повечето масово произвеждани ампове. От отваряните от мен марки усилватели (далеч не са много (10-15), но все пак) единствено Mesa & Peavey могат да се сравнява с този амп. Другите са доста доста далеко назад в класацията. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам дали е толкова различен, но за мен H&K си имат свой звук който присъства в само в техните усилватели.

Изработката е добра, но вкрайна сметка е важен звука.

Не каза всъщност кефи ли те за това за което си го взел, а именно чистия канал?
И другото какво мислиш за EQ-то чийто корекции са доста зависими една от друга?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Много е добре, поне аз съм много доволен!

EQ-то си е стандартен тип. Върши чудна работа, корекциите са достатъчно дълбоки/широки.

 

 

 

Част трета на ревю-то е относно схемата и модификациите, които направих за момента.

 

Преди да го купя не знаех какво точно има вътре, тъй като никъде не се намираше схема. Имаше 2-3 снимки отвътре и туй-то. Предполагах, че е нещо в стил Fender Bassman/JTM45 и т.н. Не толкова конкретно като директен клонинг с едва ли не същите стойности на елементите, а по-скоро като концепция. Или поне частичен клонинг. Когато го получих, разглобих и разгледах се оказа, че е нещо съвсем друго, едва ли не никому непознато. Далеко съм от експерт по ламповите въпроси, но имам бая схеми свалени и разгледани и никъде не съм виждал такъв амп. Топологията е следната:

  • Input Stage
  • Gain stage, който има гейн контрол на входа (оригинално се казва Volume, както споменах);
  • Стандартна трилентова EQ секция, но с добавен още един потенциометър (Growl), който позволява да се дозира доколко тя ефектира сигнала;
  • Странен сплитер;
  • Стандартна крайна секция (катодно биасната);
  • Изходен траф с една включена намотка (8 ома) и един допълнителен терминал, който най-вероятно е за 4 ома (няма надписи);
  • Нещо като атенюатор, който има on-on-on щракалка и два резистора.
Тук-там има различни и странни спрямо "типичните" стойности на елементите, срещани в други ампове, но тотално различните неща са EQ-то и сплитера.

 

EQ-то е с типична за Фендър/Маршал структура, но с променени стойности на елементите + споменатия вече Growl:

PureTone-18.jpg

В едната крайна позиция на Growl потенциометъра EQ-то действа съвсем нормално. В другата крайна то е елиминирано, съответно има и доста повече гейн (EQ-то намаля 10-тина пъти гейна). Така че може да се използва за нещо като гейн контрол, но звукът се променя - става по-суров и "нешейпнат". Както споменах - сходно е на цъкалката "Thick", която я има при Vox Night Train, но тук има и дозиране на ефекта.

 

Другото странно е сплитера. Някакъв тип LTPPI, ама доста разбалансиран и с малко чаркове:

PureTone-19.jpg

На "горния" изход сигнала е по-силен, но след двете крайни лампи разлика почти няма. Супер непонятно ми е защо е конструиран така и как на изхода няма толкова голям дисбаланс. Не е от лампите - сменях и сплитера и крайните (които са мачнати).

 

Последната дивотия е атенюатора, който за мен не върши почти никаква работа и беше разкаран. Фабричното свързване е нещо такова:

PureTone-20.jpg

 

Отвора за суича влезе в употреба за другата модификация, която направих - PPIMV, която върши отлична работа! Изглед отвътре и отвън:

PureTone-16.jpg

PureTone-14.jpg

По принцип трябваше да сменя двата резистора с нещо около 270к, но нямах под ръка и монтирах оригиналните. Резултата обаче ми хареса и се отказах да ги сменям. С добавянето на потенциометъра наблюдавания преди кросоувър дисторшън намаля малко, а при положение на монтирания MV на 80% дори напълно липсва. Нормалните за свирене на репетиция нива са между 60 и 80%, взависимост от това колко гейн е пуснат от преампа. На 100% е твърде силно, трябва да се ходи на стадион. :)

 

Остава по-натам да направя някакъв FX Loop тип interrupt style.

 

Ето и снимка на хартисалите чаркове... :P

 

PureTone-17.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както се казва, най-важната част на секи лампов амп е свинската опашка :)

Дай некой семпъл де че чичо ти Сънчу токувиж метнал темата в Изработка и ремонт :)

Иначе пак поздравления за ампа, четох тия дни малко за него и големо фалене пада...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.