Jump to content
Българският форум за музиканти

Кое е най-важно


pacman

Recommended Posts

Вратата, момче, вратата. Винаги е ставало във вратите. Иначе и според мен дръфцето е най-важно. Следователно изработака.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 45
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

На моята кремонка, електрическата, като я допра до нещо кухо, но дървено (гардероба примерно) и получавам е*ахти усилвателя :cheers:! Тъй че и не само с ънплъгд китара става :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами може би зависи и от дървото не знам. Аз като я допра до бюрото и вибрациите му се предават и започва да се чува звук и от него.

Добре аз стигнах до следния момент: (ама не твърдя да съм прав...)

 

Удрям струна. Тя започва да вибрира. Китарата също започва да вибрира и в зависимост от дървото, конструкцията тя вибрира различно и от това и струните вибрират различно и щастливите малки адаптери хващат различни трептения :cheers: Това ли е идеята?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пръстенца, пръстенца... и малко мозък и душа.Иначе материално-всичко има значение, дори твърдостта на метала, от който са изработени прагчетата, дебелината им, дървото, фингърборда, разположението на адаптера, на магарето и т.н. и т.н. ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен:

 

В най-голяма степен влияят адаптерите - като вид и като разположение. Това важи особено ако става дума за класически тип звук - било Джаз бас, било Пресижън, Мюзикмен и пр. Последните години някои производители на адаптери за бас се опитват да правят и модели, които да предават максимално вярно звука на дървенията. Там вече случаят е друг.

Освен това даден адаптер може да ти хареса много на един бас, а на друг - не. Да не говорим за влиянието на усилвателя.

 

След това идва дървенията, след това струнник и позиции.

 

Това което казвам е много обобщено и, к-хм, почти не е вярно, но не мисля че може да се даде по-точно степенуване. Нещата са страшно шантави. При промяна на един компонент се променя начина по който "работят" останалите.

 

Пример от личен опит - на един бас имах масивни и твърди (като материал) позиции . Тонът не ми харесваше съвсем, но смятах че с подходящ усилвател ще бъде ОК. Смениха ми позициите с по-малки и по-меки и басът зазвуча, ами, съвсем различно - промениха се комбинациите от адаптери, които ползвам за дадени песни, промениха се и настройките на усилвателя.

В този случай промяната беше за добро, но с една друга тояга стана провал - басчето не беше лакирано, а на мен ми омръзна да му се притеснявам и да го мажа с разни масла и го дадох за лакиране. Лакираха го супер, ама високите му нещо понамаляха :cheers:

 

При един добър инструмент има баланс - използвана е подходяща електроника в/у подходяща комбинация от дървета и конструкция в търсене на определен тип звук. Не е въпроса да наплескаш пет кила фирмени части върху някаква дъска с трудно за произнасяне име, да му пръснеш два пръста гланцов лак за да лъщи и готово - custom, hand made, one of a kind и прочие глупости.

 

Айде стига, че цял offtopic-роман написах.

 

Със здраве!

Редактирано от разбойник
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За звука обаче като че ли адаптерите имат най голямо значение + ефектите след това.

абсолютно НЕ съм съгласен с теб!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

имах бас с талашитено тяло беше много гъзърски - със седефени инкуструкции(не съм сигърен дали така се пише)точно като баса на Мотли Крю и червен

сън-бърст - излеждаше манияшки и имаше страшно удобен гриф

но тялото - уви от пресована стърготина - звука - лош

сложих Сеймър Дънкан - точно на Стив Харис модела - звука си остана скапан

тогава Бисер - нашия басист от разпадналата грапа Аквилон,който е доста на възраст и с 15 години свирене в Италия и Фендер Прецизън и Фендер Джаз собственик - ме светна - На това пресовано тяло каквито и адаптери да сложиш - все тая :read:

сега съм с Овърленд -полски прецижън бас - и със Стив Харис адаптера - направо откъртва

(сравнявайки го с 1600 левовия Фендер Хайуей на мой приятел е съвсем малко по зле)

е аз съм само любител басист-свиря предимно на китара :evil:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

според мен мн важно за саунда на един увайаващ себе си басист е да не е пиян на у4астие..какво ще каже6 прав ли сам...баса е мн вайен ама наи вайното е пръстите ти да не са купени от илианци

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пръсти в Илинеци нема... а и да има, кой знае к'во ще можеш да изсвириш с тях :) А за алкохола-няма лошо, всеки си знае кога и колко му влияе-аз например удрям от време на време до 3-4 малки по време на свиренето-не ми пречи :headbang:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

както казва бате steff вайното е кунките да не са ти от илиенци 6тото тогава ще стане страшно.за хубав саунд требе вси4ко дайе и да си се наял преди да свирне6.малко апаратурка малко по-добро бас4е и си хиена отвсякаде... :beer:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:D Вземи един Орфей и му сложи нови струни.После го включи във Фендер басман 400.

После вземи един як бас например Фендер джас бас и го включи в някое гадно българско ампче :D

Мисля че първата комбинация ще звучи по-добре :D :green:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:D Вземи един Орфей и му сложи нови струни.После го включи във Фендер басман 400.

После вземи един як бас например Фендер джас бас и го включи в някое гадно българско ампче :D

Мисля че първата комбинация ще звучи по-добре :D :green:

Много ясно! А като му смениш адапторите с някакви по-прилични, разликата ще е осезаема...само да не е направен от пресован картон ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

БасМен, в голяма заблуда си, брат ми.Ама много голяма.Кажи ми къде искаш да включа моя бас, да видим дали няма да звучи, може и във ВеФ даже.Ела после да те заведа прия няколко приятели с репетиционни, добре оборудвани, да ти поговорят малко за полу-качествени басове като Squier например(не Орфей), и как звучат те в апаратури като Ампег и Трейс Елиът.На теб ако ти е било по-лесно да дадеш 500лв за кубе, отколкото 5000 за бас-нормално е да мислиш по тоя начин-наистина е много по-лесно :(

Редактирано от Steff
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.