Jump to content
Българският форум за музиканти

Дайте идея как да получа SRV саунд


acoustico

Recommended Posts

Не сте ли искали никога да звучите като някой друг,че давате съвети да се учи техниката на SRV или да имаш друг звук,различен от неговия?
Това е моментен кеф на някой, който иска да звучи като своя идол.Затова всички марки правят продукти с името на ендорсърите, си защото после изкарват пари от това, че феновете на определен изпълнител посвирват и искат да звучат като него.

Заучаване на различни техники както и постигането на твой собствен звук са неща които се търсят с години,а може и така да си останат неоткрити.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз специално бих искал да имам възможноста да изкарам примерно 40 на най-различни любимци, отделно дето ме човърка да пробвам нови и различни звуци.

Колкото до изкарване на тон ала СРВ, без претенции силно да се долижавам, нито съм го вадил (освен някакви упражнения от китарни списания, минати под диагонал), нямам тежка ръка, не ползвам дебели струни.

И все пак с един Фендер Супер Ривърб, тюбскриймър Малка жица и обикновен фендер стратокастер хайуей , бях доста близко, направо казано в СРВ територия.  Оттам насетне са упражнения в звукоизвличане, което  е друга тема.

Примерно Цвъри и Александър Мариновски са такъв тип китаристи, от старата школа , със здрави китки и стабилно тоноизвличане. През годините Мариновски смени доста китари и ампове, но май най яко звучеше, когато беше със Фендер СРВ сигничър и Фендер Тонмастер кастъм шоп.

По едно време бях на косъм от купуването на СРВ сигничър, но при пробата се отказах. Въпросната китара , която се продаваше беше доста изтормозена и се отказах.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искали сме да звучим. Ама никога не сме звучали. А иначе каква е идеята за сигничър нещата е ясна - далавера и маркетинг за производителите. Както Фендер пак извадиха поредния Джими Хендрикс сигничър.

Цвъри с Джеф Бек сигничъра си звучи пак като Цвъри - ама той звучи така и като свири на акустична. И смисълът какт вече е дъвкано е да се гледат и вадят хватки и техники отколкото да се гледа сляпо кой с какво свирел. Ама пък ако човек има парите - що да не си купи някой vintage страт за 30К $ например....Аз нямам, затова и се мъча белким просвиря.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Някои успяват, други не - да звучат като някой друг. Дали това е добре е друга тема.

"А иначе каква е идеята за сигничър нещата"  - очевидно не е много ясна.

По принцип пазара се основава на търсенето и предлагането.

Лошите далавераджии-производители и техните маркетинг стратези

имат идея да печелят както от стандартните, така и от сигничър сериите, които предлагат, произвеждат.

Сигничърите идват по скъпи, защото има и пари и за този на който е сигнчъра или на този, който държи лиценза.

Например в случая СРВ - може да е семейството на Стиви, Лени (приятелката му), а може от фендер да са откупили правата. Ако артиста е жив - ясно, получава дял.

Едни се кефят и искат да притежават сигничър , други не.

Едни изпадат в безумно копиране на идола си, което може да става и на друг модел китара, но примерно са задълбали толкова, че вече немогат да свирят като себе си, чувал си не един или двама такива.

През годините съм наблюдавал Александър Мариновски, имаше различни сигничър китари -

на Стив Вай, Ван Хейлън, СРВ, Малмстийн, Зак Уайлд, както и други "нормални".

Винаги си е звучал като себе си. Пък междувременно се е кефел , че притежава модела на някой негов любимец.

 

В крайна сметка, сигничър или не, китарата е инструмент, за постигане не някаква цел.

За някой - творене не собствена музика, за друг копиране на някой друг, за трети - средство за изкарване на прехрана.

Редактирано от TONY
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

 Купи си един Fender Blues Juniour .. купи си и  tube screamer-a който се продава на предната страница от форума и си готов. Другото е .. свирене свирене и пак свирене.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз да се обадя на слабо време, освен техниката, която ползва Вон трябва и да му взлезнеш в главата и да мислиш като него! Иначе копи-пейст няма!

