Jump to content
Българският форум за музиканти

Sign in to follow this  
newwave

M-audio - Твърде слаб сигнал от изходите

Recommended Posts

Здравейте, наскоро си купих втора ръка външна звукова карта на М-аудио, можете да видите спецификациите тук: http://ec1.images-amazon.com/media/i3d/01/A/man-migrate/MANUAL000018753.pdf  

 

Проблемът е че сигнала от изхода е толкова слаб, че саморъчният ми усилвател който работи перфектно с линейния изход на CD плеър, едвам едвам се чува когато включа картата към него. Изходите на картата са 4, като всеки един от тях може да работи като балансиран и не балансиран. Аз съм си направил кабелите не балансирани (използвам масата, и плюса от балансния изход, докато минуса е свободен и не свързан). 

 

Купих си предусилвател - готов кит - с операционен усилвател, монтирах го  в усилвателя, сега нивото е достатъчно силно, но шумът е нетърпим, като в по-голямата си част този шум е цифров, от процесите в комтютъра и самата звукова карта. 

 

Мисля че картата има някакъв проблем, според мен не би трябвало сигнала да е толкова слаб, и 4-те изхода дават еднакво слаб сигнал. Иначе си работят, а шумът който чувам сега е заради това че усилването на предусилвателя и усилвателя е МНОГО голямо, а сигнала твърде слаб.

 

В спецификациите на картата пише че с превключвателите на панела може да се избират два режима - балансиран, с ниво +4dBu, и не балансиран с ниво -10dBV. Само че!!! Като щракам превключвателите на режима, звукът се променя съвсем слабо - когато го включа на не балансиран мод, се уселичава съвсееем мъничко. Освен това!!! Освен това си направих следния експеримент, взех стари високоомни слушалки, и ги свързах между плюс и минус на един от каналите. Ако сигналът който излиза от там наистина беше балансиран, щеше звукът който чувам да е повече от два пъти (заради логаритмичното ни чуване) по-силен, отколкото между масата и плюса или масата и минуса... Нали принципа на балансирания изход, е че сигнала върви по плюса и минуса с различни полярности. 

 

Не знам какво да мисля, някой може ли да ми каже дали е нормално сигнала да е толкова слаб? Мисля си че може би картата е предвидена за усилвател с мноооого голямо усилване и почти никакъв шум, но това ме съмнява. Освен това, сигнал +4dBu обърнат във волтове е близо до този който излиза от линията на CD плеър - около 2 волта. 

 

Възможно ли е картата да е с думнали операционни усилватели на изхода? Не малко пари дадох за нея, нарочно исках стара звукова карта за която няма драйвери за съвременни уиндоуси, за да знам че е добра и евтина защото няма поддръжка.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Смени си кабелите със обикновени TS (моно) кабели.Нещо такова:

http://www.musicworld.bg/bg/c_3030/i_49726/Bespeco_SLPJ600_Guitar_Instrument_cable.html

http://www.musicworld.bg/bg/c_2267/i_49749/Bespeco_SLY2JR180_Audio_Interlink_cable_1_8m.html

Интерфейса ти работи с кабели със TS (моно ,небалансиран) или TRS (стерео ,балансиран) жакове.

Не е необходимо да модифицираш TRS кабели.Просто използвай обикновен моно кабел.Друго което се сещам са настройките на системата.Използвай ASIO или WDM драйвер.И тествай със друг марков усилвател.Също ако си пускаш музика от WinAmp или друг плейър няма да имаш звук.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Благодаря за отговора, за съжаление не е това проблема. Аз не съм споменавал, но съм техник по образование и професия, занимавам се с електроника професионално и са ми ясни нещата с кабелите. Не съм модифицирал кабела, аз сам си направих два кабела жак към чинч, качествени са и работят. Ако искам мога да си направя и входа на усилвателя балансен, мога и да използвам много по-добри операционни усилватели за предусилвателя (това китче го купих само за проба)...  Драйверите си ги качих от оригиналния диск който върви с картата, използвам асио. Имам звук от всичко, от ютюб, от плеърите, от рипър... При това е хубав сочен звук, - до колкото мога да го чуя през целия шум. Шума знам от къде идва, знам как да го махна но това което ме шашка е защо изходите са толкова слаби. Картата поддържа и директен мониторинг, значи подавам сигнал на входа на картата от изхода на друг предусилвател, към който съм включил микрофона ми, включвам на директен мониторинг и воала - отново хубав звук, но пак слаб! И това е на всички изходи. 

