Jump to content
Българският форум за музиканти

Обой


Recommended Posts

Мисля, че не е толкова важно колко скъпи са професионалните инструменти - въпрос на възможности. По-важно е, че у нас професионалните музиканти вече трудно си изкарват хляба. Освен това има делене /от страна на Културното ни министерство/ в заплатите между държавни и общински оркестри. Без оглед на квалификация, образование или възможности. Някой тъп чиновник е решил, че ако съм от Бяла черква например,, трябва да получавам в местния /недържавен/ оркестър два пъти по-ниска заплата. Нали се сещате колко са държавните оркестри /нямам нищо против тях/!?... Та излиза, че само там са добрите музиканти! Което е една голяма заблуда. И тази държавна дискриминация продължава вече години. Така е и с другите културни институции.

Дава ли си сметка някой от управляващите /минали и настоящи/, колко е заплащането на музикантите спрямо действително ниските заплати на учителите?!... Тук не става въпрос за халтурите, чалгата или някакво свирене "по повод".

Поради конюктурни съобръжения, първи изчезнаха от духовите оркестри обоисти и фаготисти. Поради ниско заплащане вече трудно се намират тромбонисти, валдхорнисти, саксофонисти... Не искам да прогнозирам кои ще са следващите. Тенденцията е ясна. Следва закриване на оркестри /може би това е целта/ или мъчително "ходене по мъките". Докато, един ден, някой "горе" не се сети, че няма кой да свири. И приемствеността между поколенията - скъсана. А може и да не останат желаещи да упражняват професията "музикант". Ще я караме аматьорски.

Мислите, че е много мрачна картината? Хайде да се обзаложим.

ЕВАЛА XAS.От 3 години обяснявам на СБМТД истината и то на сбирки и конгреси и те пак си знаят техните си глупости-тея в провинцията ДА МРЪТ.В чужбина ли да идем всички?Нашта държава да я закрием тогава.

 

Благодаря! Това и аз го обяснявах през 90-те в СБМТД и накрая се отказах. Предизвикахме извънреден конгрес и сменихме ръководството - трябваше да се направи нещо. В резултат дойдоха други, с голяма "кошница" обещания. И нищо! Толкова правителства се смениха оттогава... И министри на културата! И какво от това... Как бих искал пророчествата ми да не се сбъдват!... Уви, нещата следват своя неумолим логически ход. Демографската криза срива нацията, че никой не се трогва - за култура или за наука управляващите ще мислят!... Не само тези, всичките досега са отговорни за това!

Та СБМТД е една брънка от веригата на псевдоотговорностите в нашата държава. Виновни сме и ние. Че ги търпим! От пасивните ни реакции имат полза само ръководящите ни лица! Пък после, най-лесно, след време ще се отчете това като грешка и пак ще се опитат някои да я карат така. Бездарно и некадърно!

Надеждата е в следващото поколение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 34
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Няма как да е нашето!...

Дупката, отворът между опита и знанията на по-старите поколения и тези, идващите след нас все повече се отваря. Който отишъл на Запад, да се оправя сам. Тук щатните, недържавни артист-оркестранти ще получават средно 350 лв. на месец. При 550 лв. средно за страната! Сега, заради сушата - кишата, кризата - мизата доброволно си ползваме 4 дни неплатен отпуск до края на декември, защото парите в бюджета не достигат за заплати. Тенденцията? Сети се сам. Ама, професионални музиканти дали ще има в страната след време?... Май никой не го интересува това: ни профсъюз, ни държава!

Чалга, обаче, ще има! Ако не сегашната, друга ще е. То и народът съвсем изпростя. Ще дойде ред да се играе и "Многострадална Геновева"... Или подобни, дето музика не им требе... И така! Пък един ден, когато, колкото-толкова...

Е, това няма да стане за един ден. Затова, да гледаме в грядущето! Да гледаш, да не вярваш...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Три години на моите плещи,падна отговорността да бъда диригент на общински оркестър.Такъв ад не пожелавам на никого.Първо мотивацията на оркестранта е нулева-средната възраст бе около педесетте.Репертуара от тридесетте.Заплати колкото да не се умре.Отделно началниците са завършили нещо като ХУИ :) (Хасковски Институт по Изкуствата).Понеже съм пришалец,търпя изявата на месния шовинизъм и културен феодализъм.

Е с триста зора стана горе долу,каквото требе,колегите ревнаха,че съм болен мозък гонещ кариера,нацист и най-общо мръсник. :) Да ама дойдоха съкращения.Ето два модела за издръжка на общински оркестър:

1.Минаваме към читалище.Заплати 240лв.и уплътняваме работно време до 17ч.с цепене,рязане и прибиране на дърва,бояджилък и копане в помощното стопанство.

2.Диригента с 360 лв.заплата,всички други на половин щат(120лв.)

Тези два модела слава Богу не се осъществиха,може би защото съм идиот,дето не мълчи и ходи да се разправя.

ДА АМА...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 years later...

Здравейте, това е доста стара тема, но нали е за обоя...Та на въпроса: Аз съм обоист, завършил съм музикалното в Плевен, след което завърших и във ВТУ МП, но спрях да се занимавам с музика за около 10-на години. В крайна сметка преди 2г и половина реших отново да захвана обоя, просвирих и сега свиря в муз, театър във ВТ. Със свиренето горе долу вече нямам проблеми, трудно но вървя на горе, но всичко останало по обслужването на обоя съм го забравил. Едва ли не за всяка издишаща падушка или елементарна центровка тичам при някой колега обоист "да ме оправи". Та тъпия ми въпрос , има ли някъде някакво ръководство за центровка на обоя, от което мога да прочета нещо и да науча нещо, тъй като нямам друг обоист до мен да ме учи...(тъпо формулиран въпрос, но дано сте ме разбрали)?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.