Jump to content
Българският форум за музиканти

Избор на ел. китара за начинаещ


Kris Dimitrov

Recommended Posts

SuperChamp-a не е никак лош избор. Пробвай го, според мен ще ти свърши работа. Чистият канал е перфектен според мен. От симулациите си мисля, че за рок и блус ще си избереш такава, която те устройва. За оригиналния говорител е вярно, но все пак е 10" и е някакъв ляв. За начало не е чак крайно лош. Ламповото крайно стъпало си проявява характера на усилване след средата, което е доооста силно за вкъщи. Чистият канал понася доста добре външни драйвове (според мен). В крайна сметка от проба глава не боли. За вкъщи е идеално, за репетиционна на мен ми идва малко слабо. Има из интернет и схема на footswitch-a - доволно проста е за изпълнение от който и да е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отиди в някоя репетиционна,където има 100 ватов с кабинет(топлата вода).Срещу 10 лева за час,ще добиеш представа

дали може да се ползва в къщи или не,дали звучи добре или не,че тежи и заема място е ясно.После каквото и да пробваш винаги ще правиш сравнения.Какво ще си купиш си е твоя работа,важно е теб да те кефи,а и парите са твои.

 

То и идеята не е вие да ми избирате техниката, а просто да получа генерални насоки кое си струва, плюсове, минуси и т.н. Споделяне на опит реално. И вече от това аз да си направя сметката кое ще ме устройва най-много за домашна употреба. Иначе е ясно, че универсални неща няма, или ако има - ще са най-често с голяма доза компромиси.

 

Петьо Бояджиев: Сега проверих, че Superchamp-a, който съм гледал е бил XD, а не X2, но вторият ми изглежда просто като "обновена" версия на първият. Лампите са същите (предполагам работят и в същата конфигурация). Ако имам възможност ще отида да го чуя със сигурност.

 

А за драйва - въпреки че "естественият" на усилвателя си е най-готин, при нужда винаги може да бъде предизвикан с ефект педал при доста ниски нива на усилване, както правя в момента, та и за този "проблем" си има решение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз бих добавил нещо към съвета на Ламби като кажа, че е добре да пробваш МНОГО неща в репетиционна. В MMG това няма да е трудно, понеже е магазин+репетиционна, а ако има и други такива места (отдавна не съм ходил по магазините), може да допълните темата с информация.

 

Не е задължително да пробваш само 100-ватови ампове с кабинет. Можеш също да пробваш 1х12 и 2х12 комбоусилватели, били те ламови, транзисторни, хибридни или моделиращи. Можеш да вземеш и приятел китарист, така че да сравнявате силата на звука и тона на различните усилватели едновременно, свирейки някаква песен, импровизирайки (соло върху ритъм, после се сменяте) и т.н.

 

 

Ако ще купуваш усилвател, хубаво е той да не е пригоден единствено за вкъщи.

Като оставя настрана тона (който е въпрос на вкус), за мен лично, едно от най-полезните неща, които можеш да имаш (освен наличието на поне 2 канала, превключваеми от педалиерата) е, да имаш на педалиерата копче, което при натискане, усилва малко усилвателя (все едно от master volume). По този начин (особено при група с две китари), човек може да е по-силен на солата, отколкото на ритъм партиите, което е особено важно за живото изпълнение, за да не се търси ненамираемия компромис между твърде силна ритъм китара и почти нечуваеми сола, от който в крайна сметка страда най-много слушателя.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще послушам съвета ти. Най-малкото за да имам ясна представа как свири лампа, транзистор и хибрид при различни нива на усилване, гейн, с различни мощности и през различни кабинети. Предполагам тогава вече ще мога адекватно да преценя кое ще ми свърши работа в момента и кое ми харесва най-вече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С извинение на двойният пост, направих избора си - VOX Lil Night Train глава + VOX V110NT 10-инчов кабинет. Мъникът е изцяло лампов, 2W при 16 ома, с чист и "thick" канал и има доста приятно гласче. Впечатли ме най-вече с чистият тон, който извади, слушах и AV-то паралелно с него - разликата беше прекалено чуваема за да я подмина и не оправдах покупка на кубето, само заради трите му вградени ефекта.

 

Отделно, успява да "изкриви" доста приятно и при не-големи нива, което ми е в плюс за вкъщи, а има и изход за слушалки. Пробвах го и през 12" инчов "open-back" кабинет - определено звучи страхотно, но на този етап ще се въздържа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ibanez TSA 15 не се набутвай с неща,които в един момент ще опреш до продаване при всички положения.Този амп няма кой знае какви екстри ,но е "истински".С него се учиш на свирене и е "keeper" ,kаквито и претенции да развиеш в бъдеще.Горе долу чисто нов е в твоя ценови клас.Имаше го по магазините.Извини ме,ако нещо не съм те разбрал ,но нямам време да прочета всички предишни постове.Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Рекох да питам в тая тема, за да не спамя излишно.. Мнения за Peavey Valveking 112 - гледам има един в базара и ми хвана окото... бях се насочил към моделиращата серия на Vox VT20x/Vt40x или евентуално Boss Katana (който май няма къде да чуя на живо, но отзивите са добри в нета - то си е роландското кубе със симулации на бос ефекти г/д ), обаче горепосочения си е лампа все пак...

