Jump to content
Българският форум за музиканти

Усилвател за вкъщи


nstanev

Recommended Posts

Да - хибрид го водят. Предполагам за такива малки размери и мощности е по-удачно да е такъв.

А относно footswitch-a видях следното решение:

 

http://guitar-dreamer.blogspot.co.ke/2012/10/blackstar-ht-1-footswitch.html

 

Не изглежда никак сложно. (поне за човек подменял с поялник жакове, букси, потенциометри, последно си смених адаптор)

 

Нямам представа за какво точно ще е нужно реленцето - поне в този материал не е посочено за необходимо - ако може пояснение ще бъда благодарен !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зависи схемата каква е.

 

Ако е най-проста DPDT щракалка може да се сложи едно такова реле, което да осъществява превключването вместо нея, а да се командва от цъкалка на панела и/или фуутсуич (като се вкара фуутсуич жака панел-цъкалката се деактивира).

 

Може да е с моментно бутонче и електроника вътре - тогава е още по-лесно. Слагат се паралелно на бутончето още две жици за фуутсуича и което да пипнеш все ще превключва.

 

Разбира се когато е на платка (както в случая) модифицирането може да стане доста "агресивно"... Тоя фен от линка като гледам лесно е минал, може би е моментно бутончето, но тогава защо има 17 крака не ми е ясно... ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доколкото може да се вярва на схемата ОД режима се превключва с помощта на механичен 4PDT задържащ ключ:

 

http://bmamps.com/Schematics/Blackstar/Blackstar_HT-1_schematic.pdf

 

Как направеното от гръка изобщо работи лично за мен остава загадка. ;)

 

Не че съм голям разбирател, особено на превключванките, но все пак така ми се струва.

 

Хубавото е поне, че лампите работят на нормални напрежения, не са само за украса. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Copyright exist on this document, It must not be used for any purpose other than that for which it was supplied and must not be copied......чак се зачудих това свободно ли се публикува някъде  :rolleyes: ...няма да задавам повече въпроси.

Добре е да се включат с мнение  и други хора по темата - вярвам , че ще е интересно и за създателя на тази тема, както и за други притежатели на този вид малко кубе какви са възможностите за модулация- все пак си е удобство да имаш footswich.  Все съм се чудил защо малките кубета ги остават без изход за  footswich - колкото и да са бюджетни една букса и един превключвател/реленце или каквото там е нужно не са безбожно скъпи елементи. Сигурно е търговски трик.

 

Благодаря на Baby Thomas за информацията, че лампите са дествителни. (някои разбираме от съвсем друг тип схеми и чертежи - за шев и кройка например  :D )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

За да се направи истински суичинг, който освен това позволява, да се ползват бутоните на панела, когато не е включена педалиера, трябват 4 DPDT секции на релета (две двойни релета, примерно), за суичинг на сигнала, както и още 4 dpdt реле секции, които да изключват истинския ключ на панела от веригата, когато включите жака за педалиерата в съответната букса. За да може последната група релета да работи, трябва да се прережат пистите, които отиват към средното краче на всяка от 4-те секции на ключа на панела, или да се повдигне едното краче на компоненти, които  са свързани последователно във съответната верига.

 

Ето схема, на 1/4 от това, което трябва да стане (само за една от 4-те секции на ключа):

 

switching_zpspioslhl2.png

 

Ключа, означен като 1/4 Panel_sw е една секция от ключа за избор на канал на панела на усилвателя.

 

Relay_channelsw x едната от 4-те секции на релетата, които превключват сигнала, вместо ключа на панела, когато имаме включена педалиера.

 

Relay_toggle x е едната от 4-те секции на релетата, които изключват "панелния" ключ от веригата (оставят му средното краче да виси във въздуха) при включване на педалиера, така че панелния ключ да не се пречка във веригата, когато включим педалиера.

 

 

Channel Select е сигнала, който управлява кой е избрания от педалиерата канал. Сигналът е общ за 4-те секции, но вероятно в схемата трябва да е колектор на транзистор (един общ достатъчно мощен транзистор за 4-те релета с обратен диод в паралел на бобинките, или 4 отделни транзистора). как се свързва управление на реле, в нета има доста схеми.

 

Jack_in също е сигнал, общ за 4-те секции, и управлява другите 4 релета, който изключват "средното краче" на секциите на ключа на панела, така че той, да не избира нищо, когато е включена педалиера. Реализацията пак ще е подобна на горе, но ще се активира при вкарване на жак в буксата за педалиерата.

 

 

Схемата може малко да се опрости за конкретното приложение, но това е "generic" решение, един вид.

Може, ако има място, да се изпълни на отделна платчица, която чрез буксата, да се закрепи за задния панел на усилвателя, а между нея и основната платка да има, да кажем лентов кабел за прегледност и по-добра защита от прослушване между отделните жици.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Имам Блакстара и съм много доволен за вкъщи. Мръсния канал е супер според мен, и е доста силен. В малка стая при геин около 5, не мога да усиля усилвателя на повече от 3. става страшна дъндания. А със ISF тонкоректора може да се постигне доста разнообразно звучене . Свиря в последно време в чистия канал, само с един овърдраив отпред и малко от вградения ривърб - за по-класик рок неща. Има и изход за слушалки, от който също можеш да записваш директно в пц-то.

 

Може ли да ми кажеш какъв кабел ще ми трябва за да записвам директно на пц-то? Под "пц" може ли да разбирам и лаптоп защото буксата за микрофон и слушалки е една и съща, а не като настолните 2 отделни? Не знам има ли разлика? 

