Jump to content
Българският форум за музиканти

Избор на ел. китара за начинаещ


Kris Dimitrov

Recommended Posts

Здравейте колеги.

 

От известно време свиря на акустична китара.

Имам електрически Squier Bullet Strat, но честно казано с него не мога да изкарам звука, който желая и като цяло китарата не е много добре откъм качество. Понякога фалшивият звук ме отчайва и ме кара да не барам китара със седмици.

 

Реших да инвестирам в нещо по-качествено, с идеята, че ще е хем по-удобно, хем по-задоволяващо като краен резултат. Ще свиря основно класически рок, хард-рок, метъл, алтернатив. Имам кубе, което ще ползвам главно за изход, а за процесинг минавам през компютъра - с BIAS AMP или BIAS FX (предстои ми да взема евентуално китарен интерфейс).

 

Привлече ме страшно много Schecter Omen Extreme 6 - грабна ме още от първият път в който я видях. От това, което прочетох разбрах, че са доста качествени китари, хареса ми и като звук и дилемата ми в случая е - заслужава ли си такава китара за начинаещ или да се хвърля към по-бюджетни модели - например SGR серията?

 

Приемам и предложения за други марки, нямам лични предпочитания, като евентуално максималният бюджет, който мога да отделя е колкото цената на Omen-a - около 1000лв.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Софтът винаги ще изкара посредствен звук. Евтината китара и тя помага за това, но е важен и аудио интерфейса. Защото включвайки китарата директно в неспециализиран вход ти още преди да стигнеш до компа се обричаш на неуспех. :)

 

За максимално добър резултат при свирене с комп има две основни изисквания - аудио интерфейс с Hi-Z вход и ASIO драйвер (за по-ниска латенция). То който има първото вероятно ще има и второто, но е добре да се провери.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аудио интерфейс ще има задължително (за който също мога да приема съвети). Поне засега мисля да използвам софтуерен процесинг, най-малкото докато разбера какъв точно хардуер искам. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма как със софтуер да й чуеш истинския глас на китарата.Иначе Шектър са добри китари като качество и то доста по-добри от булета.Вземи си някакъв усилвател малък за вкъщи.В пъти по-добре е.Иначе ти трябва някаква звукова карта за да извадиш сносен звук от Guitar Rig примерно.

 

Sent from my ASUS_T00J using Tapatalk

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам малко 10 ватово кубе Cort в тандем с BOSS-DS2 distortion ефект. Ясно е, че със софтуера няма да е на 100%, но поне на първо време ми се струваше по-разумният компромис вместо да купувам на сляпо.

 

Принципно като се позамисля, оптимален вариант е и да дам ~500лв за Schecter SGR-C1 и останалото да инвестирам в някакво добро комбо + някой друг ефект педал, но все пак бих желал да чуя и вашето мнение. Предполагам този път сте го извървели вече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Качеството на китарата (както спомена Heartman) няма да го чуеш "софтуерно". Най-грубо казано - с Гитар Риг и от сорта разликата между Скуайъра и Шектъра ще е примерно 5-10%, ако сравняваш в Маршал МГ-50 ще е 20-25%, ако е в лампова Бугера примерно 40-50%, ако е с H&K Puretone или Mesa Lonestar - 70-80% или колкото. Тия числа са измислени, разбира се, написал съм ги да си дадеш сметка каква би била файдата от ъпгрейда на китарата. Вече като удобство, изработка и т.н. файдата ще си я има, но като звук трудно ще чуеш потенциала на по-хубавия инструмент в амп средна хубост или някой пършив такъв. "Благодарение" на този феномен доста хора често твърдят, че Китара Х звучи почти 1:1 с Китара У, въпреки, че втората е 2-3-4 пъти по-скъпа. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За мен проблема в случая не е толкова финансов, колкото това дали като начинаещ "заслужавам" такова оборудване и мога да го оползотворя. Идеята изобщо не е с трици да ловя маймуни. Принципно смятам, че още ми е рано да трупам ракове с техника и би било чист overkill поне на сегашното ми ниво.
 
Но не бих отказал съвет и за едно добро кубе, което поне малко да разгърне потенциала на Schecter-a.

MOD EDIT: не цитирай предходното мнение! Мерси!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В общи линии нещата седят така: ако продължиш пътя си на китарист, развиваш уменията си и т.н., един ден, евентуално, ще стигнеш до там да притежаваш някакъв качествен амп, качествена китара и ефекти примерно. Т.е. ако искаш да постъпиш прагматично, купи си ги от сега щом имаш възможност или поне си купи сравнително качествени неща, т.е. някакъ лампов амп и китара. Много е вероятно на етапа, на който си, да не усетиш по никакъв начин защо този гиър, който евентуално имаш е "качествен", особено ако не минеш през "некачествен" такъв на основата, на който да имаш база за сравнение. С две думи приеми горните съвети на доверие и ги следвай, един ден е доста вероятно да си на такъв акъл. Другото което можеш да направиш е да минеш през повече некачествени неша, било то софтуери, инструменти, т.е. ако си от типа хора, които предпочитат да си разбият сами главата в стената (какъвто съм аз например) и евентуално въз основа на натрупания си опит ще стигнеш отново до горните мнения. Обобщавам: по-евтино ще ти излезе да си купиш направо правилната техника от сега, вместо да купуваш по-евтини и некачествени, неща, които после да продаваш, бидейки на загуба и евентуално накрая да си купиш "правилната техника". Разбира се за това кое е правилната техника (гиър) може да се спори до утре, всичко е субективно, но в по-обобщен вид става въпрос за някакъв лампов амп и китара по избор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Определно това, което казваш има доста смисъл и ми харесва подобен начин на мислене. Въпреки че нямам желание да скачам все още на "топ" клас, за сега как ви се струва подобна комбинация за начало:

 

Китара: Schecter SGR-C1

Комбо:  Roland CUBE 20GX или Marshall MG15 CFX /MG30

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С качествена китара и качествен усилвател шанса да продължиш да свириш е много по голям,сам каза че със сегашното оборудване не те кефи да свириш.Иди във "фурната" и разгледайте какви неща са показани,не всички си изкарват хляба с музика,НО уДоволствието да свириш с тези неща е несръвнимо.Като с Ферари /Трабант.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако си от София, можеш да пробваш да минеш примерно през магазин MMG, където има доста различни неща, и да ги помолиш да пробваш това-онова (а може и да си вземеш час в репетиционната, за да си откъснеш главата). Така ще добиеш малко реална представа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Очевидно си избрал китарата.

 

Изборът на кубе за домашно свирене - Роланда е по-добрият вариант в случая.

Има и Роланд мини кюб, което е почти същото като това, което си нарочил.

Разликата е, че минито може да кара на батерии и да свириш примерно с приятели навън.

Забелязвам, че вече го ползват по паркове и градинки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В интерес на истината още съм раздвоен и не бих отказал мнение за китара до около 600лв-700лв. За кубето трайно съм се спрял на Роланда за сега.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.