 

При всички положения ще свири предимно вкъщи усилвателчето и не съм сигурен до каква степен ще се получат нещата с шума и съседите при Пийвито.. таа, мнения, съвети някой? Благодаря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Аз също се интересувам от електрическите китари, но за съжаление за сега нищо не разбирам. Ще следя темата, за да мога да се ориентирам, защото ми предстои такава покупка скоро.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми за да можем да помагаме с избора трябва да знаем малко повече и ти какво търсиш, какво искаш да свириш. Има една тема тук, написали са колегите съфорумници клик.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Здравейте, ако позволи колегата понеже е поприключил с купуването, а аз имам сходни проблеми...да ползвам темата.

 

Подминах 40-така и почва да ме удря кризата на средната възраст май отрано. Жената не дава да си купя мотор, тъй че ще трябва да бръмча с китара. Последно електрическа съм хващал в гимназията, група имахме ехееее...минали работи. Преди няколко години си купих от човек тук една фендер акустичка, много си я харесвам, но тя ми е за песни край огъня. 

 

Определено ми съм фен по-скоро на Лес Пол отколкото на страт. Нямам мераци за жива сцена, искам да си стържа вкъщи стари метъл благини. 

 

Спрял съм се на Epiphone Les Paul Special II. Чудя се дали направо да не си взема като за начало комплект, такъв например:

 

http://www.dv247.com/guitars/epiphone-special-ii-player-pack-ebony--57654

 

https://www.thomann.de/intl/epiphone_les_paul_players_pack_vs.htm

 

Сравнено с това

 

http://www.dv247.com/guitars/epiphone-les-paul-special-ii-electric-guitar-ebony--37103

 

разликата е 24 паунда, предполагам калъф, колонка, тунерче и разни други джиджавки изравняват нещата, китарата надявам се е еднаква.

 

В същото време това

 

http://www.dv247.com/guitars/epiphone-les-paul-special-ii-electric-guitar-heritage-cherry-sunburst--37105

 

е още по-евтино, да не би да има разлика, която не хващам или просто промоция? Как мислите, кой вариант да избера ако е тази китарата?

 

Като алтернатива се загледах в тази китара

 

http://www.muzikalen.bg/kitari/elektricheski-kitari/elektricheski-kitari-6-strunni/MOCKINGBIRD-ONE-BLACK-%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0-7987

 

предполагам заради добрата промоция, струва ли си да предпочета нея щом нормалната и цена е 50% над Epi-то? 

 

Честно казано за първата китара из целия нет, ютюб и т.н. само суперлативи като за китара за начинаещ, другата не се коментира много точно този модел.

 

 

Искам също да ви питам, понеже не съм пазарил онлайн от музикални магазини, има ли някакви 'благинки' и 'хитринки', които някой предлага, примерно да идва сетъпната китара? Или безпроблемна доставка в сравнение с други? Защото от доста места може да се поръча китарата (първата), цените варират, честно казано объркан съм.

 

Или пък има някаква много по-чудна китара, кото изпускам?

 

Втора ръка засега не, там вече ще е ако позадобрея и ми затрябва нещо по-висок клас.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така, алтернативния вариант вече го няма, но има друга на същата фирма, просто малко по-висок клас, пак на половин цена, моля имайте нея предвид вместо тази в предния ми пост. Макар че хич не исках китара с ръчка...

 

http://www.muzikalen.bg/kitari/elektricheski-kitari/elektricheski-kitari-6-strunni/MOCKINGBIRD-FR-%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0-7988

Редактирано от Candid
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^бих ти препоръчал Епифона. Флойда е забавна играчка, но до време. А китара с тремоло в този ценови клас, не е точно забавление, а по-скоро трън в гъза. Евтините флойдове разстройват, ако въобще работят нормално, смяната на струните е трудна за абсолютен начинаещ, интониране, сетъп и т.н. - също. Която и да вземеш рано или късно ще поискаш по-приятен звук и по-качестевена изработка така че взимай смело Епи-то. Китарите от стартовите комплекти са прилични за начинаещ. Ако искаш погледни и на Слаш стартер пакета. Същата китара, една идея по-добре изглеждаща (поне според мен), усилвателя мисля, че и той е читав.

Не ме яжте плс.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз си закупих точно стартовия сет на Special II, но Slash signature. Мисля, че и кубето е по-добро - и на вид, и на звук. Естествено кабел ще си купиш/направиш отделно, понеже този от комплекта за нищо не става. Ако имаш колебания пиши на Л.С. да ти изпратя снимки/клипове за въпросния сет. Всичко излиза към 500 лв.

Поздрави,

Димитър

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.