Jump to content
Българският форум за музиканти

Струни за Drop C


Rezachka

Recommended Posts

Здравейте,

 

Днес си взех първата бас китара. Всичко точно, но не очаквах да е толкова трудно да се намерят струни.

Някой знае ли български магазин от където да намеря комлект за 4 струнен бас, нещо от рода на Dunlop Heavy Core 55 - 75 - 100 - 120, или евентуално D'Addario EXL220-5 40 - 60 - 75 - 95 - 125, от които да не ползвам първата?

Или продават ли се някъде единични бройки?

Баса дойде фабрично със струни D'Addario 45-105, но в Drop C настройка са ми много меки, особено четвъртата, направо не става...

 

Едит:

Натъкнах се на тези, не съм чувал до сега тази марка Rotosound, заслужават ли си?

 

Поздрави,

 

Иван

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет, Rotosound 66 са си класика и макар да не свиря с тях, на мен ми допадат. Дали ще ти харесат на теб е друг въпрос. Нищо не пречи да пробваш, а и в България изборът на различни размери струни е меко казано ограничен. Според мен вземай смело.

Можеш да погледнеш и тук за други варианти: http://musicdivision.bg/%D0%91%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B5-bass-guiatars/bass-strings

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имай предвид, че горното магаре (nut) не е нарязано за толкова дебели струни и ще се наложи да се разшири, което сам не можеш да направиш. Освен това е и еднопосочен процес, т.е. веднъж разширен, nut-ът вече няма да може да се ползва със струни за стандартен строй.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тези Rotosound които линкнах сега забелязвам че са със стоманена намотка, така че ще търся комплект който е със никелова. Странното е че като потърся струни в Google ми показва само руски магазини в резултатите :)

В Music Division лесно се намират DR струните от серията DDT, които уж са си за дроп настройка. За съжаление това да пробвам дали ще са ми удобни не е хич евтино. Май ще се ориентирам към техния 065 - 085 - 105 - 125 комплект...

 

@blr

Прав си, ще трябва nut-а да се разшири. Аз не свиря в стандартен строй, китарата ми е в drop c винаги. и този бас съм го предвидил да е в същата настройка, но предполагам винаги може да се смени нъта някой ден...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мога да си едит-вам последния пост вече, но някой може ли да изрази мнение: тези срещу тези или тези. 15тина лева е разликата в цената, не е малко, като по-евтините варианти са дори с една или две струни повече.

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От скоро съм с тези на единия ми бас http://www.stringsdirect.co.uk/strings-c1/bass-guitar-strings-sets-c34/rotosound-rb50-roto-bass-nickel-on-steel-roundwound-bass-guitar-strings-50-110-long-scale-p996 и съм доволен, но аз си търсих също специално никелови.По принцип ползвам Дадарио стейнлес стиил и не знам как трябва да се държат никеловите, но вече няколко месеца с не голямо изпозване са ок.Колкото до нъта,според мен първо пробвай.Има шанс,макар и малък да стане със струни до 0.125.Ако не, с комплекта и при Диката за сетъп :),което май си е най-добрия вариант.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо не уточняваш каква е китарата ,и по-важното със каква мензура е.Ако е с нормална 34" мензура и е 4 str. ще имаш голям проблем да "дропнеш" във C.Пробвай със тези : http://www.thomann.de/gb/warwick_black_label_dark_lord_set.htm ,но ме съмнява да се получи ако китарата не е поне 35".Иначе DR са прекрасни струни.Аз също си "дропвам" 5-тата струна във А със extender tuner,но при мен 5-та струна е 37" (fanned frets system).Има едно основно правило: ниските струни звучат по-добре(дефинирано) във дълга мензура,а високите във по-къса.

Пиша ги тези "неща" за да те предпазя от излишни експерименти и главоболия. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля,че басът на колегата е Cort (от раздела фукня :) ) и по дефолт приемам че 34'.  Иначе, chobbi, наистина си прав. Главоболията са налице при по екстремните дропвания със стандартна мензура, но не смятам, че са причина да се откаже човек. Варианти има - сингъли, максимално добър сетъп и свирене с едно на ум ;). Самият аз ползвам 34'  бас и свиря в дроп А, т.е. DAEA, ползвам сингъли на Дадарио както следва - 0.070, 0.090, 0.110, 0.145, но и си признавам, че има негативи.

Според мен за C или дроп C, по горе споменатите струни са ок и ще му свършат работа, поне за първо време.

Колкото до Уоруика от линка, тях до колкото знам ги дават за доста по-ниски строеве, като F. Преди да започна да използвам Дадарио, пробвах синглите на Уоруик блек лейбъл с изброените от мен размери и бях ужасен колко зле звучат 0.140 и 0.145-ците им (останалите бяха ок).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да,не е лошо да експериментира човек,но най-накрая се достига до истината.Аз точно това се опитах да спестя (експериментите,излишното време и разходите).Иначе има доста добър вариант за сингъл струни-Piramid strings.

За мен най-важното "нещо" за да звучи добре една бас китара( особено при такива екстремни ниски тонове) е мензурата.

Да не изпадаме в подробности как се променя теншъна и от там усещането и свиренето...но мисля,че това е въпрос за друга тема :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Баса е Cort C4H, постнах снимки във фукнята, не се сдържах ;)

34" е. Нямам много понятие от бас китари, но имам желанието. Как избрах съответния бас? Най-вече по външен вид и, и защото беше с намалена цена. И също защото мой приятел има 5 струнния модел и беше много доволен от него.

Басистът на едни от моите любимция, които свирят в Drop C, Killswitch Engage, свири на бас със 34" мензура. И до колкото разбрах от тук ползва струни 55-75-95-120. Ако е вярна информацията, поправете ме ако греша... Друга любима група - Parkway Drive, там басиста до колкото виждам е с musicman stingray, който също е с 34" мензура, а те пък свирят в Drop B, какви са струните, обаче - не знам.

Когато взех спонтанното решение да си купя бас китара, въобще не се замислих за мензурата, признавам си...

Взех комплект струни 040 - 060 - 080 - 100 - 125, като няма да ползвам 40ката. Не са сложени още.

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако дропваш всички струни с два тона, то реално при ползване на комплект за 5 струнен без най-тънката струна, ще трябва да вдигнеш всичките с един тон!

С който и да е комплект за 5 струнен бас с дебела струна от 0,120 нагоре няма да имаш никакви грижи за това!

Тук проблем ще е, че усилието за грифа ще се увеличи, тъй като ще натягаш с един тон нагоре всички струни. Това да го имаш предвид.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Свиря в подобна настройка - с половин тон нагоре (Drop В ) с Fender Jazz Bass - също 34". Преди ползвах струни от петструнен комплект, като махах първата, но отскоро ползвам DR STRINGS DROP DOWN TUNING BASS EXTRA-HEAVY 4-STRING 065"/125". Има ги в Music Division - мисля че имаше и вариант 60-120. Като цяло съм доволен - не са от най-евтините, макар, че като се замисля отдавна не съм купувал евтини струни така, че цената не е определяща за мен. Честно казано не съм пробвал други марки - от доста време свиря с DR и Elexir само, но Elexir нямат такива комплекти (става въпрос за България) и трябва да взимам комплект за петструнен бас, което ми е почти два пъти по-скъпо.

Редактирано от Perrin
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ъпдейт по темата. Дадох китарта в Пловдив на Диката. Направи и сетъп и струните сега за 60-80-100-125. Аз съм доволен от резултата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.