Редактирано от Георги Тотев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тука да ви кажа справедливо започваме малко тип мотивационни писания във фейсбук, главата на този, ръцете на онзи, следвай съдбата си, за да не те следва тя и така нататък какъв е смисъла на живота, вселената и всичко останало.

 

Това по принцип е така.

 

Но както писаха, все пак един Стратокастър, с добър усилвател с чист звук - Фендър например и един Тюбскриймър със сигурност ще го приближат повече до звука (не звученето, което е различно нещо примерно) отколкото Ibanez RG с Line 6.

 

Не е толко сложно :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговора е ясен отдавна и той е .... 42. :) :)

 

Мисля, че темата колкото е обширна, толкова и се изчерпа. Остава задалия въпроса да си извади съответните изводи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз да се обадя на слабо време, освен техниката, която ползва Вон трябва и да му взлезнеш в главата и да мислиш като него! Иначе копи-пейст няма!

Ами да,Албърт Кинг,Хендрикс и т.н.,мноого има да се послуша и поизвади та с това започва свиренето в този стил...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Без да искам да налагам мнението си, според мен подобен звук може да се постигне или наподоби по два начина:

 

- С поусилен(откъм гейн) clean(чист) канал, който не звучи много изцъклено (не е прекалено звънлив, с прекалено много високи честоти), като (ако самия канал няма достатъчно гейн) се бустне с бустер ( който също не звучи твърде изцъклено и по възможност запазва тона по-чист).

 

- С drive/crunch канал на усилвател, който също не е много изцъклен, и който звучи добре при много намален гейн (почти чисто), пак със или без бустер отпред, в зависимост от това, колко гейн има самия канал.

 

Може би на първо място обаче, трябва китарата да звучи относително "сладко" и плътно, но не прекалено глухо, да има подходящи адаптери (примерно някакви хубави алнико единични адаптери, или да кажем хъмбъкери, които също да не звучат плоско или тънко). Разбира се, добре е китарата да е от звънливо звучащите (фендер страт, някакъв суперстрат, или друго подобно, за предпочитане с "фендерска" дължина на мензурата).

 

PS: говоря са по-чистите SRV тонове, не за по-овердрайвнатите, които ползва в някои песни.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Основният тон е винаги чист, и напротив с доста повече високи от стандартния за повечето китаристи. Драйвът винаги идва от педал и сериозната атака. Като цяло доста хайфистки звук, ако мога да го кажа с някой синоним. Steel String Singer-a като цяло има много хай фистки звук балансиран в широка честотна лента и с много висока продължителност на тона (пее както се казва :) ).

Имайки предвид разбира се, че студийните албуми са записвани с масивно количество различни усилватели е трудно да се отдели един, но SSS сам по себе си най-добре го докарва. Доколкото (вкл. и копията) не са широко достъпни (за оригиналите да не говорим), един чист Фендер (SR или Vibrolux) e винаги са перфектен вариант.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз съм забелязал че е с повечко високи тона и си е доста изцъклен.В старото ми комбо пийви на брайт клийн канала звучеше доста SRV със страт разбира се.За буустването също не съм съгласен че се прилага по познатия начин за стягане на звука който се ползва в по-тежките стилове,а именно с волюм докрай и с гейн на нула.Според мен е чист тон и след това драйв от овърдрайва или по-точно тюбскриймъра.Уа-то също му е специфично като звучене.Той всъщност е бил голям фен на Хендрикс и го е наподобявал, но се различват като звук.С крънч канал или драйв канал с малко гейн се постига блусарски тон,но той няма много общо с този на SRV.Най-близкия звук на SRV наживо съм го чувал от няколко пловдивски китаристи,също и няколко софийски(няма да изброявам).Всички свиреха със страт със сингли и фендер комбота.Камиончетата различни,но примерно блус драйвъра,тюбскриймър,уа педал вокс или хендрикс.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.