Jump to content
Българският форум за музиканти

Musikmesse - ден 2


musicman

Recommended Posts

Нови продукти, българското участие, концерти и храна за корави типове.



Вторият ден от моето посещение на панаира във Франкфурт ми се стори, че премина доста доста бързо. Почти всички павилиони имат хора, които могат да ти разказват увлекателно до довечера какво ново са направили или предлагат. Аз няма да ви губя толкова време, ами направо ще ви резюмирам най-интересното според мен.
Започвам с българските участници на Мюзикмесе. Най-силно присъствие имаме при акустичните инструменти и най-вече при цигулките. Цели шест фирми представят своите струнни инструменти, в по-голямата си част цигулки, но произвеждат още виоли и виолончела.
edrev.jpgpeykov-and-son.jpg
petko-petkov.jpg

Някои от тях като "Кремона", "Едрев виолинс", Петко Петков и "Пейков и син" съм ви ги представял и пердишни години, но тази имах удоволствието да се запозная с още две - "Грегорио Мартини" и "Стойнов - Андреева". Явно имаме добра школа, защото инструментите и частите се търсят в чужбина ("Пейков и син" произвеждат части са струнни инструменти). Тук пазар няма. Което не е учудващо, след като възпитаваме децата си в други ценности. Как е решен този проблем в Германия, можете да видите в предишната ми статия.
gregorio-martini.jpgstaynov-andreeva.jpg
И докато за качеството на цигулките не мога да говоря от първо лице (не умея да свиря на цигулки), то за китарите на Кремона мога. Тази година Кремона представиха един нов модел М10C. Помните, че миналата година за пръв път от много години насам пуснаха три модела, които не са класически. Та сега M10C се явява като модификация на бюджетната M10. Другото ново е че представиха 4 укулелета. Сериите са COCO и MARI, съответно варианти сопрано и тенор. И ако моите уверения за качество не са ви убедили, можете да прочетете мненията на колеги във форума или да отворите Guitar Center. Там определено разбират от китари.
kremona.jpg
Следват другите новости от изложението.
Drawmer показаха нов контролер за монитори MC 3.1. Това се явява новата версия на MC 2.1, обаче е разположен хоризинтално. Новият модел има повече входове, еквалайзер, възможност за размяна на левия и десния канал, възможност да ползвате микрофона чрез превключвател на пода, има SPDIF вход, но не са решили още дали да не сложат AES, когато го пуснат в серийно производство. Изцяло метален, доста солиден на пипане и се очаква да струва под 1000 евра.
drawmer.jpg
Новата 7-ма версия на GuitarPro се очаква да излезе до края на годината. Не ми разрешиха да снимам, било тайна. Изглежда много добре и се наявам да оправят стабилността на програмата.
Universal Audio минават на USB. Както знаете до момента малките интерфейси Apollo Twin, както и новите DSP карти бяха само за thinderbolt интерфейси, които се намират вамо на компютрите на Apple. За щастие на всички Windows потребители, от Universal Audio са решили да направят версии за USB. Честито!
uad.jpg
И докато Universal Audio правят преход към USB, то техните съседи по щанд от RME минават към Thunderbolt. Новият Fireface UFX+ вече предлага и Thunderbolt връзка, заедно с наличните в предишния модел USB 2 и 3, ADAT и AES. Хубаво е да споменем и впечатляващите 76 канала, разбира се чрез MADI разширение.
rme.jpg
Mackie показаха новите мини дигитални миксери ProDX4 и ProDX8. Те се явяват нещо като наследници на DL1608 и DL 806, с други думи управляват се от таблет или телефон, само че този път безжично, чрез bluetooth. Освен, че се управляват, bluetooth връзката позволява и аудио трансфер, например можете да си пуснете някаква подложка и да свирите / пеете върху нея. Както личи от имената им, единия е с 4 входа, другия е с 8 и макар, че най-удобно се управляват, чрез мобилното приложение, от Mackie са направили възможна употребата на двете устройства самостоятелно.
mackie.jpg
Нова конзола от Neve. Най-накрая успях да се докосна до легендарните Neve конзоли. На това изложение дебют в Европа направи конзолата BCM10/2 Mk2. 10 канала с 1073 микрофонни предусилватели и 1272 сумиращи миксери. Изглежда компактно и идеално би паснала във всяко домашно студио, ако не струваше колкото тристаен апартамент в Младост. Извън шегата, системата е предвидена за професионални студиа, и цената и е напълно оправдана за такъв клас конзоли. Но пък на нас не ни пречи да си мечтаем.
neve.jpg
Концерт на Dead Dasies. Един прекрасен завършен на деня беше, че към 5 часа на централната сцена заби супергрупата Dead Daisies. Който не ги е чувал, ще спомена само членовете: Doug Aldrich, Brian Tichy, John Corabi, Marco Mendoza, David Lowy. Снимах едно - две парчета за да видите атмосферата. В скоро време ще ги кача в youtube канала на muzikant.org.
the-dead-daisies.jpg
Прочети още.

  • Like 3
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.