Jump to content
Българският форум за музиканти

Помогнете да определя причината за изключително нисък output на китара


Recommended Posts

Китарата е с два сингъл адаптера, свързани по стандартна схема с 2 адаптера, 1 volume, 1 tone, 3-way switch (адаптер->ключе->volume/tone->жак).

Проблема: output-a е почти нулев - трябва усилвателя да е усилен на макс за да се чува със силата на да кажем акустична китара (не е просто по-тихо, а направо е все едно почти ги няма адаптерите).

Какво проверих и направих дотук (без резултат за съжаление)...

1) Ключето (3-way switch) е от типа дето е затворена кутия и не се знае какво се случва вътре, но е от качествените такива - меря съпротивление между крачетата му с мултицет и там, където трябва да е окъсено си е окъсено, там, където трябва да е разделено си е разделено при всяка от позициите; няма връзка и между маса и сигнал; приел съм, че ключето е ОК в резултат на това;

2) Потенциометрите volume/tone - свалих ги, мерих ги с мултицета и въпреки, че всичко изглеждаше ОК и показваха верните стойности (те са и двата по 250К), ги замених с два по 500К, свалени от друга китара (в същата конфигурация); без резултат но приемам, че потенциометрите не са проблем;

3) Адаптерите - разпоих и двата от ключето и ги залепвах с тиксо на един кабел към усилвателя, след което при нормални нива на ампа ги почуквах с метален предмет и се чуваше пръщене с нормално ниво (сравних с един хъмбъкер в същата конфигурация, естествено той беше малко по-шумен но не чак толкова, че да индикира проблем на сингъла); И двата показват съпротивление около 6К Ома, което на знам дали е правилното, защото нямам техническите параметри на адаптера и не знам точния им модел, но за сингъл ми се струва нормално; Приел съм, че и в тях не е проблема заради описаното, както и заради факта, че при превключване и двата се държат по един и същи начин (малко вероятно е да изгорят съвсем еднакво);

4) Окабеляването - свалих и презапоих абсолютно всички кабели в китарата, два не ми харесаха като качество и ги смених с по-добри; при презапояването съм осукал всички кабели сигнал/маса на спирала; Не мисля, че има проблем в кабелите или спойките;

Ето и малко допълнителна информация, която се надявам да помогне в разгадаването на драмата:

При сглобена китара след всичко описано, включвам един кабел в жака и меря с мултицета на другия му жак - дава съпротивление около 32К Ома и не се влияе от превключването на ключето (нек, бридж и паралелно двата, все дава 32К Ома) - това определено не е нормално, но не мога да преценя каква е причината за него.

При същата постановка въртя volume-то и при максимално намален потенциометър, на изхода на жака дава съпротивление 0, като се завърти, става пак 32К Ома.

Последното ме кара да мисля, че проблема не е и в жака (не съм сигурен дали съм прав), но след всичко, което направих (описаното) май само той остана непипнат...

Ще съм благодарен ако споделите идеи откъде идва драмата. :)

Редактирано от therealbadmadafaka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Провери внимателно всичко отново, дали е вързано правилно, на мен редовно ми се случват подобни неща и винаги грешката е по невнимание. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами гледах го пак, гледах и схемата на модела - всичко е свързано както е по схемата. Жака има ли шанс да се прецака и да се държи така, както съм описал..? В нета попаднах на мнение, че ако се получи ground loop това може драстично да намали нивото на output на адаптерите - има ли такова нещо..?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре де,пробва ли с друг кабел?

Понекога уя идва от скапани кабели.

Редактирано от Hillbilly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Направи няколко снимки, да видим какво е положението.

Сложи само букса в жака, без кабел, и пак замери съпротивлението при минимално и максимално усилване.

Виж дали и потенциометъра за тон ти влияе на изходното съпротивление.

Аз имам един кабел, дето се мери около 30 килоома без да е вързан някъде, та задължително пробвай директно на буксата да замериш какво става.

Редактирано от dzwer
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами разпои кабелите от жака и измери съпротивлението на изходните кабели и ще разбереш дали работи жака.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сутринта разглобих отново и разпоих жака. Самия жак си е ок (не е окъсен), а съпротивленията, които меря само на кабела, който е запoен към жака са по-нормални и се влияят от позицията на ключа.

