Jump to content
Българският форум за музиканти

How to build a home studio.


Recommended Posts

От няколко месеца следя за клипчетата публикувани от този човек и специално за мен са много полезни. Надявам се да помогнат на някой млад ентусиаст да създаде своето студио или поне да има представа какво го очаква ако иска да има собствено студио :). Лошото е, че горе долу през 4-5 месеца вадят всеки нов клип, но до момента са излезнали 3 клипа които са почти цялата информация по темата. Приятно гледане :).

 

How to build a home studio - Episode 1: The floating floor

 

 

 

How to build a home studio - Episode 2: Double door and walls frame

 

 

 

How to build a home studio - Episode 3: Ceiling frame, infrastructure, proofing and paneling

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не искам да се заяждам и ме кефят яко пичовете, но се басирам че крайният резултат поне като звукоизолационен ефект няма да е зашеметяващ :)

Иначе имат много ентусиазъм и са чевръсти и сръчни.

Дано да записват само китари... акустични по възможност :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И на мен ми се стори малко ватата особенно за стените,пода им е с 10 см вата. В студиото на jabs пода е с 20 см. дебелина като мисля, че го беше предвидил да бъде още повече ... Иначе е интересно решение стените да са облицовани с дърво :)Тук има един друг образ той пък е в другата крайност :) Доколкото успях да си преведа вика 2 фут, 4 фут дебелина на панелите в стените което по калкулатор е 60, 120 см?. Това е повече от един(два) цял пакет с вата ? И го дава да адсорбира от около 20Hz. Уау:). Този образ не е много популярен, но ми изглежда, че знае какво прави :).

Видеото е малко странно записано в началото си помислих, че ще е някакъв майтап, но е интересно ... Ще има интересни клипове от този образ :).

 

Don't Build A Vocal Booth In A Closet!!! - How To Get Better Sounding Vocal Recordings

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^crunk, не е проблема в дебелината на ватата :)

 

За мен момчетата го карат малко " по картинки от списания" , така да се каже.

Изгледах ги и трите клипчета, ето няколко примера:

Материала за основа на плаващия под подозрително много ми напомня за едни плочи от пресовани гумени частици, които се продават и у нас (в BAUMAX примерно).

Те са наистина за ударен шум, примерно за поставяне под перални или нещо от тоя сорт. Ето как изглеждат:

 

IMG_4196.jpg

 

Аз ги ползвам за подложки под кабинетите ми, в случая тип "вафла" с каменна вата за под вътре.

Какъв им е проблема който аз поне откривам - сравнително меки са и се деформират, първо, и второ, това нещо няма никакви данни за якост на натиск или звукоизолация на ударен и всякакъв шум.

Тоест, как да си сигурен че няма да се сплеска от цялата конструкция отгоре?

 

После: в една ефективна звукоизолационна система винаги трябва маса. Дори в системи тип "маса-пружина-маса", като тяхната, където обличат съществуваща стена отвътре. Тея момчета правят стените и тавана от дървена ламперия.... и то рехава дървена ламперия, че и режат едни яки дупки в нея да си слагат лунички :) В една сериозна система на база на няколко слоя гипскартон в обшивката (примерно) всеки слой сам по себбе си е напълно шпаклован (фуги и дори глави на рапидки), да не говорим че контакти не се вграждат и всяка дупка, цепнатина или пролука се затваря (силикон или други решения). А гипскартона се слага на няколко пласта, именно за да се увеличи масата на втория слой...

 

Само като погледнеш как обиколиха радиатора и нещата отиват на кино, апропо... :)

 

Изобщо, пиша го това за да те предпазя примерно тебе от тоя тип решения. Тубата е готино място за учене на много правилни, но и много неправилни нещица.

Момчетата от клипчето са много яки симпатяги, но за мен си пръскат парите на вятъра в смисъл че правят нещо от което файдата е малка, но поне му се кефят.