 

Това нормално ли е? В смисъл до сега не съм имал външна звукова карта от тоя тип и не знам дали е нормално, или са ми продали карта с изгоряли операционни усилватели на изхода и слушам сигнала директно от даковете без никакво усилване :( 

 

Някой може ли да пробва да свърже обикновени слушалки към такива изходи на същата или друга звукова карта с такива изходи, и да ми каже дали се чува тих но достатъчно силен звук че да е ясен - така се чува когато се свържат слушалки към изход на CD плеър. При плеъра нивото във волтове е около 2, а при тези карти на теория +4dBu трябва да е около 1.2 волта, което отново е напълно достатъчно за да захрани слушалките колкото да се чуват без да се мъчи човек да се заслуша много много. Като говоря за включване, имам предвид с жички - при чинчовете на плеър, или директно слушалки с "голяма" букса в балансиран или не балансиран изход на карта. 

 

Имам чувството че картата ми не е наред, изходното й напрежение е слабо като от детекторен приемник, или като на грамофонна кристална доза без предусилвател. не виждам логика в тези звукови карти да се ползва такова слабо ниво, за да е адекватен усилвател който работи с такова входно ниво, трябва да е абсолютно безшумен.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не би трябвало да е толкова слаб сигнала. Имал съм най-различни външни саунд карти и да когато включиш слушалки в изходите трябва да се чува слабо, но се чува добре. А защо взе такава стара карта - аз имам подобна m-audio duo но и използвам само цифровия изход и я включвам в другата ми карта да имам още 2 входа. Инъче никога не бих я използвал през ЮСБ като звукова карта. За евтина карта можеше да си вземеш примерно такава - Цък - имам съм я и за тази цена е супер. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Значи съм се прецакал... Сега я отворих и вътре има един подут отгоре електролитен кондензатор 470  микрофарада, ще го сменя, макар че платката е трислойна и ако някой от крачетата му прави контакт със средния слой тежко ми и горко, направо ще го изкъртя така че крачетата му да останат на платката и ще запоя новия кондер за тях. На всички входове и изходи има по един нискошумящ операционен усилвател 5532. 

 

Patzo, твоята дуу карта можеше ли да работи без адаптера, само с usb кабел свързана към компа? Човекът дето ми я продаде каза че тази може и даже ми я продаде без адаптер, та аз си приспособих мой си... Вика ми той че картата е тествана, и че работила без адаптер, аз я свързвам с лаптопа, и тя не работи, не свети лампичката и нищо... Пиша му аз, бях готов да я върна. После прочетох в упътването че й трябва адаптер и свързах и тръгна и вече бях спокоен. Човекът беше МНОГО некоректен, дори не ми се извини че ми е продал нещо в не пълен комплект (без адаптер). Сега си викам че може да ме е изментил :(

 

Взех тази карта защото исках добра карта, която да я намеря евтино поради факта че няма поддръжка на съвременни уиндоуси. Тази работи до уиндоус XP, на седмица и осмица и десетка няма написани драйвери. Аз така или иначе предпочитам XP и дори на най-съвременните и бързи машини го слагам защото ми е любимия уиндоус. Тази карта поддържа МИДИ  и аудио. Миди клавиатурата ми няма usb изход, и исках да я ползвам през картата. 

