Jump to content
Българският форум за музиканти

Vintage Greenbacks и 50W усилвател?


bratmito

Recommended Posts

Здравейте,

 

Преди време купих едно кубе Маршал JMP 50 W 2104 (с мастър волюм). Пристигна с двойка Celestion G12M-25, 25 вата(говорителите са от 1978) съответно общата им мощност е равна на тази на усилвателя. От инженерна гледна точка всичко е теоритично ок докато свиря чиста китара, но на практика нещата седят по друг начин. С доста дисторшън реалната мощност на усилвателя теоритично може да достигне до 70 вата, което предвид номиналната мощност и възрастта на говорителите ми се струва рисково. В интернет има доста хора, които ползват такива говорители в 50 вата усилватели и твърдят, че нямало проблем и че селешчъните държали на бой, но предвид цената на апаратурата не ми се рискува. От друга страна апаратурата е ползвана с тези говорители вероятно през последните 36-37 години безпроблемно, но няма как да знам дали е усилвана докрай или не.
 

Та въпросът е има ли сред вас хора, които ползват апаратурата си по подобен начин - усилвател с мощност равна на говорителите и имали ли сте проблеми? 

Кубето е с отворен гръб и теоритично вентилацията на говорителите би трябвало да е по-добра, има ли значение това?

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен няма как да не издържат усилване докрай, но не знам дали ще е наложително, понеже мисля че ще е доста силно за търпене.Иначе са си зaмислени да си отговарят на омовете и на ватажа.Може да звучи по-силно с някой буустер ефект който подава по-високо ниво, но предполагам ако се ползва върху драйв канал няма да има проблем с говорителите, по-скоро с издръжливостта на лампите. :) Rock On!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Rule of thumb е, че при китарите ампове, мощността, която трябва да "носи" драйвъра, трябва да е по две на максималната мощност на стъпалото. Това "правило" го спазват повечето производители на комбoта и според мен не е за пренебрегване. За разлика от "хайфистката" употреба на стъпала и драйвери, където сигнала обикновено е минал всевъзможни студиини обработки и компресии, при китарния амп и драйвър е много по-вероятно да се влезе в "клип", или казано по-просташки, драйвъра да бъде "накаран" да прави неща, които не може да прави и които водят до щети по него. Предполагам оттам идва "правилото" за мощността х2, просто да си сигурен, че си on the safe side.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Възниква въпроса при какъв импеданс е тази мощност, коя вторична намотка на изх. траф се използва, какъв импеданс имат говорителите и как са свързани.

"Рейтинга" на амповете обикновено се дава при 8 ома товар. Примерно 50 вата. Като се използва 16 ома товар мощността пада наполовина. Ако свържеш два 8-омови говорителя последователно (прави общо 16 ома) и ги закачиш за 16-омовия изхода на ампа нямаш грижи, тъй като ще имаш 25-вата мощност от усилвателя в 50 вата говорители. Ако обаче имаш два 16 омови говорителя свързани успоредно (прави общо 8 ома) и си ги закачил към 8-омовия изход на усилвателя (където мощността е 50 вата) не е много ясна ситуацията. Естествено тези 50 вата са пълната мощност, която не се отдава при нормално свирене не на стадион (MV=2 или 3), но все пак не е супер комфортно (особено за ценителите на винтидж техниката).

 

Аз в момента също се чудя какво да закача на един амп с две EL34 крайни лампи. Бих искал да си взема кабинет с Greenbacks, но те са малко хилави. Поне готовите кабинети не стават, понеже имат два 16-омови говорителя вързани успоредно за общ импеданс 8 ома. А мощността на ампа при 8 ома товар е 50-тина вата. Вариант е да се сложат два 8-омови Грийнбак говорителя последователно в 16-ом изхода на ампа, но трябва да се купуват отделно. Ако ще пазарувам отделно е по-добре да взема Creamback-65, които са по 65 вата всеки! Там цената обаче е по-дебела - самите говорители са по-скъпи, а и като купя празен кабинет и спийкъри поотделно пък хептен. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Baby Thomas, усилвателят е лампов и отделя номинална мощност независимо от импеданса на товара когато товара е съгласуван, или иначе казано когато импеданс селектора е на толкова, колкото е товара.

Този усилвател не бих си позволил да го ползвам с несъгласуван товар, понеже не е полезно за апаратурата. Допустимия толеранс при лампова апаратура е до 30%.

Когато на вторичната намотка се закачи товар, първичната "вижда" товар право пропорционален на този на вторичната, умножен по преводното отношение на трансформатора на квадрат. Или иначе казано ако товарът не е съгласуван се измества режимът на крайното стъпало, като това може да бъде опасно за лампите и/или трансформатора.

 

Иначе за протокола, говорителите са по 16 ома, свръзани паралелно и усилвателя е на 8 ома.

 

От инженерна гледна точка нещата не са издържани в моя случай, по-скоро въпросът ми е насочен към личния опит на хората. В 95% от случаите не ми се налага да усилвам усилвателя на повече от 4, но когато имах JCM2000 TSL60 с 4X12 кабинет няколко пъти ми се е налагало да го усилвам докрай, и в тези 5% от случаите се притеснявам дали говорителите ще издържат.

