Jump to content
Българският форум за музиканти

Къде да уча музика?


Recommended Posts

12 клас съм и много се колебая къде да уча. Нов български е твърде скъпо, музикалната академия е горе долу скъпо, но пък май се води най-добра, а пък софийски като цена мога да си позволя, но не знам дали образованието там е добро. Та реших да ви попитам... Искам да се занимавам с музика. Според вас на къде да се насоча? :)) Просто искам да чуя различни мнения и така ще ми помогнете да взема това важно решение. Благодаря предварително!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А ти с каква точно музика искаш да се занимаваш и колко сериозно миослиш да се занимваш? Да се занимаваш професионално с музика е доста трудно но не и невъзможно. Но пак зависи в каква свера на музиката искаш да бъдеш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Според мен в Музикалната академия - така мисля аз.

 

Софийският университет - аз съм го завършила и една от специалностите с които се дипломирах там е Педагогика на музиката с профил Класическо пеене. Реално за мен беше Ок, защото не преследвах кариера с тази специалност, вече имах средно музикално образование, учих при добър педагог - и в средното, и във висшето.

Но СУ няма да ти даде повече от един урок в седмицата по специален предмет, при това от скоро там специалният предмет се изучава факултативно, т.е. акцентът пада върху педагогическите дисциплини и теоритичните часове.

 

НМА има цял вокален факултет - ще имаш уроци по пеене, по актьорско майсторство, по вокални ансамбли и т.н. И най-вече ще попаднеш в правилната среда - ще си заобиколен от хора, които също растат в областта на тази специалност. Ако наистина искаш да се развиваш като певец, според мен там ще е добър вариант. Обаче задължително от сега се свържи с преподавател, по възможност който е в комисията и започни да ходиш на уроци при него, за да те знаят когато се явиш на изпита.

 

За НБУ не знам много. Знам че имат много, много добра база, че правят доста концерти, че ако искаш може да научиш - от теб зависи. И че семестриалните такси там са високи.

 

*

 

Може би някой който е учил в НМА или НБУ също трябва да се изкаже, всяко мнение все пак е субективно ;-)

 

Което и учебно заведение да избереш - успех!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Отиди в чужбина, тук музикалното образование е трагикомедия. Казвам ти го от личен опит. Завърших поп и джаз катедра в НМА, а сега ще се дипломирам в теоретичния ѝ факултет. Реших да уча магистратура там, защото мислех, че нивото ще е по-високо... Е, оказа се, че не е така. Затова търси реализация някъде по развитите страни. Тук нещата са много криворазбрани, колкото и да е тъжно. Българите не сме от най-култруните нации - все пак почнаха да се закриват опери и театри, което въобще не е добре. 

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 8 months later...

Абсолютна истина е, че музиката в България е изоставена от всякъде. Обаче имай предвид, че в чужбина се набляга на знанието, как да се буташ тук и там. Наблягат на това как да си прилагаш таланта, от колкото да си градиш самия талант. През цялото ти образование те учат, че трябва да си активен и да говориш с много хора, няма значение, че следваш с "композиране" примерно. 

 

Останах с впечатлението, че където и да учиш музика, успеха зависи от мотивация и смелост. Без значение, къде следваш, ако не използваш пълния капацитет на университета си, това си остава като 3-4 реда в CVто.

 

Не мога да помогна с препоръка на определени места, обаче те съветвам като си изградиш списък с варианти, да ги разучиш изключително добре и да определиш, кое съвпада с приоритетите ти. Звучи супер очевидно и просто, но много хора от моя набор не го направиха и сега съжаляват.

 

Пожелавам ти успех  :)  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

България не е адекватно място за изучаване на нещо различно от класическа музика. В учебните заведения, и конкретно НМА нещата варират от много добри при някои дисциплини и преподаватели до лоши при други, според запознати. Следвали приятели отбелязват, че са имали много добри часове по хармония, но по полифония Потурлян нищо не им обяснявал. Трябва да отбележа обаче, че имайки и бидейки учил както от българска, така и от чуждестранна литература, българските учебници по теоретичните дисциплини (ЕТМ, хармония, полифония, анализ, инструментознание, оркестрация, музикална акустика), с оглед класическата музика, не са по-лоши от чуждестранните. Визирам литературата, издавана между 50-те и 80-те години (напр. ЕТМ в превод от Способин, хармонията на Ал. Райчев...).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така като чета мненията,се отива към музикална академия,дали тук или в чужбина си е твой финансов проблем,но ако тепърва очакваш да се включиш в класическото пеене,без досега да си ходил на уроци........никоя академия няма да ти е достатъчна!?

Редактирано от iliev.p
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.