 

И аз така си мислех за изходите, много ме учуди този мега слаб сигнал, но щом казваш че твоята си вади нормален сигнал значи проблема е в моята карта. Аз не мога да й намеря схемата, ще опитам да я оправя, но с трислойна платка е много много много трудно и рисковано. Сега ще я включа гола голеничка без кутия да й меря напреженията, нищо чудно да е изгорял стабилизатора който храни изходните операционни усилватели. А на оня ще му напиша много сърдито писмо, ама не сега, че и без това съм ядосан. 

 

Защо не би използвал тази карта към usb изхода, смяташ че е лоша ли?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Пусни някаква синусоида към изходите и ги закачи към осцилоскоп, за да им видиш нивата. И дали се сменят "достатъчно добре" +4dBu и -10dBV.

Share this post


Link to post
Share on other sites

В момента нямам осцилоскоп, но съм сигурен че не ми работи смяната на напреженията в изхода, в режим балансен изход, би трябвало да чувам сигнал между плюс и минус на балансния изход ама при мен няма накова нещо, между плюс и минус няма никакво звуково напрежения. Сега ще проследя схемата до колкото мога и ще видя подутия кондензатор какво захранва, мисля че крайните операционни или всички операционни нямат захранване в момента и слушам сигнала от дака директно, за това е и толкова голям шума предизвикан от цифровите превключвания в картата и лаптопа. 

 

Някой може ли да ми каже дали тая карта би трябвало да може да работи само от усб порта когато е включена към компютър, или задължително трябва да се включи адаптера? Щото при мен не работи без адаптер, и ако това не е нормално ще мога да се насоча по-добре към проблема за да го реша.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ужас : )) Както си и мислих, - между общата маса и нито един от крачетата на операционните усилватели, няма напрежение - те има повреда заради която те не се захранват. 

 

Яко ме учудва нещо - кондензаторите са за големи максимални напрежения - 35 волта, също така има два стабилизатора за прекалено високо напрежение - един за плюс 15 волта, и още един за минус 15 волта, както и един за плюс 5 волта. И ако последния - този на 5 волта е напълно нормално да е тук, то за тия на 15 волта много ми е чудно защо са тук и каква им е целта - нито адаптера (който според упътването е за 9 волта), нито напрежението което идва от компютъра по усб кабела (5волта) е адекватно за стабилизатори на 15 волта! Тия стабилизатори за да работят адекватно, им трябва напрежение поне 19 волта, което в тази карта не проумявам от къде ще получат - защото в нея НЯМА преобразователи на напрежение................. На тези стабилизатори в момента има около 2 волта. 

 

На подутия електролитен кондер има около 6 волта, и то с обърната полярност (плюс на минуса му и минус на плюса му)

 

Освен това чипа който е контролер за usb връзката, два от краката му и без лупа виждам че са окъсени с калай - сякаш някой друсан тайванец го е запойвал с smd станция и се е олял сериозно.

 

Аз съм в шаш!!! 

 

Извинявам се ако темата става прекалено "техничарска" като за музикален форум, но съм сигурен че тук има не малко хора които разбират от електроника. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Сега погледнах модела. То това е проектирано по времето на Брежнев някъде... :D Дано не си дал повече от 40-50 лева.

 

Силно се съмнявам да може да се захрани от ЮСБ-то на компа, тъй като "оригиналния" захранващ адаптер е 1А, а ЮСБ-то пуска максимум половин.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Вземи си Steinberg C1, както е казал човека и си спести хиляди проблеми. Аз имам UR серията и е чук.

