Jump to content
Българският форум за музиканти

Избор на адаптери за бас "music man"


nikodin

Recommended Posts

Здравейте решел съм да се подменям адаптерите на баса(2 хъма), но не мога да преценя какво да сложа-EMG MMCS (MMTW) или Seymour Duncan SMB4D (SMB4A)? Искам да докарам звук подходящ за метъл и корове. Какво бихте препоръчали?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Субективен въпрос, със субективен отговор. 
Зависи от конкретния ти бас (дърво, струни), от начина ти на свирене и от субективното ти "харесване".

Аз смених едни EMG-та със  Seymour Duncan (но не тия модели), но това си е лично предпочитание. Трудно е който и да е да ти даде конкретна препоръка, освен ако не е с твоя бас, твоите ръце и твоя вкус.

    То ясно, че си с някакъв Мюзикмен, ама я дай повече подробности - може някой колега с такъв бас да каже нещо смислено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да да имаш право. Ами баса е Cort C4h и ми е изключително удобен, за това не искам да го сменям, а само да го ъпгрейдна. Предимно свиря с перце, но и доста с пръсти. Като струни досега съм останал най-доволен от Dunlop hevycore. Свиря в ре и дроп до. Като цяло търся по "ярък" звук с ясно отчетливи средни и баси. Не знам дали това описание ще помогне, но се надявам колегите, които имат опит и с двата вида адаптери да споделят мнението си. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спрях се на EMG-тата, но възникна следващ въпрос, активне или пасивни да са адаптерите?
На баса ми в момента имам електроника която е превключваща активна/пасивна. Не знам дали сегашните ми адаптери са активни или пасивни, но по пътя на логиката предположих, че са пасивни, защото могат да минават в пасивен режим, а и от тях излизат само 2 проводника. Дефакто имам бас с активна електроника и пасивни адаптери?
Другият въпрос е дали ще мога да сложа активни адаптери и да ги свържа към активната електроника или ще се наложи да я сменя и нея?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Активни, това е моето мнение. EMG би трябвало да се продават с техни си потенциометри, понеже не работят с други (или поне така твърди производителят). Ако искаш да имаш и активен предусилвател, ще трябва да си вземеш нов.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

EMG и на метла да ги сложиш звучат горе долу еднакво.. Ако търсиш характер от дърво по добре Seymor & D.  Но като чета за какви дропове става въпрос , мисля че всичко е въпрос на проба - грешка.

С уважение Г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

     nikodin, не избирай по марка, а по конкретен модел. Това го пиша, защото видях колебанието ти дали да вземеш активни или пасивни EMG, а те звучат много различно. Пробвай на живо или потърси и чуй в Интернет някакви записи/клипове  на адаптери за които мислиш. Дори записите могат да ти дадат насока - ако не да харесаш конкретен модел, то поне да задраскаш някой, който не ти допада.

 

    Ако сменяш адаптери е препоръчително да смениш електрониката. Вградените електроники на Корт са нисък клас (възможни са и изключения). 

 

    EMG MMTW може да се използва и като безшумен сингълкойл адаптер, което според мен не е подходящо за ниски строеве и стиловете, за които говориш.

 

    От моделите, които си споменал аз бих избрал  2 бр. SMB4А (с Алнико магнити), бих ги комбинирал с някаква електроника (може и на друг производител - пробвал съм STC3P, не ми хареса особено) и бих си поиграл с различни варианти за свързване - да използваш по една "половинка" от всеки адаптер,  паралелно/последователно свързване и т.н.  докато намеря една или няколко бленди които ми допадат и се вписват добре в звука на групата. За електрониката виж какви са честотите, на които работят корекциите. Аз бих избрал високи до около 4-5 килохерца за такава музика, но ако си фен на звук тип Корн, може да ти хареса и по-висока честота. 

    Твърдението на marvin the martian за потенциометрите не е вярно - EMG, а и всички активни адаптери за бас, с които съм се сблъсквал работят с 25 килоомови потенциометри.

 

    Последно, не прави сериозни модификации на баса - промяна на отворите, в които се монтират адаптерите, нови дупки за потенциометри и т.н. Рано или късно ще смениш този бас (колкото и да ти е удобен в момента) и е добре да може да се върне в първоначалното състояние, а адаптерите и електрониката да продадеш отделно - така ще имаш по-добра възвращаемост на парите, които си дал. Дори да искаш да имаш някакви допълнителни превключвания или повече контроли винаги могат да се използват пуш-пул или двойни потенциометри и да не се правят нови отвори. 

   

Редактирано от разбойник
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

     Твърдението на marvin the martian за потенциометрите не е вярно - EMG, а и всички активни адаптери за бас, с които съм се сблъсквал работят с 25 килоомови потенциометри.

 

 

Колега, нещо не си ме разбрал. Това не е мое твърдение, а на EMG. И не всички са с 25К потенциометри - активните модели на Seymour Duncan ги продават със 100 ;)

 

nikodin, имай предвид, че каквито и адаптери да вземеш, винаги има някаква вероятност да не ти хареса звученето им. Изгледай колкото се може повече демонстрации на различни модели в тубата, за да добиеш горе-долу някаква представа кое как звучи. Както каза един колега по-горе, всичко е субективно. Ако аз ти казвам EMG, това е защото ми харесва по-напомпаното звучене, а ти дали търсиш подобен звук, няма как да знам.

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След разговор с технически грамотни люде реших, че е уместно да въведа пояснение - да не остава грешна и заблуждаваща информация във форума. 

Характерът на сигнала при активните адаптери е такъв, че стойността на потенциометрите не влияе на звука, т.е. 25 или 100 килоома е без значение. 

Следващия път ще внимавам с обобщенията :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така и така е отворена тема за адаптери , та реших да попитам какво мислите за nordstrand като цяло и по-специално за Big Singles адаптерите

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тук има един колега,ако не се лъжа,с такива.Мисля,че той най-добре ще даде инфо от първа ръка.Преди седмица се рових за сравнения между Нордстранд и Бартолини,та от това което чух и четох,стана видно,че Нодите са по-скоро към брайт и "агресив" страната,както и с повече ръмжене.В крайна сметка си поръчах Бартолините,защото това е саунда който търся.Както и да е.То се чува ясно от долния линк.Ако търсиш брайт пикъпи с почти никакво ръмжене и добър пълен и "закръглен" тон,с достъчно ниски,Делано са едни от най-добрите - пиша от опит.Все пак зависи много дали ще ги ползваш в пасивен или активен режим,както и от преампа(ако има такъв).Успех.

Редактирано от evernas
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Идеята ми е да сменя моите фабрични бартолини МК1 (Ibanez SR 505).Търся нещо което да звучи малко по-стегнато и да става за рок и метъл

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

к

Идеята ми е да сменя моите фабрични бартолини МК1 (Ibanez SR 505).Търся нещо което да звучи малко по-стегнато и да става за рок и метъл

Би ли споделил кои басове ти звучат "разтегнато",за да придобием представа и така по-лесно да те насочим към марка и модел евентуално?

Ти имаш пълната противоположност като звук в сравнение с тези от видеото което постанах по-горе,ориентирай ни дали търсиш звук от сингъл-коил пикъп,дуал ин-лайн,кюад и т.н.,подсказвайки с тона на някой,модел бас и т.н.

Успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.