Под жака бях сложил една по-голяма шайба, която опира в екранировката и при монтиран жак с разпоени кабели, показва нула съпротивление между масата на жака и примерно масата на ключето или на някой потенциометър, демек със сигурност има сериозна предпоставка за ground loop. Проблема на практика се появи след отваряне за почистване на нещо дрънкащо вътре и шайбата я добавих при това отваряне. Явно проблема ще се окаже точно ground loop в жака, но ще докладвамсъс сигурност довечера като пробвам.

 

Сега се чудя, след като отстраня проблема, да оставя ли 500 килоомовите потенциометри, или да си върна 250 килоомовите... :)

Освен, че така би трябвало да има повече treble (което за мен е по-добре) заради този на tone контрила, сещате ли се за някаква негативна последица от замяната на 250к логаритмичен (А) с 500к линеен (В) за volume..?

Редактирано от therealbadmadafaka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С линеен ще имаш по-"цифрово" усилване, а не плавно. И трудно се гласи междинен звучец дето да не е на нула или на МАХ сигнала.

За липсата на високи се слага един кондензер (май 330 pF беше стойността) и заспива всичко! ;)

 

Неотдавна ремонтирах китара с подобен проблем, само дето липсата на сигнал не беше перманентна, ами само от време на време. Оказа се една неизолирана масичка че е доста близо до някакъв пин със сигнал и при определена позиция на Луната и Юпитер те се допираха оставяйки нищо на изхода. Ама докато го издиря...

 

Този метод е трудоемък, но гаранция ще свърши работа. Разкачи всичко, отначало без потове и щракалки дори. Започни 1 по 1 да свързваш и така докато бъгне. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може да се направи с копче "ЦК" да се сменя съпротивлението на потенциометъра от 500 на 250

1/(1/500К+1/500К)=250

Демек ако се върже успоредно едно съпротивление 500к с пот. 500к получаваме 250к

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мда, разликата във функционирането на линеен vs логаритмичен ми е ясна и общо взето съм като, че ли по-ок с линеен тип усилване. По-скоро въпроса беше за съпротивлението - дали 500к не са прекалено много за volume на сингли, защото повечето схеми със сингли, които съм гледал, са с 250к..?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има все още някакви ентусиасти явно... :)

Пък на някои китари ще им се изгуби "vibe"-a, ако им се махнат синглите...

Та много ли са 500к за volume на сингли или са ок..? :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно  :coolp:

Идеята ми с резистора горе е че се променя съпротивлението с "ЦК" ключ, демек в едната позиция на ЦК-то пота е 250к в другата 500к, 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Притеснението ми беше да не би да затихва прекалено рано при намаляване (демек полезния ход на врътката да е намален), но не стана така, така, че ще си оставя тези потове.

Иначе проблема заради който пуснах темата 99% беше в масите (оставям 1% за мистерия, която е по-добре да остане неразкрита)... :)

След идеята за шайбата под жака прегледах хубаво фабричната екранировка (алуминиево фолио на пикгарда, на който са монтирани всички компоненти) - въпреки, че беше доста качествено и старателно изпълнена, на практика беше перфектен пример как не трябва да се прави екраниране - всички елементи контактуваха с фолиото, а има и отделен кабел за маса...

В крайна сметка подобрих изпълнението като изрязах фолиото около дупките на всички компоненти освен volume потенциометъра (в който се събират най-много маси). Не съм съвсем сигурен във файдата от това, понеже пикгарда е алуминиев (анодизиран и не е проводим при тестване с мултицета, но не знам доколко тази изолация "държи" под стегнатите гайки на компонентите), но пък и със сигурност не съм навредил на схемата.

 

@lyu_records: Супер идея за успоредния резистор, но си мисля, че за volume-то няма много полза - по-скоро за тона мисля, че ще има по-голям ефект. А може и да се доразвие с ключе с 4 крака и да се сменя на практика целия контрол от 500К на 250К, или пък с пуш-пул потенциометър... А може и ключе с 3 позиции и да сложиш два различни резистора успоредно на потенциометъра за още повече опции. ;)

@Baby Thomas: И аз така знам за "правилото" но то не пречи в някои къстъм шоп изпълнения на известна марка, ползваща сингли, да има и потенциометри от по 1 мегаом (ако може да се врява на снимки и информация в нета, защото разбираемо производителите не показват какво има "под капака" на къстъм шоп моделите)... Виждал съм и маркови китари с хъмбъкери с по 500 ома (без "кило") потенциометри и за volume и за tone... :)

 

Благодаря на всички, изказали мнение в темата. :yes:

Редактирано от therealbadmadafaka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.