Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос относно смяна на лампи?


Recommended Posts

Здравейте! Имам няколко въпроса относно подмяната лампите на един усилвател. Моделът е Bugera v22. Имам го от 4 години но тъй като почти не съм го ползвал (свиря предимно със симулации на Positive Grid) не ми се е налагало до сега да подменям лампите му. Смятам сега да го сторя но искам да съм сигурен, че няма да направя някоя глупост.

Първият ми въпрос е дали има значение каква разновидност 12ax7 използвам при положение, че позициите са означени като 12ax7A, 12ax7, 12ax7B.

Вторият ми въпрос е дали е проблем вместо jj ecc83s да изпозвам ecc803s ( до колкото разбрах и двете са 12аx7 но различни разновидности).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То лампите с които излиза от магазина този усилвател са си за смяна, но все пак как стигна до извода че се налага да се заменят.

Предполагам трябва да има причина някаква?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами вече има повече шум, по-неясен и неотчетлив тон с по-малко високи. Макар и да знам, че стоковите лампи на марката са зле в началото тона беше по-добре от сега.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, повечето лампи, с които идват амповете, са кофти и са си за смяна.

 

Като най-най-общо правило пре лампите изкарват 4000 часа, крайните 2000. Новото производство вероятно доста по-малко. Но зависи и в какви режими ги използваш, примерно крайните няма да се "изхабят" еднакво ако свириш в къщи на 1 или на репетиции на 8.

 

Приеми, че и трите ти пре лампи са еднакви. Тъпо според мен e, че драйв канала използва по един триод от V1 & V2, а не само една отделна лампа, което щеше да даде по-добри възможности за донагласяне чрез подбор/смяна на лампи. Последната пък е гейн стейдж + cathodyne сплитер. Манджа с грозде е тоя амп... :P

 

JJ 803 е Long Plate, които е по-склонна към микрофонии и не се препоръчва твърде за хай-гейн ампове. В твоя случай не е много ясно как ще е, поне аз не се наемам да прогнозирам. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпроса ми беше най-вече свързан с наименованията на цоклите за предусилвателните лампи тъй като Bugera продават лампи със същите наименования и затова се зачудих... пишеше някъде, че А уж трябвало да са с по-малко шум...

 

Принципно разбрах, че често се използва комбинацията v1- tung sol, v2, v3 - jj tesla. Просто болшиството от хората са на мнение, че 803s са с не толкова мътно и по-стегнато звучене. Усилвателя го използвам както за класически рок и блус, така и с Blackstar ht-metal pedal ( tung sol ) в клийн канала за по-тежки неща.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно тези А, В, С след модела са нещо като ревизии, през годините са правили някакви промени по параметрите. Ама кой кога какво спазва и дали изобщо има вярно с оригинала... Особено пък да се сравняват различни производители... често нямат нищо общо.

 

Истината е, че докато нямаш много и различни лампи трудно можеш да прецениш какво ще ти звучи добре на теб в твоя амп. ;)

 

Tung-Sol повечко ги хвалят, но и цената им е двойна. По ламповите магазини има и специално селектирани бройки с по-нисък шум и/или микрофония и/или балансирани, но и там цената е двойна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тук навлизаме в едни детайли, които нямат много полезност и са много относителни като говорим за съвременното производство лампи и масови усилватели.

Балансирани предусилвателни лампи (т.е. такива, в които двата триода имат еднакви параметри - при определени условия) имат смисъл само във phase inverter секцията (и при това при long tail phase inverter), като дали имат смисъл се определя от дизайна и изпълнението на конкретния усилвател :) В случаят с Бугера не е невъзможно да има смисъл, но вероятността не е голяма. Идеята е двата триода да произвеждат еднакво усилване. 

А в твоя конкретен усилвател, ако е Cathodyne инвертора съвсем няма смисъл.

 

Различните буквени означения за всеки производител значат различни неща и в този смисъл е добре да се прегледа документацията на усилвателя - какво препоръчват Берингер за отделните позиции. И вече да се търсят лампи с такива характеристики.

 

Без да разполагаш с набор от налични лампи както писа Baby Thomas е трудно да се каже каква е оптималната комбинация за този усилвател.

 

Аз бих се поразтърсил в нета какво пишат и препоръчват ползвателите на ампа като марка и конкретни модели.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

По официални данни от Бернджър не открих да препоръчват други освен техните лампи. Но на доста места вече открих, че се използват двата споменати от мен бранда за конкретния амп, а също и цели сетове (3 предусилватени и 2 крайни) от същите марки.

Параметри на лампите на Бугера не успях да открия ( или просто не знам къде да ги открия), а на JJ и Tung Sol ми изглеждат сходни ( отново ... сферата на образованието ми е далеч от техническо и не са ми особено познати стойностите и значението им).

 

https://www.amplifiedparts.com/sites/default/files/associated_files/12ax7-tungsol.pdf

 

https://www.amplifiedparts.com/sites/default/files/associated_files/t-12ax7_ecc83s-jj_specificationsheet.pdf

Редактирано от dean_dime
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сори, под параметри имах предвид описателни такива, т.е. "първата лампа трябва да е с нисък шум, втората еди каква си". Някои от производителите пишат такива неща в ръководствата и това помага да се ориентираш.

Стигнал си далеч с тези datasheets :) Не е необходимо. А параметрите вътре са еднакви, защото са нещо като стандартни за този тип лампи.

 

А щом това пишат притежателите на ампа в нета  - значи поръчваш си JJ или Tung Sol (аз предпочитам тях, с изключение на JJ ECC803 Balanced Gold pins, която използвам за phase inverter в някои от усилвателите ми). 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Цялата работа е че има изписани безброй глупости из нета, сложи TAD 

Bugera идват с лоши чаркове не си заслужава дългосрочна инвестиция а и нещата не стигат до това да купиш скъпи лампи и просто да ги набуташ вътре. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

JJ са супер слагал съм ги на различни усилватели и навсякъде звучат добре.Никой не се е оплакал от тях.Цената е добра звукът също.Не съм пробвал тези с позлатените пинове,JJ ECC83S-GP (12AX7) Gold Pin може би да са по-готини, но са и по-скъпи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.