Jump to content
Българският форум за музиканти

регулиране на екшъна на LTD M200FM


vakata5

Recommended Posts

Здравейте,купих си ESP  LTD M200FM и с много усилия смъкнах екшъна на 1мм. на първа струна и 1,6мм. на шеста струна мерени на 12-то прагче,като има леко бръждене.Има ли някой със същата китара и постигнал ли е по нисък екшън?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз свиря с подобен екшън на моето LTD H-1001.
Нормално е да има фрет бъз с такива екстремистки екшъни, ти какво очакваш?

Просто когато свириш на клийн китара ще свириш по-лекичко с дясна ръка, а ако е яко метъл с гейн до дупка, слагай по-дебелички струнки и наказвай! :)

 

От това по-ниско е безсмислено, струните като трептят винаги ще се удрят в прагчетата, тънките струни при бендове повече от половин или 1 тон ще "забиват", а динамиката на звука просто заминава на кино.

 

За най-добър тон свириш със стандартен екшън като за ел. китара - 1.6 - 2.2

Всичко под това е с компромиси. Аз знам моите и си съобразявам дясната ръчичка. Но когато друг хване китарата ми става "олеле, майко" :D
Ако ползваш много легато техники, можеш да смъкнеш още малко басовите, но реално няма никога да звучиш добре на чиста китара.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На моя Хоризонт съм с 1,5мм на 1-ва и 1.8мм на 6-та на 24 праг.Нямам бъз.Но както правилно отбелязва Акерфелд зависи от много неща.Аз лично свиря с 8-ци струни,тънките струни браждят повече,но пък имам много лека дясна ръка,не свиря ритъм,така че за мен е добре.Също ако бражденето ти не минава през амп-а,не мисля че трябва да те притеснява.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сложна работа.Ако под нът-а има подложена пластинка,можеш да я махнеш.Друг е въпроса,че щом е сложена,сигурно има защо.Ако няма остава само пилене на дървото под нъта,но това си е работа за професионалист.

 

Edit:Ако под "струните при нъта" имаш предвид не непременно точно там,а да речем първите N броя прагчета,това може да се оправи с тръс рода.

Редактирано от ZLE
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@vakata5

ako като натиснеш 3то прагче (по този начин 2ро е натиснато също) и трябва да провериш при първо какво е положението... така може да "диагностицираш" висок NUT.... ако е това или Лютиер... или си взимаш "резервен" нът(за да можеш бързо/лесно да възстановиш щетите ако не ти се получи) и пилиш него докато на първо прагче да има съвсем малко разстояние

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако не ти зъзне на свободна, струна недей го сменя. Принципно колкото по-ниско при нъта, толкова по-добре, стига да няма нещо дразнещо на свободна струна. Така изпилен нът се доближава до концепцията за нулево прагче. И понеже се заключва, има си подложки за нът, които може да се сложат под него. Ако не намираш, режи капачки от буркани :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Туй баба ми ако те чуе ще скокне от гроба и ще дойде да те пречука. Капачките от компоти бяха свято нещо, биеше с точилка през пръстите само да се доближиш до тях. Да не говорим ако имаш ножица и кроиш нещо... :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.