И кажи кой е тоя тарикат, за да се знае, че е измамник и да не купуваме от него :)

Ника му кажи примерно.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Дадох сотина... Изкарах сигнал директно от преобразователите балансен стерео сигнал от единия чип, и от другия, както и входове. Директно на изхода на чиповете сигналът в 200 омовите ми зенхайзери е толкова силен че може да се слуша без усилвател, но чиповете пекат доста, което е опасно и сто процента прави изкривявания. През усилвателя няма да е така, не знам колко е изходното съпротивление на чиповете ама ще им прочета много подробно данните в даташита. По този начин както съм го направил, заобикаля директно 16 операционни предусилвателя, с което си осигурявам спестяване на много изкривявания - поне така биха ми казали аудиофилите : )), - че всеки елемент по пътя на сигнала влошава качеството. Усилвателят ми е клас А с мосфети, от  CD плеър направо къртеше със супер качество, а изхода на тия преобразователи е доста по-добър от на повечето битови сд плеъри. 

 

Остава обаче да разбера проблема какъв е, след смяната на подутия електролит нищо не се оправи. А той е подут защото му се подава напрежение с обратен поляритет, естествено беше да се скапе. И новия ще се скапе ако не намеря проблема. Нито един от операционните усилватели след преобразователите няма захранване, и засега се чудя от къде е проблема. Нямам в момента лупа за да разгледам контролера за USB  порта как е запоен, струва ми се че на 3 места има капка калай между крачетата, обаче ако отдолу са на обща писта това е нормално. Утре ще си купя една лупа. Ако са окъсени, може би това е причината картата да не работи нормално. Не  знам нищо за нея, може да е била някаква "куца" бройка.

 

Ако я бях взел за 30-тина кинта добре, ама аз се изръсих с доста повече............. Че е стара не ме притеснява, даже предпочитам по-старите апаратури защото новите са по-капризни. 

 

Търсенето на проблема продължава, въпреки че вече мога да си ползвам картата : )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ще го кажа ника само че трябва да вляза в продавалник през компа на приятелката ми че там съм логнат. МНОГО Е НЕКОРЕКТЕН!!!!!! Иначе картата ще си я оправя, но ако на мое място беше човек който не е техник, щеше да е назад със стотина лева!!! Тя и сега работи както съм изкарал изходи и входове, даже може би работи по-добре, защото съм махнал всякакви операционки и превключватели - глезотийки които със сигурност внасят поне малко шум.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Леле, включих усилвателя директно в един от изходите на преобразователя и... няма такъв звук! Направо кърти, без всички предусилватели и със слушалков еднотранзисторен усилвател в клас А, изпълнен с много качествени елементи, и най-добрите слушалки които съм слагал на ушите си - зенхайзер hd224, от 1979...

 

Но още не знам какъв е проблема. Мисля че стабилизаторите на плюс 15 и минус 15 волта са тук във връзка с изхода "омни". Но сега на тях има странни и много ниски напрежения, а най-много ме притеснява обратното напрежение върху кондензатора. Тоя кондензатор го грози ужасна опастност да се подуе пак. Ако не успея да намеря пълната схема на картата ще трябва да следя пътечките и с тези в средния слой ще видя бая зор. Ама си заслужава, звукът е много по-качествен от този на най-първия ми сд плеър някога (а тези след него бяха с много гадно качество). В слушалките няма НИКАКЪВ шум дори усилено докрай, няма шум дори намален докрай! Страхотна динамика. Правя тестовете с иначе много качествени записи в wav формат с композиции на Бах, и на моменти чувам как на някой места духовите инструменти не са записани много хубаво, нямат тая плътност която има клавесина например.  (Не съм аудиофил, техник съм и се занимавам с музика любителски, и не вярвам че кабелите имат посоки и такива неща, но че всеки елемент по пътя на сигнала го влошава мисля че е неоспоримо.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

РАЗРЕШИХ ПРОБЛЕМА!!! МНОГО СЪМ ТЪП ТЪП ТЪП ТЪП ТЪП!!!!! Ще паднете като ви кажа - адаптера с който трябва да работи картата е:

 

9 волта AC!!!  Аз я захранвам с прав ток, а тя работила на променлив! Чак сега разбирам за какво са всички диоди и стабилизаторите на 15 волта - с диодите и кондензаторите е изграден умножител на напрежение. Много ясно че няма да работят операционните усилватели, чудя се как работи цифровата част без адекватно захранване... всъщност не се чудя, през диодите идва достатъчно голямо напрежение че да тръгне стабилизатора на 5 волта който храни цифровата част.

