Jump to content
Българският форум за музиканти

Безжично свързване на две PA системи


Koobenot

Recommended Posts

Понякога в свободното си време работя като любител DJ. Наскоро ми се наложи да пускам музика в малък семеен хотел в Банско, като заведението е разделено на два етажа (да ги разграничим условно на горен и долен) - моята PA система е на горния етаж, а на долния етаж има друга отделна PA система. Изискването на управителя за конкретното участие беше "това, което се чува горе, да се чува и долу". :) Понеже ми беше съобщено в последния момент и не разполагах с дълги тончестотни кабели, а и не ми се понрави идеята минаващите от едно помещение в другото да се спъват в тях и да ги настъпват, взех калпаво компромисно решение - да stream-вам през SHOUTcast server чрез вградената опция на VirtualDJ посредством външен Internet сървър и на долния етаж, където има PC с Интернет връзка за възпроизвеждане на музика свързано с долната PA система - резултатът беше латенция от порядъка на 10 секунди между двете PA системи, както и невъзможността да подам сигнала след смесителния пулт - съответно микрофон долу не се чуваше. След случката се впуснах в търсене на оптимално решение на проблема, като изискванията ми са:

  • сигналът да не прекъсва
  • да няма осезаема латенция между двете системи
  • да се вземе сигнала от смесителния пулт (да се чува и микрофон)

Важно е да се отбележи, че двете помещения са разделени от железобетонна плоча с дебелина 20 см, като разстоянието между двете PC-та е приблизително 7 метра.

 

Ето и възможните варианти, за които се сетих:

 

Вариант 1

 

Излъчване на сигнала чрез SHOUTcast server.

 

Плюсове: Лесен за реализиране вариант.

Минуси: Нужно е допълнително PC, с добра Интернет връзка, както и работеща звукова карта. Зависимост от външен сървър. Качеството на звука е компромисно - MP3, 320 kbps в най-добрия случай, като има осезаема латенция. Не може да се подаде сигнал от смесителния пулт - съответно няма да се чува микрофон.

 

Вариант 2

 

Излъчване на сигнала чрез Voicemeeter.

 

Софтуера работи чрез UDP протокол по LAN, който често се използва при stream-ване в реално време. Тук латенцията е осезаемо по-ниска (1 - 1,5 сек.), както и качеството на звука е некомпресирано. На reciever машината се стартира portable клиент наречен Receptor, който разполага с 3-лентово EQ и допълнителни настройки за Интернет връзката и др.

 

Плюсове: По-добро качество на звука, по-ниска латенция, по-голям контрол в-у функционирането, зависимост едиствено от LAN.

Минуси: Отново наличието на допълнително PC, интернет връзка и работеща звукова карта. При липсата на LAN е нужна предварително конфигуриране на рутера, а това не винаги е възможно, особено ако са повече от един.

 

Вариант 3

 

Използване на FM транмистер, като този например.

 

Устройството има линеен вход, като може да се подаде сигнал от смесителния пулт (ще се чува и микрофона). По спецификации на производителите (братята кЕтайци) в открити пространства може да излъчва до 100 м, ако се ползва антена с дължина 75 см.

 

Плюсове: Евтино решение, подаване на сигнала от смесителния пулт, независимост от допълнително PC или Интернет.

Минуси: Съмнителни качества на звука, предвид цената на устройството (5 $), нужда от допълнителен приемник с линеен изход за долната PA система (FM радио, телефон). Възможност за смущения предвид железобетонната преграда и разстоянието.

 

Вариант 4

 

Използване Bluetooth Audio Adapter, като този например.

 

Устройството работи като приемник, като на компютъра, който подава сигнала се инсталира драйвер, който да stream-ва аудио сигнала. От адаптера има два изхода на чинч, от където сигнала може да се подаде към друга PA система.

 

Плюсове: Сравнително евтино решение, независимост от Интернет и второ PC.

Минуси: Наличие на Bluetooth 3.0 на "предаващата" машина, разстояние до 15 м., като не е упоменато дали може да функционира в закрити пространства. Невъзможност да се подаде сигнал от смесителния пулт.

 

Вариант 5
 
Използване на Audio-Video Sender, като този например.
 
Устройството се предлага с предавател и приемник. Може да излъчва аудио и видео сигнал в диапазона 50-100 м посредством FM честотна модулация, като на предавателя и приемника има изходи и входове на ниво чинч.
 
Плюсове: Независимост от второ PC, Интернет, Bluetooth. Вземане на сигнала след смесителният пулт.
Минуси: Работната честота на устройството е от порядъка на 2.5 GHz - честота, при която работят както мобилни телефони, така и рутерите, като това може да доведе до смущения. Съществуват и такива, работещи при 5 GHz, но цената е сравнително висока.
 
И така бих желал да чуя вашите коментари и препоръки относно най-оптималното решение по отношение на цена и качество. Ако съществуват неточности при техническата обосновка бих желал да бъда извинен, като се придържаме към добрия тон и градивната критика. :)
 
Благодаря Ви предварително. :)
Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Без да съм пробвал или чел, просто ми хрумна: един "безжичен кабел" за китара/бас. Примерно тези на Лайн6 предлагат некомпресиран звук, най-вероятно и честотната лента е подходяща и за нормално аудио. Цената не е особено ниска обаче, към 300 левс...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Да, ама на него ще му трябва стерео. Ако вземе две такива няма да са синхронизирани.