 

В твоя случай този би трябвало да стане

41XmyHUxkCL._AC_UL320_SR236,320_.jpg

Сори за закъснелия отговор, чак сега видях въпроса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам 1ватов Blackstar, да ти кажа и той идва доста силен за панелка. Особено ако искаш да чуеш напомпения му звук. Стигам до извода, че е по-добре 5 ватов, обаче с атенюатор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От опит и слушане на опитите на доста други мога спокойно да кажа, че постигането на тих, напомпан звук в апартамент е мисия невъзможна. Дали ще се позва маломощен усилвател, атенюатор или симулация-все тая. Моят съвет е, не си тормозете джоба и съседите. Звукът на електрическата китара изисква определено звуково налягане, при което не само усилвателя, но и ОТ се държат по определен начин. Дори и да си напънете лампите, говорителите свирят тихо по различен начин. Значима част от изкривяванията и оцветяването на звука като цяло идва от ОТ, а това няма как да се постигне на ниски нива. С една дума приемате компромиса и свирите по-често с групите си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^ Към горното бих добавил, че за по-тихо свирене по-малките домашни (около 6.5 -8 инча) китарни говорители, особено, тези, предназначени за затворен кабинет или вент, макар и по-малко ниски, често звучат доста приятно "напомпано" на мощности около 1 - 2 - 5 вата, където големите китарни говорители често все още не могат да изкарат звука си. Като трябва да е тихо, нормално е, да е по-малко и като размер. Разбира се, това не е абсолютно правило, но мисля, че има доста общо с истината.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Бе ,не знам,бугерчето винтидж 5 си звучи екстра,а с 8" ми тънееше,а като му ръгна отпред Maxon ROD 880 става някаква лудница,то е с лампа ефекта,ама аз го пускам на 1 ват да не тормозя старците под нас.

едит- аз му сложих 10" говорител,малко със зор влезна,ама стана.

Редактирано от Hillbilly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Усилвателят за свирене в къщи се нарича "акустично изолирана стая". Напълно обработена - стени, под, таван и особено врати и прозорци. Струва колкото най-добър усилвател от висок клас. Финансова алтернатива е наем за репетиционна + транспорт до нея.

 

До този извод съм стигнал след почти половин век електрическо свирене: никога не съм успял да свиря хем тихо, хем с добър звук. При всевъзможни жанрове и стилове, конфигурации и вериги, жилища и строителни конструкции -винаги има недоволни от съседни стаи, случвало ми се е и от съседни сгради*

 

Най-близко до желаното е свирене с добър моделиращ процесор и слушалки, но... не е същото :(

 

* Брат ми (култова фигура в по-старите китарни среди) има легендарен случай, когато си свирел 'тихо' през деня, когато всички са на работа и съседните апартаменти са празни. Изведнъж в стаята му нахлува сърдит чичка - в онези мирни години не се заключавахме и той се ориентирал по звука, идвайки от... ОТСРЕЩЕН БЛОК на 100 метра! Гневен - бил писател и му трябвала тишина да твори :( Брат ми му казал, че и той твори и му трябва звук - и го изхвърлил (не се слави с най-изтънчени маниери...)

 

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Да се включа на слабо време, при доста развита тема.

По принцип първият амп който препоръчвам за в къщи е

Роланд мини кубето, има доста приятен звук, дава различни възможности, типове звук, вкл и ефекти.

Алтернатива е Вокс мини 3. И двете въшки работят на батерии, което за предстящото лято ги прави и

готови за външни купони. Вчера видях, че Кърк и Джеймс също репетират с мини кубета.(пост на Кърк от фейса)

Иначе може да се вземе и някой моделинг на Ямаха( аз съм доволен от ДГ60, сега има други модели),

вкл в момента имам Ibanez tr50, H&K Attax, които също доста добре свирят вкъщи на поносими нива.

Като ако нямаш , лампов амп, и тези ще свършат работа за свирене с група.

Лампите ги полвам за репетиции и иконцерти.

 

Бицев казва акустично третиране, за да се свири с истински звук (вероятно лампов).

За някои хора, сигурно това е правилното решение.

На тези ми години 2-3 седмично да се изцепвам на репетиция или на участие с як амп, вече ми стига.

В къщи предпочитам да свиря на нивото на което слушам музика.

За мен правилното е - различни ампове, за различни ситуации.

Редактирано от TONY
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още веднъж да похваля темата - много подходяща за често срещан проблем. Голяма част от нас включително и моя милост живеят, както се изрази един мой колега в "силози за хора" - т.е. всякаквите видове панелни и тухлени жилищни блокове и кооперации. Както става ясно дори и всички да живеем в прилични къщи - проблемът в голяма степен ще си остане ако искаме да посвирваме там, където живеем. (освен ако нямаме оборудвана звукоизолирана стая, както каза г-н Бицев).  

 

Предполагам 1 wat лампа ще може да се се усили малко повече и да звучи с малко по-добра динамика в панелна стая в сравнение със 120 wat транзистор с 2x12 ". (изцепването беше голямо). Това си е - има различни ампове за различни ситуации.

Може и да не е болка за умиране, но липсата на foot-switch изход при малките ампове поне за мен си е вид недостатък. 

 

Евтим отново положи доброволни усилия и начерта схема с пълни обяснения как би трябвало да стане тази модификация - засега не видях коментари, но ми се струва доста занимавка дори и за човек , който разбира от това.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е проблем футсуича и като време не е нищо особено. Решения има, напоследък забележителни - например Fryette Power Station. Разбира се набримчен говорител няма как да се симулира лесно, но с добър атенюатор и приличен усилвател, мисля, че могат да се постигнат доста добри резултати.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.