 

Направо ще се побъркам - такава ТЪПОТИЯ никога не бях виждал! В един руски форум прочетох за подобен проблем с аудиофил м аудио карта, и от там малко по малко навързах нещата. Там един чоевк пита "защо ще изберат от м аудио такова странно решение на въпроса със захранването, - променливо напрежение от адаптера и последващо умножаване и стабилизиране в картата", и отговора ме утрепа направо - "защото от м аудио са имали на склад голямо количество такива адаптери, и са се чудили хорицата какво да ги правят".

 

Аз съм в шаш, но поне съм спокоен че картата ми работи. Утре си купувам едно трансформаторче на 9 волта, и съм на 6, хихи = )))))))

Share this post


Link to post
Share on other sites

Сега ако бях някакъв аудиофил, бих заменил всички операционки с ad8066 : ))))))) Ама няма да го правя, само ще сменя електролитите навсякъде с по-качествени че да няма пак подути. 

 

Обявявам проблема за решен : ) Много шантав ден беше P*

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Similar Content

  • By canev
   Здравейте!
   Опитвам се да свържа Marshall Valvestate 8040 със звуковата ми карта Scarlet 8i6 ( 3rd generation), но без успех. Маршалчето си има line output, картата си има line inputs , но.........
   Това е ръководството на Маршала, а това на картата.
   Прилагам и снимки от панелите на картата и Маршала.  • By Joan
   Здравейте,  Искам да започна да композирам, миксирам и записвам динамични мелодет вокали и някви електроники като trance, индъстриъл, синтпоп, даркуейв, прочие. Накратко искам да започна да правя музика. Съвартиранта ми разрешава да му ползвам част от техниката, която включва: мониторни колони, един кино микрофон зенхайзер mzh 416, един вокален стар микрофон - Audio Technica AT4040, един от сървърите му (има 48GB RAM,) за VST инструменти, с които ще правя инструментали и кино рекордера му zoom h6 (със EXH-6 за допълнителни канали). Кино рекордера можел да се ползва като звукова карта, ама се притеснява да не му изгоря някакво фантомно захранване или нещо такова, та по тази причина и аз се притеснявам да не му го изгоря, ако го ползвам за звукова карта? А и едвали ще мога да записвам достатъчно чисто с него, та ще ми трябва да си купя звукова карта, специално за целите ми? Как мислите, права ли съм, че ще трябва да си купя звукова карта? Доколкото разбрах за мелодет записи се гони голяма чистота, така че искам при избора си на звукова карта да взема такава с която ще мога да записвам с максимум чистота, а това в моя случай ще засяга само запис на вокали или бъркам? Доколкото ме посъветваха разни другари не трябвало да има голяма латенция. Това нищо не ми говори и грам не разбирам от звукови карти, затова моля да ми помогните. Бюджета който съм отделила е 730лв. но, ако си струва да инвестирам и има смисъл мога да налея и още.
    
   Също, тези микрофони ще ми свършат ли работа? Или доникъде няма да вършат и ще ми трябва да си купувам и микрофон? 
   Също, сървъра му поддържа само usb2, това означава по-ниска скорост на трансфер. Това има ли значение за звуковата карта? Мога да взема за 20-30лв един usb3 контролер и да го инсталирам в PCIE слота. Не може да бутва ssd от него, но след като системата е заредила си работи usb3 контролера перфектно.
   А дали usb3 ще е достатъчно за скоростта?  Мога да му ползвам и другия компютър, където има usb 3.1 и type c, а на дъното има един Thunderbolt хедър. Обаче за съжааление този му компютър има само 32ГБ РАМ, а сървъра му има 48ГБ, а на мен за виртуалните инструменти ще ми трябва колкото се може повече рам. Има ли смисъл да ползвам Thunderbolt/ type c/ усб 3.1. ? Или мога да си мина със усб2 или да си мина с pcie контролер усб3.0 или 3.1?
    
