Jump to content
Българският форум за музиканти

Избор на ел. китара за начинаещ


Kris Dimitrov

Recommended Posts

Имам електрически Squier Bullet Strat, но честно казано с него не мога да изкарам звука, който желая и като цяло китарата не е много добре откъм качество. Понякога фалшивият звук ме отчайва и ме кара да не барам китара със седмици.

Като чета това, по-скоро си отчаян от неудобството (липсата на комфорт при свирене) на тази китара - това на практика е един от най-долнопробните модели китари изобщо. Този "фалшив звук" може да идва от 100 други неща (освен от задкитарното устройство, разбира се) като скапани ключове, които разстройват, крив гриф, скапани и неравни прагове и т.н., все неща, които тази китара е много вероятно да притежава.

Моето мнение, с което не искам да обвързвам никого е, да хванеш няколко китари (пробвай различни форми, различни като тежест, с различна дебелина и профил на грифа, с тремоло/с фиксиран бридж, с по-къса или по-дълга мензура и т.н.) и да прецениш на коя ти е максимално комфортно да свириш, а пък звученето после ако не ти харесва, лесно ще го оправиш с някакви по-шукаритетни адаптери примерно. Комфорта на инструмента в ръката ти обаче, за да го оправиш, ако изобщо е възможно, ще трябва да платиш още толкова, колкото струва китарата... ;) Вече си избрал една китара на цвят, сега си приготвил по-сериозна сума, за която съвсем спокойно може да се вземе свестен инструмент според мен - не я купувай (пак) на вид, по марка или по мнения на хора, намиращи се на 100 километра от теб (като способности и буквално). Разгледай и употребяваните инструменти, но бъди много внимателен и критичен, защото там риска е да има сериозен скрит (умело "замазан") дефект.

Успех с избора, ако все още не си си купил де... :)

Редактирано от therealbadmadafaka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е,то въпроса е да знаеш какво търсиш като звук и китара като скуаерчето няма да ти докара Металика,и аз имам едно булет,евтинийка,ама си е прилично,честно казано е по-добро от Дийн-бях на гости при един приятел днес- пусна ме през един процесор и му избих ушите с Хендрикс посвирихме си де,но ако търсиш метъл звучене слагаш хъмбъкър на бриджа ,е пак е компромис,

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като чета това...

 

Не твърдя, че съм добър, но примерно като свиря с китарата на уроците ми е много приятно с нея - просто ми пасва перфектно. Сбърках като избрах първият път импулсивно, но без грешки няма как да се научи човек.

 

По-скоро идеята ми беше не да ми избере някой китара, а да имам някакъв набор от модели, които да погледна приоритетно и които евентуално си заслужават в този ценови клас на база критериите, които бях написал.

 

Честно казано, малко ме е срам като съм начинаещ да седна и да искам китара след китара в магазина. Особено каквито са любезни по пвоечето продавачи...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Вече ти писах, че в ММГ вероятно няма да имаш проблем с това, понеже това е магазин, който продава предимно китари и техника на старо, а и самата философия е, да може да се пробва. Там няма през цялото време, да те гледат в ръцете. А ако решиш да наемеш репетиционната (която е в самия магазин), вероятно ще може да пробваш китари и евентуално усилватели, без никой дори да те слуша, ако това те притеснява.

Вероятно, ще си харесаш нещо.

 

Разбира се, можеш да пробваш китари и в други магазини. Сещам се сега например, че при Борето (Music Division) също имаше репетиционна (или поне изолирано помещение), та вероятно и там ще можеш да направиш някакво такова упражнение.

 

Личният ми съвет е, да свириш с усилвател, който все пак може да се усилва. Друг мой съвет е, да ползваш или лампа, или добре направен транзистор. Аз лично не харесвам моделиращите усилватели, или поне тези, които съм пробвал. Не говоря за hi-end моделиращи усилватели като Axe-FX - масовите Line6, Behringer, Peavey, които моделират, на мен лично не ми допадат много и смятам, че работата при тях е същата, като при софтуерите и процесорите. PC софтуерите всъщност звучат доста добре с качествен интерфейс и хубава мониторна система, но усещането няма нищо общо със това, което предоставя нацепения аналогов усилвател. Не казвам, че едното е по-добро от другото - просто е различно и едното има повече общо с реалността (изпълнения на живо, репетиции, джемове, и т.н.), докато другото е по-синтетично. Аз лично дълго свирих със софтове преди години, и всеки път, когато свирех с истински усилватели, силата и динамиката ме плашеха, което естествено се отразява и на свиренето. Та моя съвет е, поне едно 20-тина вата аналогов амп да си имаш, който ти харесва (Сам, или в комбинация с някакъв благ овердрайв).

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Честно казано, малко ме е срам като съм начинаещ да седна и да искам китара след китара в магазина. Особено каквито са любезни по пвоечето продавачи...