Все повече се убеждавам, че трябва да сменям говорителите за да ми е спокойно, но в същото време тези звучат адски добре. :/ 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз предлагам, ако ампа е работил 37 години без да има проблем, да не го мислим чак толкова как ще изкара следващите поне толкова години :)

Според мен елемента "изходен траф + говорители" в този си вариант са една от малко вероятните проблемни такива.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В упътването на моя амп пише 40 вата при 8 ома или 25 вата при 16 ома. Но е възможно и да се използва една и съща вторична намотка (за 8 ома), трябва да го отворя да видя какво има вътре.

 

Досега не съм мерил един и същи амп с два различни товара, трябва да пробвам. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

В упътването на моя амп пише 40 вата при 8 ома или 25 вата при 16 ома. Но е възможно и да се използва една и съща вторична намотка (за 8 ома), трябва да го отворя да видя какво има вътре.

 

Досега не съм мерил един и същи амп с два различни товара, трябва да пробвам. ;)

Малко лирично отклонение (офтопик алерт) :)   

 

Това, че отделя по-малко мощност е вярно, но е в резултат на изместеният режим. Причината, поради която лампов усилвател не трябва да се пуска без товар е, че на практика на изходната намотка имаш безкрайно съпоротивление, което рефлектира върху първичната отново като безкрайно съпротивление за променлив сигнал. В следствие на голямата индуктивност на първичната намотка(десетки хенри) се получават свръх напрежения в първичната (U=-L.dI/dt). От формулата се вижда, че при рязко изменение на сигнала, както се получава особено при distortion напреженията в първичната достигат няколко хиляди волта, което може да доведе до пробив на изолацията на трансфроматора или вътре в лампата. От моя опит най-често се получава волтова дъга между анода и съседните пинове на крайните лампи, ако цокълът е бакилитен се получава овъгляване(също и по основната на лампата), което е със сравнително ниско съпротивление и след това дори при нормална работа се получава волтова дъга и падат бушоните. (това е много типичен проблем при старите Маршали ако импеданс селектора се е отхлабил и не дава добр контакт).

Разбира се това е в крайния вариант, когато съпротивлението е безкрайно, но при ползване на 16 ома говорител на 8 ома усилвател ефектът е подобен, но в доста по-слаба степен. В повечето случаи при добрите марки усилватели, ползващи качествени компоненти не е проблем и резултатът от такъв сетъп ще е, че крайните лампи ще се насищат по-бързо (по-малко хедрум на китарджийски език) и по-малка изходна мощност. Скоро видях, че си се похвалил с нов Hughes and Kettner(за който ще се радвма да направиш  демо :) ), предполагам него визираш в случая - не би трябвало да е проблем да го ползваш с 16 ома говорител, но няма да е оптималния му режим. Аз лично не бих ползвал маршала си в такъв режим за да ми е мирна главата.

 

Преди време ползвах един БГ усилвател Elephant, чиито изходен трансформатор не беше правилно разчетен и вместо изводи за 16,8 и 4 ома, реално имаше за 4,2 и 1 ом. Поради незнание аз и предишните собственици бяха ползвали усилвателя с товар 4 пъти по-голям от нормалното и резултатите бяха на лице - овъглени цокли, гореше бушони при високи нива, ниска изходна мощност и бързо насищащо се крайно стъпало. В интерес на истината след сменя на цоклите, лампите и слагането на няколко обратносвързани диода на анодите за защита от свръх напрежения, звукът му в този режим беше доста подходящ за определени стилове (имаше супер мръсно фуз звучене). :D

Редактирано от bratmito
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

I did just that .... 2 25 watt greenbacks in a 2x12 cab and 50 watt head...blew one speaker within about a week...

 

Явно не е много комфортно за говорителите. Освен ако не си фен на Manowar :D (имаха песен Blow Your Speakers)

 

Очевидно ще трябва да шопна два Creamback-65...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В упътването на моя амп пише 40 вата при 8 ома или 25 вата при 16 ома.

 

 

Това може да е така ако кабинет 16 Ома се свърже към изхода за 4 или 8 Ома или ако става дума за транзисторен амп с един изход. Ако кабинетът се свърже към съответните изходи мощността не трябва да пада.

Още някои неща:

1/ Реално чистата синусоидална мощност на ампа в повечето случаи е под обявената обаче

2/ При голямо изкривяване изходният сигнал може да се доближи до правоъгълник, който е "по-мощен" от синусоидата въпреки амплитудата да е същата

3/ Говорителите по принцип имат известен запас по мощност, но това вече е в сферата на риска

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Снощи го разфасовах и от СНИМКАТА ясно се вижда, че има само една вторична намотка вързана (зелената жица). Минава през един суич за намаляне на мощността и отива на паралелно свързаните два спийкър изхода.

Има още един терминал между двата използвани сега за изход, но не съм мерил още дали има нещо свързано. Може пък и да има още някоя намотка...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.