Jump to content
Българският форум за музиканти

sw1tched

За живота и музиката от ирландски музикант в България

Recommended Posts

Запознах се и работих с него за пръв път в края на 2011-та. Джейми е вечно пътуващ музикант от Ирландия, който трябваше да е в София само за 2-3 седмици, но вместо това се установи тук. Почти 5 години минаха от тогава и наскоро ми писа, че отново заминава, този път за Барселона. Мисля, че има какво да се научи от него, и като музикант и като човек, затова и подготвих кратко документално преди да замине. Приятно гледане!

https://www.youtube.com/watch?v=Y1FfEU7Ewac

  • Like 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Готин пич, а преди седмица го видях да свири на Витошка само с ак. китара и двама полицаи го спряха. Аз отидох да ги питам защо и те казаха че, на Витошка е абсолютно забранено дори и без усилвател, но ако от общината разрешат - може.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Познавам задочно въпросния Джейми и за мен е изключително приятно че той и други стойностни музиканти от чужди държави правят все по дълги спирки в България и внасят определено цвят в родната сцена - примерно Алед Орду, Пиеро Епифаня, Ееро Турка ( не съм сигурен че така се изписва) и още поне 6-7 интересни птици прелетяха у нас, вярно за кратко, но какво пък.

Понеже някои хора много си обичат тематиката , как в България нищо не може и нищо не става освен чалга, ми ето че някои не-българин мисли другояче.  И тука не иде реч Стив Вай да се засели във Войняговци, а просто нормални музиканти които освен че са преценили че им излиза изгодно да живеят тук , също така намират начин доста упорито да правят музиката си на родна почва.

Share this post


Link to post
Share on other sites

На родна почва нищо не вирее,Кери,ако го знаеш изсвири една пиеса ,страшно свири класика тоя човек - е точно на Витоша и Патриарха а една женица направо се размаза - толкова добре го изсвири..та с него си говорихме - свирил е по чужбинско - ами повече пари ще изкараш.но всичко е по- скъпо,та те-така..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ами не ми се води тази дискусия пак вирее или не вирее. За мен е важно че всяка вечер имам избор от поне 3 места където мога да отида и да слушам читава музика. Може би не на нивото на Рони Скот бар в Лондон, ама все пак свястна. Пък ако ще да е щото сме евтини.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Стив Вай може и да реши някога да се засели в България.

.

Миналото лято Стив изкара лятната си почивка на Българското Черно море.

Като гост на семейство Сото - Джеф Скот Сото и българската му съпруга.

Имаше снимки, включително и как хапват шопска селад с рАкия.

Ами ако в Калифорни съвсем изчезнат пчелите или пък скоропостижно ( не дай боже) потъне.

А в България все пак успеем да запазим природата колкото е останала...

Не е невъзможно Стив да си вземе местенце и да си завъди кошери с пчели.

Примерно като поостарее, вчера го гледах записи - още е във форма ( Генерейшън Екс).

( тук сме повече хоби китаристи, Стив е хоби пчелар)

 

Но това дали Стив или някои други музиканти ще минат тук за кратко или ще се установят за по дълго, са

частни случаи.

Основният проблем, остава. И той е heres not the place. Както го каза продуцента на Менауор.

Естествено, територия, в която 90% от предпочитанията са чалга, БГ рап и кОнкурси Халва-джиян

няма как да е подходящо място. Преди 25 години, тези дето се качваха на масите бяха под 10 %,

оттогава стигнахме дъното и копаем усърдно, колкото и да е клиширано като израз.

Иначе географски сме в перифирията на днешната Римска империя, така че за Пламен, за мен

и за Вас има какво да се посети и чуе и види( все пак), но сами знаете каква е общата посещаемост.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Навсякъде по света "90% от предпочитанията са чалга, рап и кОнкурси", просто ние сме малка страна и оставащите 10% са прекалено малко число. 

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Много интересно е как въпреки че копаем дъното в момента има повече клубове и повече групи отколкото когато и да е било. Или ок , не разбирам аз от музика, ама в момента в София има 5-6 магазина пълни с техника , което преди 15 години беше немислимо. На кой ли продават тия хора, сигур чакат Стив Вай да дойде и да си купи някой Ибанец....

Па да продължаваме да копаем, то хубаво се получава.

Общата посещаемост е ок. Аз съм бил на концерт на Майк Стърн в Ню Йорк с двайсе човека вътре. И в интерес на истината като смятате че чалгата и рапа и конкурси за големото зло на българската музика , ми борете ги.

Какво е казал мениджъра на Меноур, слава богу , не са го чули хората, който всяка вечер свирят в София че да се настроят подобаващо.

 

Само че от хора като Джейми може да се научи как да се отървем от мноооооого характерната българска черногледност и че все некой ни пречи да блеснем. Или ще ви дам пример с мой приятел американец който живее е България - Jared Catoor. Та пича дава всеки вторник Безплатни групови уроци по китара и импровизация в апартамента си. За да си създаде среда и публика и да набира ученици. Ей така.А не да каже , абе ще им работим аз, яяяя....

Както и да е.  Аз пак казвам. Хората идват в България свирят и концертират. Останалото е чесане на езици.

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
Докато обсъждах някои въпроси за видеото, по които имахме малки разногласия, Джейми обобщи предпочитанията си със следното:

"All I want from it is that I am not seen as  a. solitary or b. too serious. The rest I leave 100% to you"

Които две неща, като че ли твърде често описват колективното ни съзнание. Но ако не е удачно да правя такива обобщения, то ще кажа, че най-малкото себе си познах в тези определения и това е нещо, което малко по малко се опитвам да изкореня, защото смятам, че стои в основата на много от проблемите ни както на лично така и на обществено ниво. Всеки, който познава лично Jamie е усетил позитивната енергия, която излъчва, дори и от видеото си личи. Той е такъв извън България, такъв е и тук, както ако си роб на нашия манталитет, ще го носиш със себе си където и да отидеш, докато не положиш усилията да го промениш или както казват "Wherever you go, there you are."

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Няма хоби пчелари,Тони - това е цяла наука,дядо ми гледаше пчели,после майка - е Бог да ги прости,,,аз ги продадох пчелите на еднин пич от Искрец - община Своге - абе моя край по бащиния - направо прехвърли  кошерите,беше ранна пролет ,то са захранки ,абе сложно..

А за манталитета - епа в нашия квартал чичо Румен изкара на лаптопа неква аржентинска станция - само блус и рок,отделно вади стари парчета от тубата - е стар китарист,какво да кажа - чалга не вирее там,въпреки че минават по улицата индобългари :mellow: ,а изровихме един Саз ,с малко ровене в нета го настроихме - егати шоуто- рок на акустична и баглама..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Споделям ви и едно EP, което направихме като допълнение на документалното видео, в случай, че харесвате музиката на Jamie. a0856805518_16.jpg
http://jamiemcdonaldandthenumbernein.bandcamp.com/album/done-before-it-wasnt

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Или ще ви дам пример с мой приятел американец който живее е България - Jared Catoor. Та пича дава всеки вторник Безплатни групови уроци по китара и импровизация в апартамента си. За да си създаде среда и публика и да набира ученици. Ей така.А не да каже , абе ще им работим аз, яяяя....

 

       Къде е това,бих го посетил...:virtuoz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.