Jump to content
Българският форум за музиканти

След шест години свирене се оказва, че не мога да си настроя китарите


Satanachrist

Recommended Posts

Да, знам, че звучи не смешно ами направо трагично. Случаят е следният: Настройвам си китарата и баса с AP Guitar Tuner, като не ползвам микрофони. Всичко става с директно включване към sound картата. Тунерът показва, че всички струни са с точност между 0 и 0.3, което означава, че инструментите са настроени почти максимално добре. Записвам някакви неща с няколко линии китари, после записвам бас, слагам линията с барабаните и всичко е тип-топ. Обаче, като сложа клавири, които са export от Reaper с разни VST симулации, микса звучи дисонантно някак си, не мога да го обясня точно. Просто нещо дразни ухото и това е. Мисля, че китарата ми и баса ми са или по-ниски, или по-високи от pitch-а на клавира. Опитвах да вдигам и свалям височини, нищо не се променя, само става по-зле. Мен не ми пука особено за клавирите, защото мога да си аранжирам инструменталите и без тях ама не е там работата. Някакви идеи ако имате, ще се радвам да споделите. Иначе, както китарата, така и баса са си записвани директно. Няма микрофони и т.н. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вид да не си транспонирал нещо в MIDI пистите.

Защо не настроиш китарите по клавира? Тъкмо ще сравниш с тунера и ще видиш с колко мърдат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ :greenball: .

 

Горният коментар, макар да е казан на шега, може би има право. Ако правилно разбирам това, което си написал и наистина не става дума за неразбиране на материята, то виждам следните възможности:

 

1. Китарата не е сетъпната добре, за да е вярна по целия гриф.

 

2. Синтезаторите са малко или много флшиви (което вероятно е коригируемо - прекарай сигнала от синтовете с loopback във входа на звуковата карта и виж какво показва AP Tuner за тях).

 

3. Има някакъв проблем свързан с честотата на семплиране, или пък някаква разсинхронизация (малко вероятно).

 

4. Самите виртуални инструменти, които ползваш звучат твърде синтетично.

 

5.(това ми се струва най-вероятно) - в един перфектно консонансен микс, където всичко е идеално вярно, понеже е синтетично, често живи инструменти звучат фалшиво или най-малкото странно. За да звучи по-реалистично един такъв материал, понякога е необходимо, да има някакво умишлено леко фалшивеене, както и раздвижване в ритмиката (humanize) при барабаните. И за да стигна по-далеч, ще кажа, че има жанрове, които например не правят голям кеф, ако пианистът ги свири на идеално настроено пиано - нещо се губи - няма колорит.

 

Идеалното често пъти е една малка извадка от реалното - музиката е нещо малко или много живо, което налага наличие на контолирани количества неидеалности.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Thank u all за мненията. Относно сетъп-а - проверявал съм интонация и т.н. и звучи, поне за моите съмнителни уши, добра. Доста видеа изгледах за основните действия, които се предприемат в такива ситуации ако се съмняваш, че инструментът е фалшив, та до сега не съм открил нещо по-съмнително. Може и да има де, предположенията ми не са гаранция. Самият факт, че при запис на 4 китари и 2 бас линии дисонанс няма, говори, че китарата е сетната добре лично според мен. Между другото, забравих да отбележа, че за клавирните линии не ползвам никакъв инструмент. Единственото, което правя е следното: пиша ги на Guitar Pro, експортвам midi файла и в софтуера за звукозапис и звукообработка им слагам разни VST симулации. Че звучат синтетично нещата, звучат обаче не чак толкова, че да звучи по-зле от на едната камара Atmospheric Black Metal изпълнители на 21 век, чиито албуми се качват през час в youtube. А относно точка номер 5 - дано да има някакво решение и да не се налага да се примирявам с леки неидеалности, защото така или иначе си страдам от вечен перфекционизъм. Най-вероятно няма да го приема, като вариант.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хрумва ми една идея как да си провериш записаните вече китари (дали са прецизно настроени).

Качи си приложение от типа на Melodyne.

Отвори записания файл през него.

Ако си запознат с тоя тип "auto-tune" програми, ще се сетиш каква ми е идеята. Ако не, ето такова нещо се вижда на екрана: 

 

melodyne.jpg

 

Можеш лесно да видиш дали тона ти е ОК или мърда нагоре-надолу. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен ми хрумна че може при свиренето да се повдига тона ако натискаш с дланта.Другото което ми хрумва,че ако не е проблема в китарите и баса,значи е в клавира.Първо решение ползвай някакъв VST, а не да прехвърляш от друга програма.Миди може да се пише и в DAW с който записваш.Може би при прехвърлянето да става нещо.Второ решение махни тез' гадни клавири :greenangel::greenball:

Редактирано от Heartman
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей така се случва като човек прескача етапи в развитието си на музикант.

 

Провери си сетъпа на китарата с тунер - 0, 3, 5, 7, 10, 12 прагче, на всички струни.

Запиши си една гама ми мажор тон по тон в три октави, в четвъртинки, с метроном, 

Изсвири същото с клавира. Смеси, слушай.

 

Един струнен оркестър с общо 120 струни се настройва на слух за 10 минути. Проверява се за 10 секунди. Ще остана с впечатление, че компютрите ни пречат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди време съм носил китарата на сетъп обаче явно след продължително сменяване на струни, нещата са се разбъзикали отново. Както и да е, хич не ме бива в тия технически неща и не мисля и да рискувам да се опитвам сам да я сетвам. Явно ще се носи пак някъде на майстор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Изгарям от професионално любопитство да чуя :music: най-после тези записи, защото подозирам че, може да има проблем и с темперацията на клавирите, а не за тюнинга - има разлика м/у тези понятия! Ако можеш пусни записите само на клавирите, а преди това всичко накуп.  :yes:

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Надявам се да ви ги отвори, защото съм ги сложил на private да не се виждат по принцип...
1. Само клавир:
https://soundcloud.com/ovaderofficialpage/synth-onlymp3
2.Само китари:
https://soundcloud.com/ovaderofficialpage/guitars-onlymp3
3.Всички заедно:
https://soundcloud.com/ovaderofficialpage/complete-failuremp3

Редактирано от Satanachrist
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

https://www.dropbox.com/s/lbl33yudnk135hh/Guitars%20Only.MP3?dl=0
https://www.dropbox.com/s/ktscs8lzair75rv/Synth%20Only.MP3?dl=0

https://www.dropbox.com/s/t4tyafq6qvltqcl/Complete%20Failure.MP3?dl=0
Това са линкове през дропбокс, защото с тоя саундклауд нещо май не се получава, не знам. Знам, че има нещо, което много ме дразни и не мога да разбера какво. 

Редактирано от Satanachrist
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.