Jump to content
Българският форум за музиканти

Kris Dimitrov

Избор на ел. китара за начинаещ

Recommended Posts

Здравейте колеги.

 

От известно време свиря на акустична китара.

Имам електрически Squier Bullet Strat, но честно казано с него не мога да изкарам звука, който желая и като цяло китарата не е много добре откъм качество. Понякога фалшивият звук ме отчайва и ме кара да не барам китара със седмици.

 

Реших да инвестирам в нещо по-качествено, с идеята, че ще е хем по-удобно, хем по-задоволяващо като краен резултат. Ще свиря основно класически рок, хард-рок, метъл, алтернатив. Имам кубе, което ще ползвам главно за изход, а за процесинг минавам през компютъра - с BIAS AMP или BIAS FX (предстои ми да взема евентуално китарен интерфейс).

 

Привлече ме страшно много Schecter Omen Extreme 6 - грабна ме още от първият път в който я видях. От това, което прочетох разбрах, че са доста качествени китари, хареса ми и като звук и дилемата ми в случая е - заслужава ли си такава китара за начинаещ или да се хвърля към по-бюджетни модели - например SGR серията?

 

Приемам и предложения за други марки, нямам лични предпочитания, като евентуално максималният бюджет, който мога да отделя е колкото цената на Omen-a - около 1000лв.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Софтът винаги ще изкара посредствен звук. Евтината китара и тя помага за това, но е важен и аудио интерфейса. Защото включвайки китарата директно в неспециализиран вход ти още преди да стигнеш до компа се обричаш на неуспех. :)

 

За максимално добър резултат при свирене с комп има две основни изисквания - аудио интерфейс с Hi-Z вход и ASIO драйвер (за по-ниска латенция). То който има първото вероятно ще има и второто, но е добре да се провери.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аудио интерфейс ще има задължително (за който също мога да приема съвети). Поне засега мисля да използвам софтуерен процесинг, най-малкото докато разбера какъв точно хардуер искам. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Няма как със софтуер да й чуеш истинския глас на китарата.Иначе Шектър са добри китари като качество и то доста по-добри от булета.Вземи си някакъв усилвател малък за вкъщи.В пъти по-добре е.Иначе ти трябва някаква звукова карта за да извадиш сносен звук от Guitar Rig примерно.

 

Sent from my ASUS_T00J using Tapatalk

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Имам малко 10 ватово кубе Cort в тандем с BOSS-DS2 distortion ефект. Ясно е, че със софтуера няма да е на 100%, но поне на първо време ми се струваше по-разумният компромис вместо да купувам на сляпо.

 

Принципно като се позамисля, оптимален вариант е и да дам ~500лв за Schecter SGR-C1 и останалото да инвестирам в някакво добро комбо + някой друг ефект педал, но все пак бих желал да чуя и вашето мнение. Предполагам този път сте го извървели вече.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Качеството на китарата (както спомена Heartman) няма да го чуеш "софтуерно". Най-грубо казано - с Гитар Риг и от сорта разликата между Скуайъра и Шектъра ще е примерно 5-10%, ако сравняваш в Маршал МГ-50 ще е 20-25%, ако е в лампова Бугера примерно 40-50%, ако е с H&K Puretone или Mesa Lonestar - 70-80% или колкото. Тия числа са измислени, разбира се, написал съм ги да си дадеш сметка каква би била файдата от ъпгрейда на китарата. Вече като удобство, изработка и т.н. файдата ще си я има, но като звук трудно ще чуеш потенциала на по-хубавия инструмент в амп средна хубост или някой пършив такъв. "Благодарение" на този феномен доста хора често твърдят, че Китара Х звучи почти 1:1 с Китара У, въпреки, че втората е 2-3-4 пъти по-скъпа. :)

  • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

За мен проблема в случая не е толкова финансов, колкото това дали като начинаещ "заслужавам" такова оборудване и мога да го оползотворя. Идеята изобщо не е с трици да ловя маймуни. Принципно смятам, че още ми е рано да трупам ракове с техника и би било чист overkill поне на сегашното ми ниво.
 
Но не бих отказал съвет и за едно добро кубе, което поне малко да разгърне потенциала на Schecter-a.

MOD EDIT: не цитирай предходното мнение! Мерси!

Share this post


Link to post
Share on other sites

В общи линии нещата седят така: ако продължиш пътя си на китарист, развиваш уменията си и т.н., един ден, евентуално, ще стигнеш до там да притежаваш някакъв качествен амп, качествена китара и ефекти примерно. Т.е. ако искаш да постъпиш прагматично, купи си ги от сега щом имаш възможност или поне си купи сравнително качествени неща, т.е. някакъ лампов амп и китара. Много е вероятно на етапа, на който си, да не усетиш по никакъв начин защо този гиър, който евентуално имаш е "качествен", особено ако не минеш през "некачествен" такъв на основата, на който да имаш база за сравнение. С две думи приеми горните съвети на доверие и ги следвай, един ден е доста вероятно да си на такъв акъл. Другото което можеш да направиш е да минеш през повече некачествени неша, било то софтуери, инструменти, т.е. ако си от типа хора, които предпочитат да си разбият сами главата в стената (какъвто съм аз например) и евентуално въз основа на натрупания си опит ще стигнеш отново до горните мнения. Обобщавам: по-евтино ще ти излезе да си купиш направо правилната техника от сега, вместо да купуваш по-евтини и некачествени, неща, които после да продаваш, бидейки на загуба и евентуално накрая да си купиш "правилната техника". Разбира се за това кое е правилната техника (гиър) може да се спори до утре, всичко е субективно, но в по-обобщен вид става въпрос за някакъв лампов амп и китара по избор.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Определно това, което казваш има доста смисъл и ми харесва подобен начин на мислене. Въпреки че нямам желание да скачам все още на "топ" клас, за сега как ви се струва подобна комбинация за начало:

 

Китара: Schecter SGR-C1

Комбо:  Roland CUBE 20GX или Marshall MG15 CFX /MG30

Share this post


Link to post
Share on other sites

С качествена китара и качествен усилвател шанса да продължиш да свириш е много по голям,сам каза че със сегашното оборудване не те кефи да свириш.Иди във "фурната" и разгледайте какви неща са показани,не всички си изкарват хляба с музика,НО уДоволствието да свириш с тези неща е несръвнимо.Като с Ферари /Трабант.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Фурната" чети -Фукнята

Share this post


Link to post
Share on other sites

Друго си е сам да си счупиш главата :>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ако си от София, можеш да пробваш да минеш примерно през магазин MMG, където има доста различни неща, и да ги помолиш да пробваш това-онова (а може и да си вземеш час в репетиционната, за да си откъснеш главата). Така ще добиеш малко реална представа.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Очевидно си избрал китарата.

 

Изборът на кубе за домашно свирене - Роланда е по-добрият вариант в случая.

Има и Роланд мини кюб, което е почти същото като това, което си нарочил.

Разликата е, че минито може да кара на батерии и да свириш примерно с приятели навън.

Забелязвам, че вече го ползват по паркове и градинки.

Share this post


Link to post
Share on other sites

В интерес на истината още съм раздвоен и не бих отказал мнение за китара до около 600лв-700лв. За кубето трайно съм се спрял на Роланда за сега.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.