 

За 1000 лева мисля, че навсякъде по магазините биха били любезни, като това важи и за хората, които продават собствените си китари (ако гледаш и употребявани)... :) Конкретен модел няма как да ти каже някой - например за хард феновете на Лес Пол, Стратокастер-а може да е напълно неприемлива китара, което не значи, че тя не е най-великата на света (ако правилно ме разбираш). ;) Просто трябва да хванеш няколко в ръцете си, да подрънкаш на тях за да се насочиш сам.

 

Аз мога да ти кажа мен какво например ме привлича в една китара, но не е задължително то да има смисъл за тебе - например за мен фиксирания бридж (тип ТОМ) е многократно по-добра опция от тремолото, заради почти несъществуващата опция да се разстройва китарата от него, както и заради по-лесния сетъп (в сравнение с тремоло бридж); Много по-добра опция за мен е късата мензура, защото от моя гледна точка струните много по-лесно се натискат към грифа и поне на мен ми се струва, че това води до по-голяма прецизност (дългата мензура обаче ще е по-добра за теб, ако си по-кадърен от мен най-вероятно); Най-хубавия от моя гледна точка фретборд е палисандровия, въпреки, че най-хубаво усещане в ръката съм имал с абаносов; За форма на тялото, моите любими са LP и Telecaster, защото ме привлича по-"винтажния" и класически вид на китарите (оная песен, че формата и трябва да напомня на извивките на женското тяло и т.н.); Най-ме кефи на усещане и на тон дървото на тялото да е с минимално тънък слой боя, или направо без боя/лак; Все още се двоумя между дебел/масивен и тънък/"спортен" гриф - и в двата намирам плюсове и минуси, а има още 100 фактора, за които способностите ми не са ми позволили да си изградя някакво мнение как ги предпочитам...

Всичко това за теб може да е точно така както за мен, може да е точно набратно, а може и да са пълни глупости... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тея 1000 лева къде трябва да бъдат поставени,че татуирания продавач да ги вижда докато сваля китарите от щандовете,после лъска глоса грижливо преди да ги постави на мястото им.Продавачите в БГ и не само са надменни и се имат за голяма работа.Аз съм отишъл от Долно Уино и му обяснявам какво ми трябва той ми бута в ръцете друго.Подреждаш си приоритетите примерно 1 форма,2цяло тяло или болт он.3 вид на дървото.4 адаптри,5 ключове,6 марка.Подаваш листчето на продавача и не му оставяш възможност да се прави на интересен.Проверено работи безотказно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Вече става малко офтопик, но моя опит с хората в магазините за китари е точно обратен и то без да си купувам китара за 1000 лева... Последната китара. която купих от магазин, струваше 319 лева и помолих продавачите (двама бяха), да ми извадят всички налични бройки от този модел, като им обясних, че според мен при толкова евтините инструменти има брутална разлика между два уж еднакви и това е причината да искам да видя всички - пичовете потвърдиха, че и техните наблюдения са такива, извадиха всичките бройки в магазина и ми казаха, че ако имам търпение и време да ги почакам 20-тина минути, ще донесат още две от склада, който явно е бил някъде наблизо. Няма изобщо пък да споменавам за отношението на един от хората, които са писали в темата (който го познава ще се сети сам кой е) - сигурен съм, че и ясно да му кажеш, че няма да купиш нищо, ще ти покаже каквото поискаш и за колкото време поискаш... :)

С други думи, може и да има надменни "киселяци", но преди да е опитал човек не бива да се отказва заради такива неща. ;)

Редактирано от therealbadmadafaka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Я кажи по конкретно за магазина и продавачите в него.Наличните бройки и фрапиращите разлики,че и от склада още да ти донесат.Продавачите явно са решили да ти приберат трите стоички на всяка цена и т.н.Продавачите са наясно какво продават за 300,1000,5000 и т.н.а това,че ти не си си е твой проблем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Ако аз съм продавач и ми влезеш в магазина толкова кисел и натопорчен и една китара няма да ти дам да пробваш....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Толкова кисели и натопорчени рок звезди се срещат,а съседа всяка зима гори 16 кубика дърва:(

Китара до 100 лева по снимка и мачкане до де звукне:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Само кисели копелета в тея магазини, ей! :)

 

^^Явка, ще се учудиш колко съм търпелив, братле :>>

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно си зависи и от двете страни. Аз никога не съм ставал свидетел на лошо отношение от страна на продавачите, хем далеч не съм от най-приятния тип клиенти... :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едва ли,защото навсякъде ми показват снимки и поръчки с капаро.Тоя вариант не ме устройва понеже мога да си ги поръчам сам и ще дойдат у нас.Даже един татуиран хубавец се пробва да ми продаде два комплекта ключове понеже не можело 7,другите за резерва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.