   Пускам темата най-вече за да ми се помогне с насоки и конкретни предложения каква звука карта да си взема? Всякаква информация, която ми дадете смятам, че би ми била полезна.
    
   Много хора ми казаха задължително да си взема Focusrite като марка и за конкретен модел доста хора ми препоръчаха да взема: Focusrite Scarlett 18i8 2nd Generation.
   Някои ми препоръчаха Focusrite Clarett. Други ми казват, че Mackie Onyx Producer 2.2 е по-добър от всички focusrite алтернативи...  а други ме насочват към Native Instruments Komplete Audio 6. Кое да избера, кой да послушам? Всеки препоръчва различни звукови карти. 
    
    
    
    
    
    
  • By miro977
   Реших да си направя скромно домашно студио, което ще ползвам за запис на рап песни. Та въпроса ми е как ще вади по-хубав звук? Ако си взема Behringer c-1u? Ако си взема Behringer c-1 +  Behringer Xenyx Q502 USB? И ако може да ми кажете какво представлява, за какво служи и с какво ще ми помогне звуковата карта? Може и да предложите някой друг вариант, но бюджетът ми е около 250лв. и за това се съобразявам какво вземам.
  • By feko1
   здравейте колеги имам само едно малко питане някой сблъсквал ли се е с звукова карта
   motu 828 mkii и ако въобще някой е работил с това нещо какви впечатления има от нея,и дали може да работи с windows защото доколкото съм  чул е за Mac OS X. благодаря предварително.
  • By master_gamgee
   Здравейте колеги. Търся повече информация и лични впечатления за тези три модела на Tascam.
   Намерих коментари във форума, но не ми дадоха достатъчно информация.
    
   Някой има ли повече впечатления за качество, стабилност, функционалност на тези интерфейси?
   Преди не съм използвал продукти на Tascam, като изключим обикновено CD устройство за компютъра, професионален Audio CD рекордер и мобилен аудио рекордер с микрофонни входове. От тези джаджи бях доволен.
    
   Чувал съм/чел съм че по принцип Tascam правят хубави неща и затова се колебая за закупуване на някой от тези три интерфейса. За мобилни ситуации ползвам един портативен професионален рекордер на Sony, но той няма микрофонни входове, а и искам да се оборудвам с външен аудио интерфейс за лаптопа си, за да мога хем да съм мобилен, хем да имам микрофонни входове, хем да имам малко повече възможности за запис и обработка на аудио.
    
   Тези три модела ги гледах в сайта на Musicworld.bg. Цената им е приемлива за бюджета ми (около 300 лева). Изискванията ми са следните:
   - безпроблемна работа под WindowsXP, WIndows 7/32bit, WIndows 7/64 bit (единия лаптоп с който работя е с 64 bit архитектура и Windows)
   - 2 микрофонни входа с приемливи като качество (за цената си) микрофонни преампове
   - фантомно захранване за микрофонните входове (с опция за изключване)
   - индивидуален контрол на нивото за всеки микрофонен вход
   - 2 линейни входа, които обаче да не минават през микрофонния канал (работил съм и с такава карта...получавах повече шум или повече изкривяване, когато прекарвах линейни сигнали през мик. преампове)
   - изход за слушалки с потенциометър за нивото
   - 2 линейни изхода
    
   опционални (незадължителни) изисквания: MIDI IN/OUT, SPDIF IN/OUT (коаксиален и/или оптичен), ако е възможно - да се захранва през USB порта, direct monitoring (тоест да си чувам входовете директно в изходите, без латенция)
    
    
   На базата на тези изисквания приемам съвети и за други интерфейси с цена около 300 лева...НО да не са M-audio. Имам PCI модели на М-audio. Вършат прилична работа, но съм брал ядове с външни модели и не искам такива.
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.