Само че не си слагай розовите очила като ги гледаш :)

Виж прочети малко сериозна литература, провери си мейла, пращам ти един линк :)

Редактирано от jabs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

:) :) :) Благодаря много за информацията, много изчерпателен отговор ... В момента съм само на вълна попиване на информацията и събиране на идеи. Затова и пуснах тези клипчета за да може някой който е минал през тези процеси и разбира повече от тази материя да се изкаже. Честно казано това което правят мога и сам да го направя с изключение на ел. инсталациите. Прекалено лесно ми се стори, а в твоята тема за студиото говореше за 1,5 тона  :)??? отежняване на конструкцията. Като цяло информацията ми е доста оскъдна :) и много благодаря за мейла :). Със сигурност ако се впусна в близко бъдеще (1-2г.) в такова начинание ще се опитам да се подготвя колкото се може повече и ще пиша тук във форума за да се контролира процеса, но има време. Като цяло съм замислил за момента да си направя такива по-големи панели по цялата стена като техните с вата за акустични цели. Благодаря за книгите отново :).

Редактирано от crunk
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Радвам се ако мога да ти помогна :)

Чети и не се шашкай ако в един момент зациклиш и имаш чувството че си адски тъп :)

Ще ти мине, и аз бях така....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубаво е човек да иска да помогне. В случая обаче вредата е повече от помощта както каза jabs, пичовете го карат само по картинки и хал хабер си нямат за какво ги правят тези работи и не само допускат груби грешки, но за съжаление подвеждат огромна част от хората. Aко поне се бяха опитали да разберат защо се правят тези неща, щяха много повече да помогнат на огромната жадна за евтини решения аудитория от ентусиасти.

Тъпото е, че в този форум продължават да се постват такива линкове, при положение, че е писано писано и коментирано по темата...само да има кой да чете...но явно така ще е и занапред, което убива ентусиазма за дискусии...

 

Аз знам много малко по въпросната тематика, но нещата които знам са основни и те ми дават основата за да знам поне колко много още не знам... :) В конкретния случай първото видео показва как уж се строи плаващ под. Как точно решиха, че е плаващ? Знае ли се натоварването както каза jabs? Аз също не мисля, че е плаващ в случая - тъй като еластичността на подложката е грешно взета под внимание. Второ - плаващият под е детайл от звукоизолацията на една система. Тоест има се предвид цялостна система която работи като едно цяло, в случая кел файда да имаш плаващ под ( ако изобщо е такъв, а той не е ), ако останалата част както каза jabs от системата е сбъркана - (има се предвид масата на стените.) (Жокер - проблемните суб ниски се разпространяват сферично и въобще не ги притеснява конструкцийката които тия пичове са направили.) Да не говорим за пропуските по отношение на уплътненията...

 

Дотук с изолацията, която е никаква въпреки инвестицията - по отношение на акустичния контрол в помещението - както знаем основния проблем в едно помещение са аксиалните модове - тоест резонансите между две паралелни повърхности. Това са най силните и най-проблемните модове, които помещението може да подкрепи. Има няколко основни техники за справяне с тях, от които аз не виждам нито една в случая. Например разбиване на паралелността на стените и трансформирането им в тангенциални ( между 4 повърхнини) или още по-добре между 6. Тоест да няма никакви паралели между таван, под и стени - както се прави във всички студиа.

 

Симетрия-да, паралелност - не...основен принцип, който не е спазен. В случая виждаме една нормална стая паралелепипед, която след обработката пак си е паралелепипед...тоест преведено на прост език - както са си били модовете преди, така са си и след обработката, само че с един куп пари и материали изсипани с голям ентусиазъм...

 

По отношение на дифузията дето са я сложили и ранните отражения които са постигнали също има какво да се говори, но няма смисъл, при положение, че основни проблеми не са решени...по добре според мен да бяха попрочели малко по всяка една тема...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Telerig благодаря много за включването. Май най-добре е да се преименува темата на How NOT to build ... :). Твоя коментар ме накара да се разровя малко повече по точките които си засегнал и открих съвсем друг свят от информация и идеи :). Все пак специално за мен тези няколко коментара са много важни и ми отвориха очите за някои неща :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато аз се регистрирах в този форум преди повече от 10 години имах същите въпроси. Не ги зададох, защото други хора бяха писали вече по тях. Просто тогава се зачетох в това което са написали - тук предадох смелена информация в тази тема, която съм запомнил и е микро-част от тези теми, които дори и назад из разделите все пак съществуват и не са изтрити. Така, че просто четете и старите теми - там има много. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 8 months later...

За да завършим темата поствам и последния клип от серията който излезе наскоро.

 

How to build a home studio - Episode 4: Acoustics [Final double episode]

Редактирано от crunk
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.