Общо взето казусът е сложен. Блутууда, върши добра работа но не знам през стените как ще е. В смисъл има си такива системи, които си така са проектирани да приемат блутууд аудио и те работят добре. На теб обаче ще ти трябва хем приемник, хем прдавател за твоя случай.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

BabyThomas Благодаря за идеята, но имам две чуденки - този "безжичен кабел" на Line 6 би трябвало да "очаква" на входа китарен HI-Z сигнал, а на мен ми е нужно устройство, към което да подавам тон-честотни сигнали. Понеже нямам възможност да го тествам, при такава несъвместимост на сигналите не е ли възможно да се получат нежелани ефекти? Моно режимът на работа не е болка за умиране, но пък работи на батерии, чиито живот е не повече от 8 часа, а и работната му честота е 2.4 GHz, така че този вариант не е особено подходящ за мен.

 

musicman Напълно съм съгласен.  :thumbs_up:

 

Тези дни ще имам възможност да тествам Bluetooth Adapter на Logitech, ще пиша, като има резултати. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето това ти трябва. Струва 39 долара и е стерео. Работи с некомпресиран сигнал на 2.4 GHz.

 

http://www.dx.com/p/bx-501-universal-2-4ghz-wireless-speaker-transmitter-receiver-set-grey-black-236148#.VxZadDCLSUk

 

sku_236148_1.jpg

 

2.4GHz wireless audio transmission and receive;
2.4GHz digital transmission; Hi-Fi sound performance;
Super long transmission distance; Suitable for home theater Hi-Fi audio system.

Other Features Transmitter:

Working frequency: 2.4GHz;
Modulation method: GFSK;
Transmission speed: 2Mbps;
Transmission power: +10dBm;
Channels: 16;
Channel spacing: 5MHz;
Working distance: 50m (outdoor);
Receiver: Input signal effective value: 1Vms;
Input impedance: 10Kohm;
Output / input gain: 1:1;
Frequency response: 20Hz~20kHz (-3dB);
Transmission delay: <3ms;
Sampling accuracy: 44.1kHz, 16BIT;
Dynamic range: 92dB; SNR: 90dB;
Harmonic Distortion: 1.0% at 1KHz;
Left and right channel isolation: 80dB;
Receive box built-in 320mAh lithium battery;
Power supply: DC 5V; Current consumption: 65mA;
Operation temperature: -10~60C


Packing List
1 x Wireless speaker adapter transmitter
1 x 2-flat-pin plug power adapter for transmitter (100~240V)
1 x Power cable for transmitter (80cm)
1 x Audio cable for transmitter (105cm)
1 x Receiver
1 x 2-flat-pin plug power adapter for receiver
1 x Power cable for receiver (80cm)
1 x 2 x RCA audio cable for receiver (99cm)
1 x Chinese user manual

Редактирано от visiondann
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко update по темата:

 

visiondann Интересно предложение. Направих си проучване за въпросното устройство, и в друг онлайн магазин имаше следното описание:

 

"The transmitter distance will up to 40 to 50 meters (should be no obstacles between the transmitter and receive.)".

 

За жалост няма да ми свърши работа заради железобетонната стена между PC-то и стъпалото на долният етаж. 

 

Изпробвах въпросният Bluetooth adapter на Logitech. Не съм инсталирал драйвери - устройството си тръгна от раз както на Win 8.1 (Bluetooth 3.0), така и на Android телефон. По отношение на Gain - наложи ми се Output Level-а на компютъра да го намаля до 50-60 %, защото в противен случай се получават неприятни изкривявания. По отношение на честотната картина нямам особени забележки - и чинчовете и женския аудио жак се чуват добре, но основния проблем ми беше отдалечеността - през стени предава трудно, почти невъзможно, нужно е лаптопа да бъде завъртян в определена позиция, в противен случай не се чува нищо, а на живо това не винаги ще е възможно. За работа в стая се справя добре, но за по-сериозни начинания няма да свърши работа. 

 

Впечатление ми направи евтин трансмитер от Aliexpress - с подходяща антена производителите дават 100 м. обхват, а практическите тестове показват дори 150 метра. Бих си взел един такъв за проба, предвид цената му (5, 29 $) нищо не мога да загубия.

 

Засега оставам на варианта с Voicemeeter. При сигнал с характеристики 44.1 kHz, PCM 16 bit, 2 channel, Stereo и настройка "Very Slow"  от менюто за Internet connection както на client-а така и на host-а, получавам добър сигнал, без прекъсване, дори когато ми се налага да тегля песен. Открих и как да сведа до минимум забавянето между host-а и client-а, има си вградена опция в самия host, откъдето се определя колко да се "бави" той спрямо client-а, за да може двата сигнала да не се разминават:

 

ea90f8d6b2b5804f.png

 

Като има развитие, отново ще направя update. :)

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Лек update по отношение на Bluetooth адаптер-а:

 

Въпросните изкривявания се получават, когато към женския аудио жак са свързани слушалки, ако се се свържат активни монитори работи нормално дори и при 100 % Output Level от компютъра. Най-вероятно съответния изход не е предназначен за слушалков сигнал. При първоначалния тест не разполагах с монитори и тествах със слушалки, в последствие ми стана ясно, че може да работи само с монитори.

Редактирано от Koobenot
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.