Jump to content
Българският форум за музиканти

Как вадите по слух бас бе хора?


ludmata

Recommended Posts

Владе, аз отдавна ползвах Cool Edit Pro, за нея знам че запазва тоналноста, само забавя :virtuoz: Програмата е елементарна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз го имам същото.Тоналноста не се променя.Има си отделно бутон4е с което може и това да направиш.Пускаш Уинамп-а и натиска CTRL+K и ти се отваря едно прозор4е.Натискаш на DSP/Effect и намираш Pacemaker.Цъкваш на него и се появява.Като искаш да го махнеш правиш същото само 4е цъкваш на None.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 7 months later...
Много прост,лесен и вършещ работа трик е да вдигнеш плейбека 1 октава нагоре.по този начин баса започва да се чува съвсем ясно.А в днешно време има много софтуер,който може да свърши работа

И аз така правя като не мога да чуя нещо.Наистина става.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С някои плейъри може да се забави темпото, което ще ти бъде в полза в случая. Друго нещо, което може да пробваш е да слушаш парчето с слушалки - баса се чува много по-ясно, а и понякога, когато баса излиза от едната слушалка да кажем с барабаните, можеш да махнеш другата слушалка, за да чуваш само баса. А когато бас ама хич не се чува, той сигурно съвпада с акордите и като им знаеш основните тонове, ще знаеш и басовите тонове.

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе имам голям проблем - по слух мога да си извадя неща за китара и по слух мога да ги сравнявам дали всичко е ок, но не мога да правя същото с бас партиите. Чувам баса, но просто не мога да го диференцирам и да го сравня с моя бас... Абе и въобще как вадите по слух - аз слушам хващам китарата и каквото сабя покаже... Накрая отивам в нета вадя таб и ааааа така било :D

ще покажа един много лесен метод:

 

1.изслушваш цялата песен,за да се отиташ да усетиш какви са скалите-мажорни или минорни или пентатонични мажорни и минорни и техните обръщения

 

2.изслушваш я тон по тон и сравняваш дали този тон който си чул от песента отговаря на този дето си натиснал

Редактирано от slapin
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе имам голям проблем - по слух мога да си извадя неща за китара и по слух мога да ги сравнявам дали всичко е ок, но не мога да правя същото с бас партиите. Чувам баса, но просто не мога да го диференцирам и да го сравня с моя бас... Абе и въобще как вадите по слух - аз слушам хващам китарата и каквото сабя покаже... Накрая отивам в нета вадя таб и ааааа така било :hysterical:

 

 

ми това показва ,че май не си много отдавна в занаята или нещо такова...идеята е да слушаш много музика и да бъде различна. като съвет мога да ти дам обаче да не слушаш хеви метал, щото там баса е просто фиктивен...слушай много бас-китаристи да речен Виктор Утън, Виктор Бейли и Маркъс Милър

Не изтървай Джако в никакъв случай, след това почни лека по лека да гледаш табовете и така ша разбереш

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Според мен - най-много биха ти помогнали упражненията по солфеж, като отгатване на тонове и писане на диктовки, но за целта трябва да сте поне двама (и това в случай, че искаш да си развиеш музикалния слух).

Иначе за хитрини - kolio_k ти е дал много хитър метод :hysterical:

Редактирано от Ивелин
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм с всичко, което са ти казали колегите по-горе, само искам да добавя съвет - ползвай програми и табулатури само в краен случай, тоест - товари си главата, за да свикне и да се развие, а не да се разглезва с помощи, защото иначе скоро няма да се научиш да вадиш сам. Развивай музикалните си способности, не тия за работа с компютър :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе имам голям проблем - по слух мога да си извадя неща за китара и по слух мога да ги сравнявам дали всичко е ок, но не мога да правя същото с бас партиите. Чувам баса, но просто не мога да го диференцирам и да го сравня с моя бас... Абе и въобще как вадите по слух - аз слушам хващам китарата и каквото сабя покаже... Накрая отивам в нета вадя таб и ааааа така било :metalist:

Не е лесно, но за сметка на това-продължително и досадно. Развива познаването на тоновете и интервалите между тях. С две думи МНОООООГО ПОЛЕЗНО. Със желание и практика НЯМА НЕВЪЗМОЖНИ НЕЩА.

P.S. Игнорирай всички останали инструменти и слушай баса. Не е лошо да знаеш акордите на парчето, както и правилата за построяването и свързването им. УСПЕХ :);):metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако парчето не го изисква, правя следното - слушам композицията половин ден, непрекъснато и след това сядам и изсвирвам "идеята", която ми е останала в главата, защото според мен е по-важно не да повториш оригинала, а да го усетиш и да добавиш нещо към него.

 

То така казва и Лес Клейпуул - беше нещо от рода на "Навремето моите колеги вадеха едно към едно хватки от Ръш (...) и т.н. и повтаряха парчетата като оригинала, а аз ги чувах и попивах от бас партиите само най-важното". Нещо такова имах предвид като казах "идеята", а това ли е "най-важното", всеки сам си преценява.

 

Разбира се, изписаното тук, би могло и да е оправдание до някъде за това, че не съм способен да си запиша баса на листче, докато си пия кафето и ей така съм си пуснал веднъж парчето, между другото, но и до там ще стигна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както вика ТРЮ-то , и аз така прая . Е примерно , работя върху "slang" на Джако , еми слушам го вече няколко месеца , и ся си го вадя . Въпрос на нагласа . Има парчета който са за 5 минути , други за 5 месеца . Точно там се крие и грешката на някои музиканти , в класическата музика например - хващат една симфония , примерно симфоничен оркестър , имат я като за работа , не вникват , изпълняват сичко идеално от партитурата , но истината я няма . Ето това трябва , да слушаш и да вадиш - прости и сложни парчета . Много таблатури се навъдиха и наистина са много по-яки , отколкото да седнеш ся и тон по тон - пуууу ! Ама трябва по слух да са тормозим за да имаме ТРЮ мисъл и слух. :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.